Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Някой има ли опит със соларни панели viessmann? Интересува ме дали през лятото ще прегрява инсталацията, въпреки системата им за "изключване над 75 градуса?

Поздрави,
Данчо.
LazarGanev - "Велик майстор"
Каквито и да са панелите - няма да прегрява, ако са правилно оразмерени
Скоро, надявам се, ще имам. Поръчани са, чакам да дойдат, после ще се монтират и, ако не ме изпревариш, ще дам отзиви. Скоро някой писа, в друга тема, че няма проблем с прегряване, след като попитах, понеже инсталацията ми се стори недобре сметната. Явно покритието си казва думата. Не помня коя е темата, не ми се търси, беше скоро.
Както каза Лазар, ако инсталацията е правилно оразмерена, няма да прегряват, ако ще и турски да са.
Опитът ми сочи, че 2 квадрата, селективен, е достатъчен за 120 до 150 л бойлер, като в горната граница, системата не прегрява, понеже добивът се изравнява с общите загуби. Тогава аз заложих 200 л бойлер, за 2 души.
Аз си представям следната "схема". Два селективни панела, плоски. Загряват Бойлер 200 литра, до температура 55-65 градуса. След това ги превключвам да загреят втори бойлер от 150 литра.

Зимата, ще грея само 200 литровия бойлер. Като той се загреее над 55 градуса ще подпомага отоплителната система - термопомпа с конвектори, през втора серпентина.

Ако някой е правил подобна схема, ще съм благодарен, да сподели опит
turbocharged - специалист
Аз имам 2 селективни Viessmann-u от стария модел дето могат да прегряват с 300 л. бойлер. Никога не са прегрявали, ако ще и да не се ползва вода. Топла вода е имало винаги когато е имало слънце. Свързани са така че ако случайно нагреят бойлера излишъка отива в буфера на отоплението. Това нещо никога не се е случвало.
ESPACE - майстор
пет фев 14, 2020 4:51 pmdanch0 написа:
Зимата, ще грея само 200 литровия бойлер. Като той се загреее над 55 градуса ще подпомага отоплителната система - термопомпа с конвектори, през втора серпентина.
Аз съм правил подобна простотия, въпреки че бях против. Клиента обаче беше много настоятелен. Сложих му двуконтурен кондензен газов котел, два селективни панела и 300л бойлер с две серпентини. Tesy по онова време предлагаха една хидрогрупа с два термосмесителни вентила. Принципа е че докато има гореща вода в бойлера се харчи само от него, а когато тя свърши потока се отклонява и през газовия котел и той доподгрява. Температурата на изходната вода се поддържа постоянна. Това ми освободи горната серпентина и я подадох към подовото с помпа включваща се при определена температура в бойлера. После като се срещахме с човека сподели, че наистина е нямало смисъл. Ти се радвай зимата ако имаш достатъчно топла вода и не ти се налага да доподгряваш с други източници.
Благодаря за коментарите ви!
filmatoplo - майстор
Със Висман панели модел Vitosol F200 ,по мощните и скъпи ,съм правил следната подобна инсталация -5 панела свързани към кожухотръбен топлообменник да топли басеин ,по спомен около 40 м3 ,като го загрее до 28 градуса ,трипътен вентил с задвижка превключва към друг топлообменник вече пластинчат да загрява БГВ .Басейна с приоритет .Справя се отлично ,ползва се от 24 май, цяло лято ,до края на септември .

Прикачен файл

ec154402-1264179278_wm.jpg
ec154402-1264179278_wm.jpg (3.31 KиБ) Видяна 2772 пъти
bobivg - специалист
Защо топлиш първо басейна? :?
шоп - майстор
Филме, да питам и аз.

Спорред теб заслужава ли си разликата в цената между Vitosol F100 и Vitosol F200?

Втория е тип меандър, по тежък и с подбра изолация и съответно по-скъп.

Един прятел ме пита и честно не мога да му отговоря. :partyman:

Тема "viessmann соларни панели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: