Здравейте,
изградил съм в един от ъглите на терасата една импровизирана оранжерия, в която съм набутал всички цитруси (лимони, мандарини и маслини)
Кутията е с обем около 780л (120х50х130см) и граничи с две отопляеми стени на апартамента. изградена е от нерендосани дървени профили 24х48мм и 4 мм поликарбонат за частта която излиза над перваза на терасата.
Решението е временно, само за този сезон.
при външна -7 градуса вътре в кутията падна на 2-3 градуса - т.е. държи около 9-10 градуса разлика.
Но се притеснявам, че при тежки зимни условия (януари и февруари), когато падат температурите до -15-20 градуса, може да има поражения върху растенията.
Затова съм замислил да измайсторя един "реотан" от 50х50 см термо фолио ("Excel” - EX 205 - Power consumption - 70 ÷ 100 W per m² / h ), което ми е останало от подовото отопление и да го вържа да нагрява плитък съд с вода, който да е под растенията.
Сега въпросът е дали е ок да го пусна на 100% винаги включено към мрежата или е добре да го пусна с механичен таймер, който да регулира работата му?
Според мен фолиото няма да се нагрява безкрайно и да "прегрее", и вероятно има капацитет, който като го достигне ще работи постоянно.
Мога и термостат да му пусна и да следя водата да не надвишава например 10 градуса.
изградил съм в един от ъглите на терасата една импровизирана оранжерия, в която съм набутал всички цитруси (лимони, мандарини и маслини)
Кутията е с обем около 780л (120х50х130см) и граничи с две отопляеми стени на апартамента. изградена е от нерендосани дървени профили 24х48мм и 4 мм поликарбонат за частта която излиза над перваза на терасата.
Решението е временно, само за този сезон.
при външна -7 градуса вътре в кутията падна на 2-3 градуса - т.е. държи около 9-10 градуса разлика.
Но се притеснявам, че при тежки зимни условия (януари и февруари), когато падат температурите до -15-20 градуса, може да има поражения върху растенията.
Затова съм замислил да измайсторя един "реотан" от 50х50 см термо фолио ("Excel” - EX 205 - Power consumption - 70 ÷ 100 W per m² / h ), което ми е останало от подовото отопление и да го вържа да нагрява плитък съд с вода, който да е под растенията.
Сега въпросът е дали е ок да го пусна на 100% винаги включено към мрежата или е добре да го пусна с механичен таймер, който да регулира работата му?
Според мен фолиото няма да се нагрява безкрайно и да "прегрее", и вероятно има капацитет, който като го достигне ще работи постоянно.
Мога и термостат да му пусна и да следя водата да не надвишава например 10 градуса.