Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Разбери как се настройва. Има време за подаване на гориво, време пауза и сила на вентилатора. Струва ми се че си задал твърде силно обдухване.
За тази цена може да се отопляваш на ток. Спешно трябва да го разучиш. Не ми е познат този топлоизточник. Кюнецът със сигурност е врял, а не трябва.
Странно, все пак има направена вътрешна топлоизолация.
Мойта къща е г.д. толкова, има външна ТИ само на 3те стени на една стая и на 75% над таванската плоча. Ако ми гори повече от 30 кила на ден, няма да искам да са гръмна, ама поне някой друг, та поне да ми мине временно. После друг.
Освен убеждението ми, че вътрешна ТИ се прави само в краен случай, за огромният разход, мисля да е виновна, ниската ефективност на котела. Само от неточни настройки не вярвам да лети тая енергия през комина.

По темата- до тук съм изпарил около кубик сухи дърва, 300 кг пелети е 13.5 кубика газ.
Превърнато в пелети, всичко е малко под 600 кг слънчогледови пелети.
При нормални условия, би трябвало да са двойно.

Ооооп Анди, съжалявам, че съм дублирал част от мнението ти!
iarnaudov - помощник
Благодаря за мненията.
Ще продължавам да експериментирам докато проблема не се реши.

Къщата е на 2 етажа, Отоплява се втория.
Напролет ще правя външна изолация 10см.
Също така и изолация на тавана (който е над 2рия етаж) (вата между гредите)

Другото нещо, откъдето си мисля че се губи много топлина е че половината от тръбите от котела минават през целия 1ви етаж (около 20-25 линейни метра) който е студен и не се отоплява и чак след това се качват нагоре. Може би е добра идея да изолирам и тръбите с нещо? Има ли някакви специални изолации за тези белите пвц тръби?
andy_forresite - майстор
Дай снимка на оборудването. Котелът какъв е? Да не е чугунен без необходимите подобрения за пелетна горелка? Карпат, wbs? Със сигурност не е бош. Клип докато гори възможен ли е?
Дай тази информация и ще видим какво да те правим.
Тръбите излъчват, но не чак толкова като за 60 кг пелети. Ако излъчваха много топлина щеше да се усети затопляне на първия етаж. Не от котелното, а само от тръбите.
kalin72 - майстор
Анди, при положение, че докато работи котела, има топло, пък като спре - и топлото си отива за 1 час, какво ти говори? Че котела не е настроен правилно ли?
ср яну 01, 2020 9:07 pmkalin72 написа:
Анди, при положение, че докато работи котела, има топло, пък като спре - и топлото си отива за 1 час, какво ти говори? Че котела не е настроен правилно ли?
ЧНГ Калине!
Тя, работата, що годе се изясни, но и на мен ми е интересно какъв е котела.
Търся, по информацията от тук, но излиза само за тубусна горелка, което не е предпоставка за преразход.
kalin72 - майстор
ЧНГ, Трифоне :)
Ами не мисля, че основния проблем е в котела или горелката.
andy_forresite - майстор
Моята стая за 6 часа изстива с 4 градуса. Други 2 изстиват малко пивече, трета с външна изолация по-малко. Това не пречи да се топлим с 30 кг за 15-16 ч. Нощем гася. Та според мен е от котела, настройките на горелката, топлозагубите и профилактика на горелка и котел. Те се чистят и то често. Не е като вентилатор в банята, който само го ползваш без да го смазваш, продухвал от пепел, да го лъскаш и тн.
На горелката може да се зададе ограничаване на мощността. Какво е това торба на радиатор. Това е ужас. Няма как да са само топлозагуби.
kalin72 - майстор
Анди, за какво ти говори това:
За момента единственият ми вариант да ми харчи 2 торби е да наглася таймера да работи от 6 до 12 и вечер от 17 до 23 (12 часа общо).
Но естествено в останалото време къщата изстива до 1 час и става доста хладно, което никак не е добре. Също така след като се включи загравя по час - час и половина, след това стаите докато се стоплят... общо взето минават 2 часа след пускането...
Значи докато работи е ОК, ама спре ли, изстива. То и затова тегли по 4 торби, основно е за това. Не е толкова до настройките.
ср яну 01, 2020 9:51 pmkalin72 написа:
ЧНГ, Трифоне :)
Ами не мисля, че основния проблем е в котела или горелката.
Едноходов чугуняк, с перфектния топлоотвеждащ комин, би осигурил възможността да се превъртат повече от необходимите пелети за отоплението на кое и да е жилище. Подобна инсталация, където единствено недостатъчната мощ на котлето и перфектната ТИ, спомагат да не се достига до фрапиращи резултати.
Не знаем котела. То може и от топлозагуби да е, но все пак не живее в палатка, а освен това има ТИ. Има, ама ква?!! Само на стени и ...."Вятър ечи, Балкан стене."
Термометър в кюнеца!
Има логика в разсъжсенията ти Калине. Възможно е причините да са, които посочваш и тези на Анди. Взети заедно........

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: