Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Christo - майстор
Същият експеримент го направи един колега в работата. И не с някакъв Лидълски боклук, а с Макита за хиляда и нещо си лева. Повечето търговци под диск за метал разбират диск за алуминиеви профили. Та моят колега, машинен инжинер, поръча марков диск, уж за метал, монтира го на Макитата и запука едни стоманени винкели и направи два-три среза. Дискът беше тотална щета. Понеже му е мноого дебела главата, поръча още един, щото първият бил дефектен. Експериментите приключиха след още два среза. Дискът за метал трябва да има ситни зъби, да се кара на малки обороти(40-60-80, или нещо такова) и с охлаждане. Който не вярва, да пробва друго! Относно момента: Най-евтиният начин за запазване или дори увеличаване на момента е редукторът, вързан на конвенционален двигател. Има серво мотори, които запазват номиналния си момент до доста малки обороти. Управлението им, заедно с мотора(предвидени са едно за друго и са комплект), струва няколко хиляди лева. Мога да дам конкретни марки, модели и цени, защото в работата ползваме такива.

Честита Нова Година!
plamen6703 - майстор
Имам ръчен немарков циркуляр за рязане на метал /нямам в момента снимка/, ползвам такъв диск /диска е примерен/. С него режа сандвич панели и ламарина. Циркуляра реже без проблеми, разлика от другите ръчни циркуляри е в захвата и по-ниските обороти.
Прикачен файл:
pic.jpg
pic.jpg (12.14 KиБ) Видяна 1923 пъти
пишман_майстор - майстор
Christo написа:
Дискът за метал трябва да има ситни зъби, да се кара на малки обороти(40-60-80, или нещо такова) и с охлаждане.
Да, те са по-добрите и напълно профи машини. По-тежки и с масивни плотове . Примерна обява е https://bazar.bg/obiava-27319541/tsirkuliar-za-metal , има и много по-масивни и тежки. Със сигурност са чудесни , но за моята цел и трудности с преноса им , не са подходящи.
Тук, в темата повече става въпрос за машини с твърдосплавни зъби . Примерно https://www.ebay.de/itm/Evolution-EVO35 ... 3d34b6f739
Има предлагане и на машини с по-малки дискове .
Има на Хитачи такива, на Макита и т.н.
Дори бях пускал питанка преди за такъв тип, после проучих, че всъщност имат кусурчета, като оснвоното е, че дисковете свършват за нула време..... и се отказах, но сега наскоро пак ми притрябва и се замислям как да подходя...
Christo - майстор
Здравейте отново,
Не съм търговец, работил съм доста с метал(главно стомани и алуминиеви сплави-струг, фреза, шлифоване). Бързооборотните видирани циркуляри не са подходящи според мен за работа с твърди метали, защото рязането става с удари, при които видията се отчупва по ръба на зъбите и се изтъпява дискът. Колкото е по-твърд един режещ инструмент, толкова е по-податлив на отчупване на режещия ръб. Може би в твоя случай по-подходящ би бил високо оборотен циркуляр с абразивен диск. В работата имаме такава Макита https://suneuropa.com/bg/metaloobrabotv ... 14ene.html
Бачкаторите скапаха една, купиха им втора. Допускам че скапването може да е станало от безмилостна експлоатация, не искам да правя анти реклама. Може да съм прекалено взискателен. Не работи прецизно машината. Има луфтове във воденето на диска. Виждал съм и други такива, на други фирми и те не са ме впечатлявали. Това са машини за грубо рязане. Да, производителни са, ако търсиш обаче перпендикулярност, успоредност на среза, трудно ще стане!
cat - специалист
Накрая ще стигнете до лентоотрезната . Просто минах по пътя първо стойка за ъглошлайф после отрезна с 355 мм диск обаче подадеш ли малко повече криви среза и се усукват рамките , отрезна със видиран диск не си вземах цената на дисковете ме отказа, вземах една лентоторезна средна хубост и съм много доволен профили винкели и други подобни си ги реже безгрижно .
Последна промяна от cat на ср яну 01, 2020 11:00 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
ср яну 01, 2020 10:52 pmcat написа:
Накрая ще стигнете до лентоотрезната .
В интерес на истината, истински професионалните машини са лентоотрезните. Но и парите им са професионални! Има и ментета евтинджоси!
EDI - майстор
Еволюшън са мулти герунги.И за дърво и за метал стават.
пишман_майстор - майстор
Christo написа:
Бързооборотните видирани циркуляри не са подходящи според мен за работа с твърди метали, защото рязането става с удари, при които видията се отчупва по ръба на зъбите и се изтъпява дискът. Колкото е по-твърд един режещ инструмент, толкова е по-податлив на отчупване на режещия ръб. Може би в твоя случай по-подходящ би бил високо оборотен циркуляр с абразивен диск.
Припокрива се с моето мнение за рязането на стомани. Имам и хубава машина с карбофлексов диск , не е макита, но е добра изработка с чугунен плот. При вертикални срезове се справя доста прилично, но при срезове под ъгъл , има какво да се желае. Опитвал съм и с други доказани машини, всички са така.
ср яну 01, 2020 10:52 pmcat написа:
..отрезна със видиран диск не си вземах цената на дисковете ме отказа, вземах една лентоторезна средна хубост и съм много доволен профили винкели и други подобни си ги реже безгрижно .
Точно и мен това ме притеснява, дисковете са сериозен и скъп консуматив
Лентоотрезните са най-добре , ама...тези които ми допадат, не са евтини .
radius - майстор
Дотук какво разбрах:
1. cat e несериозен - предложи ми стойка, но така и не ми я снима, въпреки уговорката ни, остави личните ми съобщения без отговор и при все, че му пращах човек на място да я вземе от него!
2. Дори със стойка, срезовете няма да са перфектни.
3. Отделна машина за рязане не ми се купува, щото не съм маниак да имам машини за ползване инцидентно. А аз не съм железар, просто ще трябва да срежа 40-50 профила + някой далечен ден асмалъци.
4. Лентова машина е добре, но е скъпа и не си струва за мен.
5. Видиев диск за метал на моя дървен :) циркуляр не става директно заради оборотите, а и този диск е скъп и не вечен.
Какво не разбрах:
Що не може 230мм карбофлексов диск да сложа ( до 6000об. е, само за централния отвор не съм сигурен) пък все ще е по-право от на ръка - ще запълня машината със метален прах и ще и прецакам втулките или...?
plamen6703 - майстор
Виж моята машина, с нея се правя на дърводелец и като ми се наложи слагам карбофлексов диск и режа тръби.
Благодаря на Бога, жив и здрав съм, макар да не я ползвам по предназначение :) ! :partyman:

Прикачен файл:
20191222_653028.jpg

Тема "Рязане на метал с герунг за дърво, стойка за ъглошлайф или ..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: