Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет яну 09, 2020 11:49 pmliusien написа:
Трифоне, имаш пред вид каменната вата, нали?! :?
Да, ако са останали парички от сурва, веднага ги влагай върху гредореда.
Сега ще търся какво си писал за тръбите, че съм го пропуснал.
пон яну 06, 2020 6:40 pmliusien написа:
...от котела към първите радиатори съм пуснал тръба 20-ка. При радиатора съм сложил разклонение, което подава вода към него и към следващият с тръби 16-ки... Питам - тези тръби дали са достатъчни в диаметърът си за да захранят нормално радиаторите, или трябва да са с по-голям диаметър? Питам, защото видях на един приятел, че неговите са с по-големи диаметри, а и са полипропиленови тръби.......
Много оскъдна информация. Като се вземе предвид мощността на котела, температурата, с която успява да ти сгрее жилището, правя извод, че имаш доста радиаторна мощ. ППР тръба ф20, в зависимост от предназначението ѝ има вътрешен диаметър между и 13.2 и 16.2мм. Дори максималният вътрешен диаметър, която тръба е неподходяща за ОИ, е малък, според мен.
liusien - специалист
пет яну 10, 2020 7:48 amТрифон П.Трифонов написа:

Много оскъдна информация. Като се вземе предвид мощността на котела, температурата, с която успява да ти сгрее жилището, правя извод, че имаш доста радиаторна мощ. ППР тръба ф20, в зависимост от предназначението ѝ има вътрешен диаметър между и 13.2 и 16.2мм. Дори максималният вътрешен диаметър, която тръба е неподходяща за ОИ, е малък, според мен.
Трифоне, в моментът тръбите са ми от белите със алуминиева вложка в тях. При котела не съм сложил колектор, който да разпредели тръбите коя на къде да отива. Свързал съм две тръби 32-ки от полипропилен (подаваща и връщаща) и от тях съм направил отклонения за съответните радиатори. Все си мисля, че нещо не е наред със захранването на радиаторите, но с тези диаметри беше направено парното в къщи преди доста години от една фирма, която ни прави парното, когато беше на твърдо гориво! Когато пуснаха газ във къщи и сложих газовият котел, започнах сам да преправям трасетата на тръбите, които бяха със ужасно дълги трасета, което беше пълен кошмар - колкото и нищо да не разбирам от топлотехника!!! Убеден съм, че тръбите трябва да бъдат с по-голям диаметър, но ми омръзна да си давам парите за нещо, което върши работа, но не е на 100%..... Затова няколко пъти попитах какви да бъдат въпросните тръби, какъв да е диаметърът им и дали да са от белите тръби с алуминиева вложка или те да са от полипропилен! Ще бъда много благодарен за съвет за тях, а и дали да слагам колектори на етажа, където е котелът и в сутерена, където също е обитаемо! Искам да направя всичко така, че повече да не пипам, а и да има максимална ефективност от парното на газ!!!
пет яну 10, 2020 3:59 pmliusien написа:
Еее, аз помислих, че си тръгнал с 20 полипропилен.
Както си го направил мисля, че е добре. Щом от 32 ППР теглиш 20 с вложка до първи радиатор и натам продължаваш с 16, но само до още един (евентуално два малки) радиатор, няма за какво да се притесняваш.
Жоро Георгиев - специалист
На стайният регулатор (BOSCH CW100) има функция "Ваканция" т.е. да го настроя от коя до коя дата няма да сме в жилището. През това време котелът няма да се включва или ще поддържа някаква минимална температура?
LazarGanev - "Велик майстор"
По време на ваканцията ще се включи само ако има опасност от замръзване, а преди да се прибереш от Карибите ще възстанови комфортната температура, за да не се прибереш в хладилник
liusien - специалист
пет яну 10, 2020 4:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет яну 10, 2020 3:59 pmliusien написа:
Еее, аз помислих, че си тръгнал с 20 полипропилен.
Както си го направил мисля, че е добре. Щом от 32 ППР теглиш 20 с вложка до първи радиатор и натам продължаваш с 16, но само до още един (евентуално два малки) радиатор, няма за какво да се притесняваш.
Благодаря ти, Трифоне! Спести ми един ремонт на тръбите! :-D
Благодаря и на Лазар Ганев за обширното обяснение малко по-назад! :prayer:

Не случайно говоря на приятели в махалата, че е по-добре сто пъти да попиташ знаещи хора, отколкото да вършиш своеволия, а след това да викаш с всички сили ОЛЕЛЕ!!!!!!!!!!!!!!!! :finga: Ако ми мине някоя щура мисъл в главата, пак ще питам - може или не може... :?:
Здравейте!
Да се включа и аз по темата. При мен проблема е, че доста често котела се включва и изключва, не от прегряване, а от стайния термостат и реално не влиза в режим на модулация ( поне така си мисля :) )! От там и висок разход на газ! За декември е изгорило котлето 480 кубика газ! Като гледам и този месец нещата отиват натам...
Отоплява се едноетажна къща с външна изолация 10см. и пвц дограма.
Котела е TERMET ECOCONDENS SILVER PLUS 35 ( двуконтурен ), отопляема площ около 100 квадрата като прилагам описание на модела глидери, брой във всяка стая, както и квадратура. За сега се ползва единствено за отопление! По нататък е предвиден 2-ри етаж и ползване на БГВ.
Хол 24кв.- 40бр (един 25 под единия прозорец, като добавихме лятото още един 15 под другия прозорец)
Антре15кв. 10бр.
спалня 1 (северна)16кв.-20бр.
спалня 2 (южна)16кв.-18бр
тоалетна 5бр.
лира в банята
всекидневна с кухненски бокс 14кв- 17бр. като в бокса мислим да добавим още 10бр.
стълбище 1 (вход към етажа)-8бр.
стълбище 2 (вход за мазе) - 8бр. обща квадратура около 15кв.
бойлера е със серпентина и е свързан към отоплителния кръг
Всички глидери са H600!
Инсталацията беше на котел с въглища, като само привързахме газовият към нея!
Стайният термостат е с 2 режима на работа(дневна температура и нощна), като разликата при която вкл. и изкл. е 0.2гр.
До сега котлето беше настроено на 55гр. температура на водата- стайна 21-22 през деня, а вечер 20.5 . Затопля много бързо (за около 15-20 минути) и изключва.След около 20 пак се включва и така реално работи почти на макс. Седял съм до него за 1-2 цикъла на вкл. и изкл. но не забелязах да се гаси и пали горелката, просто леко си намаля оборотите вентилатора и изкл. по команда от стайния. Вчера свалих градусите на водата до 50 и котлето започна да работи както трябва (над 2 часа непрекъсната работа), но в хола не вдига повече от 21гр ( а навън е -2, не знам какво ще стане при -10). Почти не се чува и отвън комина пуши едва забележимо като от време на време припушва повече (предполагам е от модулацията на котела). При 55 пуши много и не намаля докато не изкл. по команда от стайния. Моля за съвет какво да го правя! #-o Да го оставя да работи постоянно на 50гр. без стаен? Да преместя термостата в най-студената стая (северната спалня- разликата е 1гр. спрямо хола) като увелича t на водата? Или трябват настройки... Като го монтираха, настроиха единствено един от параметрите за мощността на котела при централно отопление, изключиха БГВ с джъмпер от платката и до там. Прилагам линк към файла с параметри и инструкции... Предварително благодаря на всички отзовали се! :prayer:
https://toplomax.com/?l=products&b=down ... rce&id=572
LazarGanev - "Велик майстор"
Котелът е ЧЕТВОРНО по-голям от нуждите, имаш нужда от магьосник. Какво казва човекът, който ти го препоръча?
fbr - майстор
Със зъби ще го изтръгна
kiril.st написа:
За декември е изгорило котлето 480 кубика газ! отопляема площ около 100 квадрата
пет яну 17, 2020 4:22 pmLazarGanev написа:
Котелът е ЧЕТВОРНО по-голям от нуждите, имаш нужда от магьосник. Какво казва човекът, който ти го препоръча?
От таблицата разбирам, че е 4-35кв или греша? Предвид моята ситуация,долната граница не покрива ли нуждите ми? Сега въпроса е как да го накарам да работи в долна граница с възможно най-малко прекъсвания. Пак казвам-нямам проблем с прегряване и когато работи не се гаси горелката! Стайния термостат е в хола и е възможно най-далече от радиаторите!
Когато се избираше котела, огледаха радиаторите, споменахме на фирмата, която го монтира, че инсталацията ще се развива още и заедно се спряхме на този. Вчера се чух с тях и единственото, което успях да разбера е да вдигам градусите на водата до 60. Котела бил настроен според системата! Да, ама не! Описах в предния пост какво е правено при първоначалния пуск! Нормално ли е като не е работил, да кажем час, при запалване на газта да се чува "бум" (не е много силно но е притеснително )от вътре? Според тях било нормално!
При по често палене и гасене го няма този проблем...

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: