Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
nikolov333 - майстор
Ами на много хора май не са им ясни разликите между конструктор и архитект..
Elena R. - помощник
Да, точно така е, исках да чуя думата "конструктор".
Правилно ли ви разбирам - взимането на архитект за консултант ще е грешка, той не разбира от стабилност на конструкцията и може да допусне неприемливи пропуски в това отношение, и да потърся конструктор като за начало?
До момента си мислех, че архитектите проектират сгради и би трябвало да разбират и от конструкции? Ако съм в грешка - моля, кажете
stefanjor - специалист
ср фев 19, 2020 3:29 pmElena R. написа:
До момента си мислех, че архитектите проектират сгради и би трябвало да разбират и от конструкции? Ако съм в грешка - моля, кажете
Добър архитект, с практически опит, има "око" за много неща освен за архитектурата, и ще ти бъде от полза.
Но само конструктор и то такъв който реално работи професията може да ти каже състоянието на дадена сграда, къде са слабите места и къде може да очакваш неприятни изненади.
BLUEPUPIL - майстор
ср фев 19, 2020 3:49 pmstefanjor написа:
Но само конструктор и то такъв който реално работи професията може да ти каже състоянието на дадена сграда, къде са слабите места и къде може да очакваш неприятни изненади.
Пълното конструктивно изследване не е за всеки с подобна диплома. Иска се много добра подготовка на теоретично ниво и доста практически опит. Има изключително сложни въпроси, (като например пълен анализ на възела колона-греда, при различни сеизмични натоварвания и товарни комбинации), които могат да бъдат адекватно разработени само от не повече от десетина човека в БГ. Цената пък е астрономическа. Затова е много по-практично парите да се дадат за стомана и бетон, дори и да няма нужда от сериозно укрепване, отколкото за подобно подробно и с гаранции конструктивно обследване.
В конкретният случай определянето например на носимоспособността на каменната зидария може да се окаже доста трудоемко начинание. При дървените греди нещата са лесни при огъване и по-трудни при осигоряването в областта на опорите с-щу хоризонтално изместване.
Elena R. - помощник
Благодаря много за отговорите,
Разбира се, не ми беше идеята нито да подлагам имота на подобни подробни обследвания, нито да харча астрономически суми за това.
Искаше ми се някой профи срещу една приемлива сума за услугата да дойде с мен на оглед, да пипне тук-там, и след час-два да каже "купувай я, заслужава си", или "не я взимайте, ще трябва да налеете милиони пари, за да я използвате"... неща такова
BLUEPUPIL - майстор
Ако ще печелите от нея е едно- не укрепвате нищо само я докарвате на вид и под наем, гости, препродажба.
Ако ще си я правите за Вас е съвсем друго. Допълнителна каменна зидария, да скрие бетона, подпиране на подовете с хубави дървени греди, укрепване на покрива и слагане на ламарина под каменните плочи и пр. и т.н.
Elena R. - помощник
Както написах още в първия пост, къщите са две. Идеята ми е някога в бъдещето, след години, едната да е къща за гости, а другата да е за нас. Ще се правят и двете еднакво качествено, доколкото е възможно - не се кефя на тези замазвания на очите и отбиване на номера. Втората вероятно ще е по-добре поради простата причина, че с първата ще придобием някакъв опит.
И заради такива съвети също исках да поканя специалист още преди решението за покупка - да каже, тук трябват (или не трябват) бетонни колони, и т.н. Очевидно няма да стане от снимките, сега търся професионалист, разбиращ от стари къщи и реставрации,но май първо ще стана "щастлив собственик", а после вече ще ги оправям едно по едно

Тема "Поредна покупка на поредна стара къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: