Всичко за дърводелството
nautilus33 - майстор
ср яну 15, 2020 9:27 pmmavryt4o написа:
Не екстра е :wink:
И още един последен въпрос- може ли да се моделира забъркана смола със стърготини, т.е. ако имам ръб за възстановяване, с Ц-200 забъркано по-гъсто със стърготините, става. Но със смолата опитвали ли сте нещо подобно?
plamen6703 - майстор
Пробвал съм го и може, дори си правех кит от нитроцелулозен лак омесен с дървени стърготини. Като изсъхне може да се обработва и резултатите са много добри. :partyman:
mavryt4o - майстор
пет яну 17, 2020 1:47 pmnautilus33 написа:
ср яну 15, 2020 9:27 pmmavryt4o написа:
Не екстра е :wink:
И още един последен въпрос- може ли да се моделира забъркана смола със стърготини, т.е. ако имам ръб за възстановяване, с Ц-200 забъркано по-гъсто със стърготините, става. Но със смолата опитвали ли сте нещо подобно?
Поизцапай се малко де :) Колкото е по фина дървесната пепел по-добре става но иска да се пробва.
nautilus33 - майстор
Аз, че ще се поизцапам, ще се поизцапам :-D . Просто исках да знам дали ще стане смолата за тази цел, за да поръчам. Иначе пепелта е доста фина. От торбата на шлайфа е.
nautilus33 - майстор
Някой може ли да каже каква може да е причината лак на водна основа да не хваща добре към дървото? Лака е на Сикенс, не е евтин. Миналата година свалих блажната боя от дограмата на целия втори етаж, шлайфах до дърво, после с бохемит и лак. Като тръгнах да монтирам стъклата към рамките, задера ли леко дървото там където ляга стъклото, и лака падаше. Даже на места с нокът като натисна и падаше. Не навякъде, но самия факт, че на места пада така лесно ме притеснява. Дали, защото му трябват няколко дена на лака за да изпари хубаво водата, която е в него или друга е причината. Според търговецът, който ми продаде лака, това е защото по дограмата е попила смола и други такива от блажната боя и за това лака не хваща. А сега ми предстой да лакирам и долния етаж и се чудя дали с този лак или да взема друг.
EDI - майстор
И за какъв ти е този бохемит.Лака на водна основа обича чисто дърво..Да не е той причината, понася ли се с лака.На търговеца му кажи много здраве от мен.
nautilus33 - майстор
Звънях на Бохемит преди това, точно поради тази причина. Оттам ме увериха, че няма проблем, имали са оплаквания само от Бомемит за вече нападната дървесина, след който е положен паркетен лак, и самия лак след това е стоял като паяжина или нещо такова. Но ме увериха, че този, който ползвах не дава негативна реакция при употреба с лак на водна основа. В едната стая минах само с лак, без нищо преди това. и там като задрах със стъклото падна от лака на места. Но нали трябва да се импрегнира с нещо дървото преди да нанеса лака. Няма ли да изгние ако не се импрегнира?
Сега взех на Декоратор един, да видя дали ще докарам горе-долу същия цвят, днес тестово минах един малък участък с една ръка и утре ще видя дали е хванал добре. Не съм нанасял нищо преди това. По-миналата година мазах челните с такъв и съм доста доволен. Устойвич е на надраскване. На кутия пише, че е подходящ за целта с УВ защита, но колко ще изкара не знам. Та, се чудя. И при двата варианта, не ми се иска след 2-3 години пак да шлайфам и лакирам.
Водният лак по принцип за един ден ли достига пълна здравина, т.е. изпарява му се водата, или трябва да минат няколко дена?
EDI - майстор
Иска си време, ден не стига.Освен това, лака на водна иска пропиване в дървото, той не прави филм върху детайла.Ако не може да пропие, възможно е да е останал на повърхността и да се бели.В случая не знам причината, може да е импрегнатора, да е създал филм, може нещо лака да не е в ред.Аз до сега импрегнатор никога не съм ползвал и нищо не ми е изгнило.
schuldiner - майстор
Случва ми се и на мен понякога, причини много.
Примерно, пръскаш или мажеш с четка? Най-много дефекти ми дава пръскането, затова го отказах, всичко мажа.
Грунд/разреден лак слагаш ли?
Да не си се престарал с шлайфането и да си полирал дървото? Ако си нанасял безцветен бохемит, няма и да забележиш, че още той не попива нормално. Цветният става на петна.
Моите едновремешни дограми са безиросани. А твоите?
Пък като не става с вода, минавай на органичен разтворител, не са по-лоши лакове. Водните просто са по-лесни, уж.
nautilus33 - майстор
С четка го можа, пистолет нямам. Грунд също не съм ползвал. При последните няколко прозореца реших да разредя леко с вода първата ръка, понеже си мислех, че оттам е проблмът. Да, ама не. Последната ръка я минавам с Р320, макар на първия прозорез да беше с Р180, но проблемът си го имаше. Да, дограмата има безир, поне така мисля, остава едно сиво-черно след като сваля блажната боя, а на втория етаж си личеше, защото беше някакъв жълтеникав грунд. Но както писах, шлайфам до чисто дърво. дали остава част от безира въпреки това, не мога да кажа. Вчера тестово монах първа ръка един малък учатък от едно крило с акрилен лак Декоратор на Мегахим, защото ми направи добро впечатление колко добре хвана върху челните и една стълба, която си сковах, но те са от нова дървесина, която не е била мазана с нищо. Само с безир, а стълбата даже и с безир не е. Само не го знам колко е дълготраен на слънце, тъй като два от прозорците са с южно изложение.

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: