• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко за този вид строителство.
BLUEPUPIL-2 - специалист
вт ное 19, 2019 5:13 pmnaster написа:
Заради дървената черна каса, на която е монтирана дограмата, предполагам.
Назад в темата, има ли снимки на дървените рамки, в които са монтирани прозорците? Изобщо как е направен детайла дограма-дървена каса-зидария-изолация?
naster - майстор
Има къде 6-та страница. Дограмата е монтирана в/у черната каса с винтове и малко пяна. Вертикалите на черната каса са непрекъснати и са анкерирани пред зида с ъглови планки от най-горната греда К+5.60м до под К0.00 през плочата на К+3.15м. Има и междинни планки в тухлите. Хоризонталите под и над прозорците са с планки и междинни подпори през 50-80 см. Самата дограма отвън е обърната с лепенка Илбрук, а отвътре с апо-лайсна и турбозол. Изолацията покрива дървения профил 5х10см. Финално ще се обърне с 2см ХПС с пяна.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Да на стр. 6 е. Обаче забелязах нещо, което ме безпокои. Проблема се среща доста често при къщите, поради конструктивни причини- разстоянието между горният край на прозореца и сачака е твърде малко. Засегнато е, като че ли естетическото възприемане. Иначе идеята за дървени каси е много интересна, единственото което мога да кажа е че бих сложил за укрепване по-дебели шини(термомост) и по-големи дървени греди.
radius - майстор
И на мен ми малеят и още в следващия пост го споделих...
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср мар 13, 2019 10:22 amradius написа:
Вижда ми се много ефирно захващането на дървените профили, особено вертикалните. Това ще пружинира, като тряснеш тежкият прозорец и ще мърда с все дограмата.
Нямаше ли начин тези дървени гредички да са по-дебели и направо да стъпят на тухлата? Дървото не е голям термомост.
ср мар 13, 2019 1:08 pmnaster написа:
Защото Ug 0.6.
The thermal conductivity of pine in the direction of the grain is 0.22 W/moC, and perpendicular to the grain 0.14 W/moC.
The thermal conductivity of pine is 0.12 W/Mk.
Тъй като въпроса е много интересен, ще помоля naster да се върнем за кратко към проблема.
Използването на ст. бетон и тухлена зидария за кандидат пасивна къща е по-скоро изключение. Мисля обаче, че naster e избрал възможно най-правилният път- комбинирането на предимствата на конвенционалното масивно строителство с по-големи количества термо изолация. И... съответно възникват доста сериозни проблемни термомостове, особено при подовете и таваните. Тука обаче фокуса е върху прозорците. Прилагането на дървени каси около прозорците е може би най-доброто решение. Има две разновидности:
1..Дървената рамка опира направо в тухлената стена;
2..Между дървената рамка и стената има т. изолация;
Тази дървена рамка трябва да е осигурена с-щу вертикални сили- тегло на прозорците, собствено тегло и пр. и с-щу хоризонтални сили- вятър и земетръс.
Далеч съм изобщо от мисълта да давам каквато и да било оценка на идеите и изпълнението в конкретният случай. Смятам че логиката е правилна- по-тънки планки и дървени гредички по-добро термо поведение.
Няма спор, това е така.
Но както знаете BLUE e обладан от идеята за яка конструкция и здраво захващане на всичко към нея. Та сега (мира нямам, затова) ще задам няколко въпроса:
1..Ако за монтажа на дървената каса към стената бяха ползвани по-масивни шини с дебелина 4-5мм, това би ли създало конденз и няма ли решения за евакуация на образувалата се влага? Обличането на шината с дъски, би ли помогнало?
2..При дървото обикновено няма конденз, затова не би ли могло да се увеличат напречните размери на елементите на дървените рамки и топлинните загуби да се компенсират с по-дебела изолация?
naster - майстор
Може би трябва да направя няколко по-детайлни снимки, докато се виждат планките все още. От алуминий са (98% сигурен) и дебелината им е не по-малка от 3-4мм. Освен горе, по средата и долу, има междинни укрепвания по вертикала около средата между 2 етажа, а по хоризонтала по 50см от краищата. Дървеният профил е 5х10см. Като цяло, проектът за дограмата и черната каса е изпълнен от фирма, която монтира фасади (тип Рейнърс) и се надявам да не са избрали компрометиран метод. Плочите ЕПС се уплътняват с пяна във фугите, за да няма движение на въздух, т.е. конденз би трябвало да се сведе до минимум.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Въпреки опасността да изпадна в състоянието от подписа Ти, описано като failure to communicate и поради изключителната важност на поставените въпроси ще се опитам да акцентирам върху няколко неща.
Тъй като в БГ подобни изпълнения се броят на пръсти има доста неизяснени въпроси за българският да го наречем потребител.
Моите уважения към фирмата изпълнител. Аз също имам лично мой разработки и ревностно ги защитавам.

Алуминиевите планки са прекрасно решение, за съжаление са доста скъпи. Искам да задам два конкретни въпроса:
До какви проблеми би довело?
1..Замяната на алуминиевите планки със стоманена шина 80х5.
2..Замяната на дървената каса 5х10 с греди 8х8 или 10х10.
schuldiner - майстор
ср ное 20, 2019 1:33 pmnaster написа:
Има къде 6-та страница. Дограмата е монтирана в/у черната каса с винтове и малко пяна. Вертикалите на черната каса са непрекъснати и са анкерирани пред зида с ъглови планки от най-горната греда К+5.60м до под К0.00 през плочата на К+3.15м. Има и междинни планки в тухлите. Хоризонталите под и над прозорците са с планки и междинни подпори през 50-80 см.
Върнах се на 6-та и поразгледах, че имам подобен проект за изпълнение. Ти пробва ли колко са стабилни тези каси преди топлоизолацията? То пяната и стиропора сигурно са уплътнили и опаянтили, ама това е Конструкция, трябва да носи товар, вибрации, вятър. Не бива топлоизолацията да я крепи, а все едно да правиш втора къща около първата - поне аз так си го представям.
При мен постройката е изцяло дървена и няма да правя изнесен монтаж на дограмата, но при бетонов скелет задължително бих анкерирал хоризонтални 10х10 в трите плочи и между тях същите вертикални, без да разчитам много-много на дюбели в тухлите..

ПП Предполагам, планките са алуминиеви, защото са стандартни за фирмата като прави вентилирана фасада. Така, под изолацията, няма нужда да са от скъпите, а просто да са яки.
naster - майстор
пет ное 22, 2019 1:09 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Въпреки...
Алуминиевите планки са прекрасно решение, за съжаление са доста скъпи. Искам да задам два конкретни въпроса:
До какви проблеми би довело?
1..Замяната на алуминиевите планки със стоманена шина 80х5.
2..Замяната на дървената каса 5х10 с греди 8х8 или 10х10.
Съкратих цитата, от ефективна гледна точка, дано нямаш против. И по точки 1 и 2 (по втора, минимален шанс за повърностна корозия при евентуален конденз под изолацията, за друго не се сещам) не виждам проблем да се подменят според наличното или по-изгодно решение за всеки инвеститор. Както казах, фирмата-изпълнител изготви проект за конструкцията, за която те дават гаранция, а цената беше ОК за мен. Дори мисля, че на места за хоризонталите и междинните подпори са използвали 8х10см.

ЕДИТ: Планките са 5мм.

Наистина, нямам нищо против да се дискутира и търси алтернатива или подобрение на решението. Аз този монтаж го взаимствах (не копирах!) от пасивната къща във Войнеговци, след като разговарях със собственика. Осъзнавам, че е оскъдна практичната информация по въпроса, и е важно да остане следа и информация за благото на всички читатели.
Последна промяна от naster на пон ное 25, 2019 11:41 am, променено общо 1 път.
naster - майстор
съб ное 23, 2019 7:31 amschuldiner написа:
Върнах се на 6-та и поразгледах...
Пробвах. Ползвах няколко пъти (при монтирана дограма) дървената конструкция като стълба/скеле. Издържа всичките ми 100кг - висях на ръце, стъпвах по хоризонталите и т.н. Пяната, стиропорът и т.н. могат да играят единствено роля на допълнителен демпфер срещу вибрации. Явно нещо не съм обяснил както трябва - всяка конструкция условно прилича на буквата "Н", а прозорците са разположени един под друг и на двата етажа. Вертикалите са непрекъснати и анкерирани с алу планки от горната греда под покрива (=пояс), през плочата на първи етаж до рандбалките под кота 0м. В тухлите има единствено междинни укрепвания. На тези непрекъснати вертикали са разположени и хоризонталите. те от своя страна имат и междинни подпори на големите прозорци 2.12м х 1.77м.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Нискоенергийна къща... може би" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: