Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
zaksofon - специалист
Привет на всички! Знам, че се е дъфкала много тази тема и се извинявам ако я повтарям! Много писане съм изписал относно парно, кумини и изолация, но за климатик си нямам никаква представа как стоят нещата. Ясно е от заглавието какъв е въпроса, иска ми се да си взема два климатика, които ще използвам само за отопление и само пролет и есен. Имам сериозно парно с реторна горелка - 35 клв, което ще си ползвам зимата, имам и два слънчеви колектора, имам и вътрешна и външна и горна и долна изолация, както и от модерните стъклопакети (енергоспестяващите) с ПВЦ дограма. Но има едни 3-4 месеца, когато не е за парно, но не е и за без парно. Освен това оставям семейството регулярно през април и се връщам октомври, а годеницата не може да се оправя с котела. Моля дайте ми акъл за модел - два климатика (може и сплит), като да се събера в 3 - 3,5 хил. лева, както и добра фирма за монтажа, в задачата се търси и безплатен монтаж! Благодаря предварително и се извинявам на форума за повторната тема - още веднъж! Може да се каже, че е спешно, защото заминавам в средата на април.
zaksofon - специалист
Всъщност, не си за дадох правилно въпроса, хайде да го направим по-просто. Моля, препоръчайте ми коректна, НЕскъпарска, с добри професионалисти, с добра етика на работа, с надеждни гаранционни практики, с безплатен монтаж и транспорт и профилактика.... фирма, с която да се свържа и спокойно да обсъдя моите проблеми за покупка и монтаж на два климатика. Имам парите в кеш и ще ги платя на камара. 😉 Знам, че в интернет има хиляда фирми с по хиляда оферти и с по десет хиляди марки, но дайте моля ФИРМА, която да отговаря на моите условия, за да си спестя ровенето, че имам толкоз ремонт да правя, че не ви го побира акъла 🙃. Ето, например аз избирах котел преди няколко години, като ми отне около 3 месеца да ровя и да чета, марката и модела ги бях избрал, за да кажем месец, но останалото време, беше за да сравнявам офертите. И сега мога да кажа спокойно (моля, не го считате за реклама), че за моя котел, няма по - добра оферта от тази на "Интерметал", там беше с 600 лв по-евтино, от най - евтината подобна оферта, което за котел от 2700 лв (с ДДС, помпа и доставка до адрес) си е много голяма отстъпка. Така де, ей такава информация ми трябва и за това се обръщам към вас, някой да ми каже : " Ей тия пичове са най-точни, аз използвах услугите им, преди това проучи и се оказа, че по евтино от при тях - няма! Кусура им е само, че много пият!" Примерно казвам! 😉Благодаря!
speka_rs - майстор
Аз съм фен на бюджетните климатици на Дайкин. И според мен не си купувай 9ка и 12ка а 2 - 12ки. Цената е със съвсем малка разлика, а миинималната консумацията на 9ка и 12ка е една и съща на масовите модели.
vitorio83 - специалист
ср фев 19, 2020 1:05 pmspeka_rs написа:
Аз съм фен на бюджетните климатици на Дайкин. И според мен не си купувай 9ка и 12ка а 2 - 12ки. Цената е със съвсем малка разлика, а миинималната консумацията на 9ка и 12ка е една и съща на масовите модели.
Имах и дайкин,но вече го нямам,само бучеше и не топлеше.Имам и 4-ри панасоника,от преди повече от 10 години,железни машини.
Преди зимата купих една 9-ка на бош,за експеримент че никой не казваше от опит как са като качество и съм доволен,и двете тела са доста тихи и при -10 се справяше без проблем.Фирма не мога да ти препоръчам.
morfei1 - специалист
Две Фуджитсута 12-ки от минимум серията LM или новата KM. Около 1300лв. Ако има пара същите но Nordic серията 1500+ за брой.
zaksofon - специалист
ср фев 19, 2020 11:47 pmmorfei1 написа:
Две Фуджитсута 12-ки от минимум серията LM или новата KM. Около 1300лв. Ако има пара същите но Nordic серията 1500+ за брой.
Нордик, не означава ли, че се размразяват с нагревател, което ги прави е не много енергийно ефективни? Какво ще кажете за Gree? Аз си харесах и Фуджитсу Генерал - хипер инвертор за около 1700 лв бр. - 12-ка, но май нямат йонизатор, а ми се иска да имат това, че дзверо е все болна...
VLADO66 - майстор
Не е задължително да има нагревател в тавата.Нордик сериите имат по голям като площ външен топлообменник. За фирма и модел ще ти препоръчам тези от линка.Имам два монтажа от тях и съм доволен, момчетата са добри и работят чисто. https://megaelectronics.bg/produkt/klim ... ohg12kmta/
nikolov333 - майстор
Във всички теми за избор на климатик, съветвам да се консултират с форума на setcom.. Там са спецовете по клима и телевизори.. :cool:
zaksofon - специалист
чет фев 20, 2020 9:27 pmnikolov333 написа:
Във всички теми за избор на климатик, съветвам да се консултират с форума на setcom.. Там са спецовете по клима и телевизори.. :cool:
Благодаря за информацията, беше много полезна! Четох, четох и накрая се свързах с хората от Пловдив и по-точно Александър Щерев (ся да не ме обвините в реклама, ако е тъй ще си коригирам поста). Минавам на вариант за втора употреба, но пък с глезотийки - японски климатиЦИ и даже май ме убедиха да са три (че ми се ще да оборудваме и детската). Ми, кажете ми ако са ми грешни сметките, но то излизало, че с климите ще харча същото за ток, каквото харча сега с котела за въглища. Моите сметки са: въглища 95 лв на месец и ток 40 - 50 лв на месец, при отопление на цялата къща и 120 лт бойлер с котела. От 06.10.2019 до сега, според Натурелата, а и според мен - на око, съм изгорил 1,4 тона въглища * 340 лв/тон (с включен транспорт от Свищов) = 95 лв за гориво на месец. С климите за три на брой, според специалистите ще харча, че и по-малко от това (говорим за втора ръка, японски климатици с да кажем над среден клас или по-точно, един висок клас и два по-посредствени, на високия клас СОР-а отива към 6,25, а на другите два 5,30 - 5,70). Ся въпросът е, за кво ми беше туй парно? За бойлера през повечето време от годината имам два по 2,15м2 колектора, които миналия ден избичиха 57 градуса. Аз уж само за преходните сезони да ги ползвам, ама - май-май ще ми хареса на клими... или не?
nikolov333 - майстор
Японските клими, дори и втора употреба са уникални машини, така че мисля, че няма да сгрешиш..

Тема "Климатици - 2 бр (12-ка и 9-ка), бюджет 3000 лв - дайте съвет, моля!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: