пон ное 25, 2019 6:44 pmchapara написа: Не знам защо на всякъде се дават рецепти на сол спрямо литри вода, но за мен това не е правилно. От баща ми и дядо ми знам че солта е 4 на 100 кила зеле. Тази година сложих 40 кила, без да режа и да уплътнявам бидона с четвъртинки които ползвам за салата, в 80 л. бидон. Други години като уплътня бидона, по малък бидон, пак с 40тина кила зеле, саламурата ми е почти два пъти по малко. Тогава трябва да сложа на половина сол, но аз си го правя по моята рецепта и си става. А сега, кое е вярното?Странно е как изобщо успяваш да разтвориш 4 кила сол в 30л 40л саламура
Съвети за начинаещи готвачи.
793 мнения в "Кисело зеле"
preslav
- майстор
- Мнения: 5370
пон ное 25, 2019 6:44 pmchapara написа: Не знам защо на всякъде се дават рецепти на сол спрямо литри вода, но за мен това не е правилно. От баща ми и дядо ми знам че солта е 4 на 100 кила зеле. Тази година сложих 40 кила, без да режа и да уплътнявам бидона с четвъртинки които ползвам за салата, в 80 л. бидон. Други години като уплътня бидона, по малък бидон, пак с 40тина кила зеле, саламурата ми е почти два пъти по малко. Тогава трябва да сложа на половина сол, но аз си го правя по моята рецепта и си става. А сега, кое е вярното?Илия вече ти е отговорил, но явно зелето не е чак толкова капризно и все става. На много места считат, че издълбаният и напълнен със сол кончан е напълно достатъчно за да стане зелето - не съм пробвал, но много хора го правят точно така. При мен бидонът е 100 л. и хваща точно 40 зеле + 60 вода - за поредна година разтварям 2.4 кг. сол и зелето е прекрасно (по мой вкус), но с уговорката, че бидонът е в нещо като мазе където температурите не падат под 5-6 градуса. Когато ми се налагаше да правя зелето на терасата, слагах 4 кг. сол на същия бидон, иначе замръзваше - зелето втасваше малко по-бавно и после беше леко солено, но едно изплакване на зелката решаваше проблема с излишната сол. В твоя случай солта ти е малко по-малко, зелето вероятно втасва по-бързо, но и по-бързо се скапва на пролет.
С две думи, прави го както на теб ти харесва, така ти харесва - така го правиш, но за начинаещите правилото е зеле + 4% саламура до покриване на зелките.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- Мнения: 17152
Момци и Моми, тая година зеле не туряте ли? Заредете балкони, тераси, килери, коридори и т.д, че накъде без кисело зеле по Коледа?!
Днес заредих двайстина кила. Експериментирам с 2.2% сол, че не обичам солено. Разтворих я предварително, защото забравям да претакам, а няма кой да духа. За адет сипнах и по малко у сяка зелка, че Баба и Мама така го правеха.
Днес заредих двайстина кила. Експериментирам с 2.2% сол, че не обичам солено. Разтворих я предварително, защото забравям да претакам, а няма кой да духа. За адет сипнах и по малко у сяка зелка, че Баба и Мама така го правеха.
kuger
- майстор
- Мнения: 4293
Я, моето е вече на две седмици. Най-накрая направих автоматиката за претакане и не се занимавам с него, че и забравям, де
Автоматиката - циклично реле и захранване за него, захранващ блок от комп и помпа от Лидъл. Помпата не е за солено, ама колкото изкара.
Системата смуче от дъното и излива горе. Това е!
Автоматиката - циклично реле и захранване за него, захранващ блок от комп и помпа от Лидъл. Помпата не е за солено, ама колкото изкара.
Системата смуче от дъното и излива горе. Това е!
Трифон П.Трифонов
- майстор
- Мнения: 17152
съб ное 14, 2020 12:39 pmkuger написа: Я, моето е вече на две седмици. Най-накрая направих автоматиката за претакане и не се занимавам с него, че и забравям, деИ тъй става, признах та.
Автоматиката - циклично реле и захранване за него, захранващ блок от комп и помпа от Лидъл. Помпата не е за солено, ама колкото изкара.
Системата смуче от дъното и излива горе. Това е!
Мойта схема е подобна. "циклично реле", в случая електронен програмируем таймер, помпичка за въздух, дето ѝ викат Вибратор, ама не е за жената, а за аквариум и .........
......бе, в двата случая, колкото и да забрая, работата е свършена.
Зеле ше ядем де.
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!