• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Определено с Лазар все спорите, пък аз и на двамата мненията харесвам. Явно нещо не съм у ред :roll: :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
съб дек 07, 2019 9:20 pmшоп написа:
Водното + замазката са буфер в дългосрочен времеви хоризонт. Часове и дни, но не и минути и час.
Точно така! Като вържеш след 10м3 подово последователно един буфер 1м3, той за минути си променя температурата и поема цикленето! Да, много точно написано! :-D
съб дек 07, 2019 1:49 pmradius написа:
Защо ме подценяваш? По-скоро не си в час с това, което съм описал във форума. Доста подробно съм обяснявал какво съм направил и какво съм измерил (и в момента въртя през 2 водомера). С 2 думи машината ми няма основна главна голяма помпа. В комплекта не се предвижда такава. Бях с 1 алфа 15-60, добавих още 1 същата последователно на първата. Пробвах и с 25-75, но е като с моите и предпочитам да си остана с тях.
Изобщо не искам да те подценявам, но ми се струва, че ти сам го правиш. Първо - това твое творение - последователно връзване на циркулационни помпи е абсолютно против всякакви учебници, справоници и наръчници (извинявай :cool: ) и второ - абсолютно не мога да се съглася, че две последователно вързани Алфи 15-60 могат да се сравняват по дебит с една Магна 32-80. Съгласен съм, че си сравнявал това, до което имаш достъп, но аз на твоята инсталация не бих сложил нещо по-слабо от споменатата Магна. Разликата съм я усетил лично на моята инсталация :cool:
съб дек 07, 2019 10:16 pmLazarGanev написа:
:cool:
Бе и аз му намекнах, ма той имал водомери и обясни, че повишил дебита, чрез повишаване на напора.
В никой случай не е превишил обявения от Грундфос дебит, за 1 изделие.
съб дек 07, 2019 5:01 pmradius написа:
...повишил съм дебита повишавайки недостатъчния напор от 1 помпа,чрез добавяне на втора последователно.
Кой не е в час?
LazarGanev - "Велик майстор"
съб дек 07, 2019 9:39 amradius написа:
От 16 дни се топля с 244квч, 540вата средно машината +90 вата помпите! Какво да искам повече.
Тъкмо и аз сега реших да засека - за първи път съм включил ТП на 01,11,2019г и досега (08,12,2019г) имам 310кВтч, но нене работила през цялото време, защото е топло. Включа я няколко дни на най-ниска температура, акумулира се топлина, стане много топло в къщи, после няколко дни изключена и така. Сега пак я изключих, че стана 25*С и не се живее. Определено в това топло време е по-икономично с нея, отколкото на слънчогледови пелети, при минусови температури е обратно. Топля 120м2 жилище
radius - майстор
Утре ще ви ошамаря през компа, че през телефона няма да боли.
нед дек 08, 2019 7:16 pmradius написа:
Утре ще ви ошамаря през компа, че през телефона няма да боли.
Лелеее, въййййй, излизам в нелегалност.
Радиус Диаметров, минавай на два дена да изхвърляш пепелника на Боша, а Боша, в ляво, няма да го пипаш! Само можеш да му са любуваш.
И да са знай, чи аз съм измислил новото клавиатурно бойно изкуство! Казах.
За термопомпата ши ти завиждам тайно.
radius - майстор
съб дек 07, 2019 10:16 pmLazarGanev написа:
Първо - това твое творение - последователно връзване на циркулационни помпи е абсолютно против всякакви учебници, справоници и наръчници (извинявай :cool: )

Е хубаво, сигурно е силно грешно по някаква причина, но това не ме интересува (освен ако не е лошо за помпите), защото дава добри резултати за малко пари! Ето в тази тема са подробостите от измерванията viewtopic.php?f=10&t=59518&hilit=wilo&start=20
Ако трябва да обобщя , двете ми алфи 15-60 дават същия дебит като помпата 25/7.5 Вило Йонос Пико, с която пробвах. Да, ама тези помпи вече ги имам за 250лв двете, а Вилото май е над 300.
Освен това имам и допълнителната сигурност, че като изпуши едната помпа, другата ще си работи и няма да остана без топло.
Друг плюс е, че в режим БГВ мога да ползвам само едната помпа.
съб дек 07, 2019 10:16 pmLazarGanev написа:
и второ - абсолютно не мога да се съглася, че две последователно вързани Алфи 15-60 могат да се сравняват по дебит с една Магна 32-80. Съгласен съм, че си сравнявал това, до което имаш достъп, но аз на твоята инсталация не бих сложил нещо по-слабо от споменатата Магна. Разликата съм я усетил лично на моята инсталация :cool:
Искаш да ми кажеш да сложа помпа, която струва колкото половината ми ТП ?
От Мицу, препоръчват циркулация 10-25 л/мин, аз имам 17, точно по средата. Работя с делта Т 2-3 градуса и трябва да сложа по-голяма помпа? На 1 градус ли да го сваля?
нед дек 08, 2019 5:51 pmLazarGanev написа:
Тъкмо и аз сега реших да засека
Ако ще сравняваме, трябва да вземем предвид, дали има под и над нас живеещи и топлещи се съседи.
andy_forresite - майстор
radius, каква ти е тръбната разводка (колектори или по друга схема?) и колко е вътрешния диаметър на тръбите?
radius - майстор
1 колектор 6 позиции + 1 колектор 5 позиции. Тръбите до тях са ППР 32 стъклонапълнени, нямам спомен за вътр. диаметър, но са си дебелостенни. Вътр. може би 22.
Пак ще поясня за делта Т 2 градуса, да не говорим за слаба циркулация.
andy_forresite - майстор
Питах за моя информация. Вкъщи водата циркулира много бавно през едното отклонение. Вчера го пуснах самостоятелно (оставих 2 големи радиатори и другите спрени), котелът прегря, а радиаторите едваааа едва почувстваха. В позиция бе щз подаване на гориво превиши с 6 градуса, обаче аз си чаках циркулацията и с една лопатка добавях пелети колкото да не изгасне. След 40 минути чакане и незатоплили се радиатори отидох и си пусна останалите по първото отклонение. Да видиш как от 67 до 52 падна за няма 10 Мин. Също съм с ППР ф32.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: