Най - вълнуващия въпрос зимно време.
spec - специалист
чет дек 26, 2019 11:29 pmmorfei1 написа:
Щом иска Gateway.... помислих, че щом ползват Tuya, главите работят директно към рутера през wifi, но първо минават през gate-a, който е вързан за рутера. Ако гейта може да се върже към рутера без кабел, е някакво предимство/удобство пред другите системи. Хубавото е, че ползват Zigbee за комуникация, лошото е, че gate-a може да управлява до 10 глави макс, пък аз имам 12 радиатора. :(
Ако гейта може да се върже към рутера без кабел - БЕЗ КАБЕЛ Е
лошото е, че gate-a може да управлява до 10 глави макс, пък аз имам 12 радиатора - ДВА GATEWAY-a = 20 ГЛАВИ

Примитивна схема, но дано внесе още малко пояснение, че по-нагоре писах, че всичко е безжично, само ресивъра се свързва към клемите за термостат на горелката

Прикачен файл

shema.png
shema.png (114 KиБ) Видяна 2067 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Правил съм подобна схема със Salus, само че има и стайни термостати (безжични), а термоглавите са без дисплей.
ico_3 - специалист
Моите пелети са в чували без надписи доколкото знам в Харманли ги пакетират а били от Павликени така че си мисля че са Керпи.Аз съм доволен за сега.Добър пламък добра калоричност котела и горелката ги чистя основно на 10 дни.Иначе пепел хвърлям на два три дни.
kalin72 - майстор
чет дек 26, 2019 7:57 pmRumen89 написа:
С какви проценти на вентилатора ги горите тези слъчогледови пелети?
45-50%
При угаснала горелка почистих главата, ами буци има, но са малки, и при докосване се разтрошават, плюс това си падат в пепелника. Нагар имаше съвсем малко, и той падна лесно. Не е чистена основно от месец, може и малко отгоре дори.
andy_forresite - майстор
Моето керпи иска яко обдухване. р1 - 1250-1280 и р2 - 1350-1400. За сведение 45% по това време на денонощието са ми 1500-1550 оборота, а 50% - над 1750. Максималните на вентилатора са 2545 rpm. Нали никой не мисли че 50% са 2545 : 2 = 1272 rpm.
Чувствителни са откъм количество идващи пелети. Понеже са ситни се случва няколко поредни пъти да си вземе по-голямо количество. Примерно закрепило се е на р1 и следващите 3-4 зареждания прекали зареждайки си пелети като за р2. В резултат пелетите затискат огъня и почва слепването в буца. Запалват се по-бавничко, но изгарят сравнително бързо.
Същото става и като падне напрежението 230V. По-чувствителни са към промените в напрежението.
spec - специалист
пет дек 27, 2019 6:03 amLazarGanev написа:
Правил съм подобна схема със Salus, само че има и стайни термостати (безжични), а термоглавите са без дисплей.
Моля за подробности, ако имаш наблюдение във времето.
Как се държеше/държи системата ?
Има ли буфер ?
Някакви недостатъци във времето? :)
Няма буфер системата и няма нужда. Има 6 термоглави - в спалните и 2 в дневната. Две лири и един конвектор 4.6кВт са без термоглави, така че няма как да прегрее системата. Беше замислена термиоглавите да са на колектора (ползвахме за подово), но се оказа, че си пречат и затова ги сложихме през една, а на 2 радиатора сменихме крановете с термовентили. Недостатък друг не съм видял, освен цената - гони тази на Бош.
spec - специалист
При мен термоглавите са 8 броя, като в три бани (едната е с лира, а другите две са с глидери) са кранове.
Не се бях замислял за прегряване, защото когато всичко изключи, горелката моментално преминава в "Поддръжка", а инертността на стоманата не е голяма.
Помпата ми е от старите и няма празен ход, така че циркулацията не спира.
пет дек 27, 2019 8:18 pmLazarGanev написа:
... Две лири и един конвектор 4.6кВт са без термоглави, така че няма как да прегрее системата...
Къщата??? Освен ако цялостната симфония е на ниво.
Излишни 2-3 киловата, в система без буфер, отвеждани в къщата....
Бош системата не ми е съвсем позната. Във всяка стая ли има термостат или е само един, управляващ термоглавите?
Ситемата на Бош излезе после - това е СТ200, който както знаеш се връзва жично (през адаптор) с котела и безжично с рутера и термоглавите. Няма гейтуей, няма стайни термостати, само СТ200

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: