Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
storming - специалист
Здравейте,

мога ли от запознатите тук да получа тяхната преценка относно избора на патрон за блиндирана врата (на апартамент), като се колебая между Abloy Protec и Gerda (говорим за патрон, не за гредите им). Abloy-а ми идва на цена към 300 лв. (говорим за Protec 1, 2ката е още по), докато gerda-та е малко над 100 лв. От към сигурност и двете ги дават супер, хипер, мега сигурните. Запознах се и с иновацията в механизма на Abloy, но не мога да взема решение.
Патрона ще е зад бронировка.
Бюджета не е водещия в случая, просто вътрешно не съм убеден че тези 200 лв. разлика ми носят нещо кой знае какво, но аз и не разбирам толкова.
Ако мен пита човек 300 лв са им много при положение, че е пълно с клипове как им разбиват патроните на уж непробиваемия Abloy.
Какво бихте ме посъветвали?
root666 - специалист
дай да ги видим тия клипове дето отключват Abbloy
kozl - майстор
Какъв да е патрона :?
А бравата и вратата какви са?
Щото ако патрона е много сложен, ще го заобиколят :roll:
Преди години бях на некаква мозъчна промивка за системи Аблой. Та след обяснения и демонстрации за неотключваемия патрон, аз изказах по-горното мнение и безполезността на неотключваемия патрон. Веднага ми обясниха как е в Германия, че ако няма следи от взлом, т.е. патрона е отключен с шперц, то застрахователите не плащат.
А като немам застраховка оти ми е Аблой :?
VLADO66 - майстор
По добре си вземи патрон, на който по малко са се упражявали апашите като този https://eshop.soslocksmith.bg/patron-ma ... s024-30-50 А другото нещо, което няма как да отключат е това https://lesibg.com/product.php?ProductID=611
storming - специалист
Вратата е блиндирана на солид. Сегашния патрон е обикновен размера му май е 31/41. Няма втора ключалка.
Това предложение в последното мнение добро ли е? Наистина не разбирам, но ми се ще да е нещо сигурно.

Другото което си мисля е да сменя патрона с нещо до 100 лв примерно и да сложа втора ключалка тип греда на герда (те са по около 300 лв), но ще трябва да се дупче вратата. Не знам.
nautilus33 - майстор
Ще ползвам темата на колегата, тъй като въпроса е сходен, дано няма нищо против.
Търся мнение за брава и патрон за дървена порта, дворна, дебела 4см. Смятам да сложа една основна и две по-малки горе и долу. Трябват ми надеждни такива. Отстрани съм с плътен дувар, така че врата ще е основното слабо място. Основната ще се вкопае в портата, а другите две, предпочитам да лягат от вътрешната страна на портата, за по-голяма здравина.
Hursa - майстор
Добре направената дървена врата превъзхожда много от така наричаните (от различни производители) „блиндирани врати” (според мен). Но след като е за дворна – три брави не е ли излишно.
Ако искате да се фиксира горната и долната част от платното – може да използвате т. н. девиатори, но такива трудно ще се вкопаят заедно с тягите.
Може да използвате брава с монтаж върху платното – например 30620 или 30622 (mottura са италиански марка - имат представител у нас, предполагам може да се поръчат). От тип „помпови” – ключа се притиска, освобождавайки блокиращите елементи и след това се завърта задвижвайки шиповете на бравата (но ги има и със щифтови патрони). Сравнително непознати са у нас. По надеждност – както срещу насилствено „отключване”, така и срещу „интелигентно” (чрез манипулации) е сравним с т. н. у нас „сейфово” заключване. Много по устойчиви са на вандализъм или насилствено „отключване” от патроните и патронните брави, а това в случая е по-важно, според мен. Лесна е за монтаж – заключващия механизъм с външната ключалка е в цилиндър от закалена стомана, монтиран към бравата – трябва просто в платното да се пробие отверстие с диаметъра на този цилиндър, в който той да влезе.
С девиатори – например 96.086/2 (до колкото разбирам с декоративно покритие) и тяги.
Макар, че всички тези елементи са декорирани (тягите и девиаторите), предвидени за такъв монтаж върху платното, трябва да се види дали има такива декорирани „ответни планки” в които да влязат шиповете на девиаторите (за бравата има) – може би няма да ви хареса монтирана такава сборна конструкция. Може би трябва да я „декорирате” (прикриете).
(Ако не ви допада каталозите да са на руски, потърсете ги на английски или италиански.)
nautilus33 - майстор
Благодаря. Ще ги разгледам. Иначе, не мисля, че като брой са много, въпреки че врата е дворна. защото влезе ли ти някой в двора, от там е лесно, поне според мен.
Hursa - майстор
Но, поне според мен, трябва да е балансирана "защитата от проникване". Така ще хвърлите пари за 3 брави (добре е да са предвидени за монтаж на "открито", устойчиви на влага, на корозия), които не са евтини. А евентуалния "нарушител" може просто да ги "заобиколи", което при дворна порта не е сложно. По добре, част от тези средства да пренасочите, ограничавайки другите възможности за проникване.
lov - майстор
вт фев 11, 2020 6:03 pmroot666 написа:
дай да ги видим тия клипове дето отключват Abbloy
https://www.zieh-fix.com/de/catalogsear ... t/?q=Abloy

А за по бърже така. :lol:



Решат ли да ви оберат няма да ви се размине. Тия ключалки са повече да се покаже че не трябва да се влиза и най вече за кокошкарите дето ще ви направят повече беля от колкото да откраднат наистина нещо ценно.

Тема "Мнение за патрон за брава" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: