• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб дек 07, 2019 8:19 amшоп написа:
Писал съм по темите, че моята ТП има закачен последователно 1200литров буфер.
Вързан е на връщащата ( студена ) вода...
...Показвал съм графиките от ББойла преди и след монтажа на буфера.
Без него циклеше 5мин Он и 15мин Оф
Сега е 20мин работа и час почива.
То хубаво ги пишеш тези неща, но за да не бъдат заблудени четящите потребители за някакво чудотворно влияние на последователно вързан буфер е добре да припомним, че няма нищо общо между твоята система и тази на radius. Твоята е с конвенционална термопомпа + конвектори и предполагаемо съдържание 120л, която ти увеличаваш с 1000(хиляда) процента или 10 пъти, а броя на циклите за денонощие намалява 4 пъти. Аз бих го определил като страшно непродуктивен метод за намаляване на цикленето, но ти си го харесваш, няма да ти се бъркам. При тебе най-доброто решение би било каскада, но това е мое мнение. При radius обаче случаят е коренно различен и благоприятен - той има инверторна ТП в комбинация с подово отопление. По груби мои сметки той има поне 7-8-10 м3 буфер под формата на замазки и настилки и добавянето на 1м3 воден буфер ще увеличи масата с 10% или ефектът ще е 100 пъти по-малък, отколкото при тебе. Така че аз не бих препоръчал в никакъв случай последователно вързан буфер - ще е абсолютно безсмислено. Моето виждане за случая на radius е, че за да цикли една инверторна ТП, то тя или е преоразмерена, или е малък потока. Това може да се установи с наблюдения и замервания. Ако е преоразмерена според мен нищо не може да се направи, но ако страда от малък поток, то един малък буфер 50-100л, разбира се вързан не последователно, а като хидравличен изравнител с още една помпа, би свършил много добра работа. Той ще разтовари вградената помпа и дебита през ТП ще се увеличи значително, което ще намали цикленето (пак казвам, ако причината е нисък дебит)

ПП Писали сме едновременно с radius
radius - майстор
Добавих миналата година втора помпа 15-60, точно защото установих, че повишаването на дебита влияе благотворно на режима. Имам 17л/мин , 1.1куб.м/час. Влизам отвсякъде в изикванията.
Преоразмеряване? Ами това ще е, но нямам накъде да слагам по-малка машина тази и без това е 9кв и то при плюсови темп. Просто минимума и от 2,5 кв ми е много.
Би трябвало да се радвам, щото обиновено максимума е малко :lol: .
От 16 дни се топля с 244квч, 540вата средно машината +90 вата помпите! Какво да искам повече.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти си знаеш, но на мен не ми е известна схема, според която добавянето на допълнителна малка помпа да увеличи дебита на основната :cool: . Ма може да не съм бил в час тогава :)
radius - майстор
Защо ме подценяваш? По-скоро не си в час с това, което съм описал във форума. Доста подробно съм обяснявал какво съм направил и какво съм измерил (и в момента въртя през 2 водомера). С 2 думи машината ми няма основна главна голяма помпа. В комплекта не се предвижда такава. Бях с 1 алфа 15-60, добавих още 1 същата последователно на първата. Пробвах и с 25-75, но е като с моите и предпочитам да си остана с тях.
съб дек 07, 2019 1:49 pmradius написа:
Бях с 1 алфа 15-60, добавих още 1 същата последователно на първата.
В предното мнение пишеш, че си повишил дебита, а тук че си вързал помпите последователно.
съб дек 07, 2019 9:39 amradius написа:
Добавих миналата година втора помпа 15-60, точно защото установих, че повишаването на дебита влияе благотворно на режима.
Кой не е бил в час?
radius - майстор
Оф, пак ли да се обяснявам, писано е тук. ТП не я интересува напора, а дебита през нея. Да, повишил съм дебита повишавайки недостатъчния напор от 1 помпа,чрез добавяне на втора последователно.
Кой не е в час?
съб дек 07, 2019 5:01 pmradius написа:
Оф, пак ли да се обяснявам, писано е тук. ТП не я интересува напора, а дебита през нея. Да, повишил съм дебита повишавайки недостатъчния напор от 1 помпа,чрез добавяне на втора последователно.
Кой не е в час?
Хубу де, някой е бил в коридора.
Интересен ми беше експеримента с буфера и изводите.
шоп - майстор
съб дек 07, 2019 9:08 amLazarGanev написа:
По груби мои сметки той има поне 7-8-10 м3 буфер под формата на замазки и настилки

За мен това е една масова заблуда. Силно се преувелиава ефекта от подовото като буфер.
Вярно, то акумулира голямо количество енергия, но само при първоначалното стартиране на отоплителната система. При ТП хистерезиса е малък и масата се темперира и е с приблизително еднаква температура.
+ на дебелата замазка е, че дори и да има авария 1-2 дни ще имаме запас на топлина. Може да се мине на вариант в преходните сезони ТП да работи само нощем на евтина ел. енергия.


Тази година направих при мен на етаж 1 почти 100м2 замазка, дебела между 8 и 10 см. Това са приблизително 9м3 замазка.

Разликата при времето на работа и почивка на ТП ми бяха само първите 1-2 дни. Масата акумулира и се уравновеси на около 28 градуса и това е.

Периодите на работа и почивка се изравниха на 99% с периода миналата година без тези 9м3 твърдотелен буфер.
radius - майстор
Замазката е доста рехава ( с пластификатори ала-бала) и няма добър топлообмен с тръбите. Т.е. има топлообмен щом топли, но е много по-слаб от един пластинчат ТО например. Това го усещам отвътре някак си.
шоп - майстор
съб дек 07, 2019 7:21 pmradius написа:
Замазката е доста рехава ( с пластификатори ала-бала) и няма добър топлообмен с тръбите. Т.е. има топлообмен щом топли, но е много по-слаб от един пластинчат ТО например. Това го усещам отвътре някак си.

+1
много точно написано. Тук се намира разковничето. Дори и скъпарската баумитска течна замазка алфа 2000 не може да осигури необходимия топлообмен. Флуида си преминава през тръбите и топлопроводимостта на замазката не е достатъчна за да се отнеме това количество топлина. В ТП бързо нахлува топла вода и започва цикленето.

Така, че не е до рехавост и пластификатори. Водното си е инертно и който твърди, че може да е моментен буфер, който обира пиковете на мощност-няма да е коректен.

Водното + замазката са буфер в дългосрочен времеви хоризонт. Часове и дни, но не и минути и час.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: