Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
съб фев 15, 2020 2:59 pmsokolov.91 написа:
съб фев 15, 2020 2:37 pmnikolov333 написа:
съб фев 15, 2020 12:52 pmsokolov.91 написа:

Не си ме разбрал явно... Докосвам с едната ръка корпуса, а с другата ръка никъде не свързания кабел на прожектора, който чака нула, за да светне. Тогава ме перка тока. Ако иначе докосвам само корпус или само кабела не се случва нищо. Нито бие ток нито ДТЗто пада.
Ами ти не ме разбра май.. Допри оголения проводник директно към корпуса, без ти да участваш във веригата, като проводник..
А по твоя въпрос - пада защитата, ако аз не участвам във веригата. Пада и при това преди да падне се получава доволна искра между корпуса на прожектора и кабела. Не ми изглежда като на 30мА.
Е защо трябва да е 30 милиампера? Нали лампата е 500 вата, значи токът през нея ще е малко над 2А. А когато е студена, стартовият ток е още по-голям от този по време на работа (когато свети), за това и тази искра.
А през теб не изключва, защото както ти казаха вече, токът е по-малък от прага на задействане на ДТЗ.
В реални условия обаче, ако се добавят и възможните утечки по другите уреди в инсталацията, токът през тялото ти може да е достатъчен, за да сработи ДТЗ. Но е много относително всичко и неразумно да се правят такива експерименти.
А иначе на моя бойлер с електронно управление пише, че има нещо като електронна ДТЗ, но е 10 милиампера. Но моята инсталация е двупроводна, така че не важи :-D .
nikolov333 - майстор
Те в бойлера си я правят на TN-C-S след защитата, ако реално е с ДТЗЗи докато имаш стабилна нула, важи.. Проблема е, че ако отпадне нулата такава ДТЗ е убиец..
DMN - майстор
То като отпадне нулата, релето, което включва нагревателя ще изключи и ще прекъсне фазата към него, така че от там офазяване не може да стане, но може някъде преди него евентуално, ако се е откачил някой фазов проводник и е опрял на корпус. Хич не разчитам на това "ДТЗ" в бойлера ми, затова съм го занулил.
nikolov333 - майстор
У нас моите ДТЗ-та"щракат" между нула и защитен и съм спокоен донякъде, понеже разликата в потенциалите им е минимална и разчитам, че ще сработи навреме, но съм заложил всичко както трябва, включително и собствено повторно заземяване при електромерите с 5-проводна инсталация след него към таблата със защитите, а останалото е на късмет.. :prayer: :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
В този ред на мисли пак ще се върна на разделителния трансформатор. Като инвестиция - като извадиш "третите проводници", допълнителното заземяване, ДТЗ-тата, финанси по монтаж и поддръжка ... колко по-скъпо да излиза? Надеждността във времето ми се струва много по-голяма?
Вероятността да попаднеш между "офазен" корпус и другата фаза е същата като да се хванеш за фазата и нулата и да останеш невидим за ДТЗ-то :idea:
iliya_i - майстор
съб фев 15, 2020 10:33 pmsokolov.91 написа:
съб фев 15, 2020 10:26 pmiliya_i написа:
съб фев 15, 2020 10:20 pmsokolov.91 написа:
…. ДТЗто не е господ, но...
Точно, щото ДТЗ не е господ, човека трябва винаги да подхожда към електричеството, все едно че няма ДТЗ, и да не разчита прекалено много на него.
Какви са тези садо-мазо експерименти, да те бие тока?
Ами ако въпросния човек е детето ми, което въпреки, че 1 милион пъти съм му обяснил, къде не се пипа все пак пипне, където не трябва? И аз съм спокоен, че щом ДТЗто е щракнало през крушка всичко е 6... После да видиш садо-мазо... Спирам по темата. Явно само Николов ме разбра.
Късмет на всички!
По-важно от сработването на ДТЗ е да осигуриш на детето възможност това да не се случва.
За най-малките има капачки за контакти.
Всеки кабел с нарушена изолация се изхвърля.
Всичко с повредени или счупени корпуси от към ел. защита се маха.
Проверяват се заземителните пластини.
и т.н.

ДТЗ е последното нещо, на което трябва да се разчита.
nikolov333 - майстор
Точно така е..За това ДТЗ-то е направено да задейства при аварийни ситуации с утечка към земя и да индикира повредата в линията, а на контактите се вгражда и детска защита, за да нямат лесен достъп до клемите им.
drekinov - напреднал
Жената в Събота решила да чисти с мопа пода .. а аз играя с децата в детската и изведнъж гледам че зарядното за батериите не свети .. гледам че и другите работи не светят / работят и си викам сега жената сигурно ще е просната някъде на пода :D
Да ама не .. ДТЗ-то на спалните паднало. викам си някакво фалшиво сработване .. дигам . и след малко пада отново .. изключих бушоните .. всичко е ОК .. дигам единия бушон ДТЗ-то пада ...
и така в старанието си да чисти беше наводнила един APC разклонител стабилно .. горкия .. обаче с най-голямата си доза късмет водата е направила път фаза земя а не фаза нула (за да има фоеверки и порефекти) ....
фактически щети няма . включително разклонителя си е напълно наред след като изсъхна ...
просто споделям защото основно очаквах първата защита която фактически ще сработи да е на някой от бойлерите като му се сцепи нагревателя а то какво стана :D
muhala - майстор
съб фев 15, 2020 11:27 pmnikolov333 написа:
Те в бойлера си я правят на TN-C-S след защитата, ако реално е с ДТЗЗи докато имаш стабилна нула, важи.. Проблема е, че ако отпадне нулата такава ДТЗ е убиец..
Ако отпадне нулата и без ДТЗ бойлера става убиец.
nikolov333 - майстор
Това ясно, но с ДТЗ на двупроводна без заземяване при TN-C с отпаднала нула, поне има шанс да изключи при утечка през тялото на човек..разбира се ако е на късмет..

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: