• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
davidzvezdata - специалист
ср фев 26, 2020 5:50 pmgandonov написа:
ср фев 26, 2020 5:44 pmdavidzvezdata написа:
... Няма как да го изследваш за дебит... Така, че по-добре си вземи готов... Аз ползвам от BGR груп....
€ 1,275.00 VAT included - Благодаря за предложението :)
Мисля, че за тази цена ще преглътна неточностите в дебита.
Колко кубиков търсиш
gandonov - специалист
@davidzvezdata - Обемът на етажа е ~200 куб. м.
Не съм сигурен какъв дебит е препоръчителен за такъв обем.
davidzvezdata - специалист
ср фев 26, 2020 6:01 pmgandonov написа:
@davidzvezdata - Обемът на етажа е ~200 куб. м.
Не съм сигурен какъв дебит е препоръчителен за такъв обем.
По принцип 1-2 кратен обмен за седящи хора е достатъчен... Или ако има много хора - по 15 кубика на човек...
шоп - майстор
ср фев 26, 2020 5:27 pmgandonov написа:


Моля да споделите снимки,
качвал съм снимки от процеса на изработка на моя самоделен рекуператор направен от алуминиеви печатарски плаки и дистанционер с дебелина 3мм от подложка за паркет и кутия от фибран.

Като цена на рекуператора около 100 лева за 260м3 етаж + цената на 2 вентилатора за баня + терморегулатор и Ф150мм ПВЦ фитинги.
dando - напреднал
Здравейте отново, Колеги!

Относно местоположението на въздуховодите за изсмукване и нагнетяване, най-често изглежда се ползва следната схема:
вт дек 03, 2019 9:44 amnaster написа:
И в моята къща в момента изграждам вентилацията да смуче от посочените по-горе помещения, а нагнетяването в спални, всекидневна и т.н.

Имам познат с жилище, чиято площ е по-малка от 80 кв. м., и компанията, която разработи проекта му за вентилация, е сложила по един нагнетателен и смукателен въздуховод в обитаемите помещения, като изтеглят въздух и от сервизните помещения.

Има ли смисъл да се прави това за жилища с относително малка площ (под 125 кв. м.)?

Ако не и схемата е цитираната по-горе, как се решава проблемът с преминаването на въздуха от обитаемите към сервизните помещения?

Например с по-голям просвет под вратите, наличието на вентилационни отвори в тях или държането им отворени, когато това е възможно?
Не е ли всичко това в ущърб на шумоизолацията на помещенията и ако да, има ли как да се намали пренасянето на шумове?


Относно височината на отворите за изсмукване на въздуха, защо може би е по-добре тя да е малка:
пон дек 02, 2019 9:28 ambrum написа:
Това което бих променил - изсмукване на мръсният въздух май е по-добре да е близо до пода.
В бани и мокри помещения, а може би и в кухни, според мен изсмукване високо горе е оптимално, защото влажният въздух е по-лек и вероятно е добре той да се изсмуква.

От друга страна, нагнетяването май е добре да си е над вратите.


Благодаря!
Бъдете здрави :)
nelina_london - специалист
При нас е проектирано точно по този начин.Подаване на въздух в спалня и хол в решетки над вратата,изсмукване от бани,кухня и сервизни от смукатели в тавана.Въздухообменът под вратите-мисля около 1.5см(още не сме сложили врати).Изградихме инсталацията двамата със съпруга ми със спироканали,проектът е изготвен от специалист, а рекуператорът е заводски.
brum - майстор
Относно изсмукването на въздуха да става в долният край на помещенията - като гледах проектите на къщата дето правим сега не можах да го оправдая. Та си остана горе.

А това, че долу бил по-влажен въздуха не съм убеден, че е вярно. Горе е по-топъл с няколко градуса и може да поеме повече влага. По принцип колкото по-студен е въздуха, толкова по-сух е (защото може да носи по-малко влага). Ама това са само предположения :) . Не съм ги учил тия работи...
dando - напреднал
нед апр 26, 2020 1:37 pmnelina_london написа:
Изградихме инсталацията двамата със съпруга ми със спироканали,проектът е изготвен от специалист, а рекуператорът е заводски.
Привет, nelina_london! Благодаря Ви за полезната информация! :)
Аз също смятам, че просвет поне 1,5 см под вратите би бил достатъчен.

Ще съм благодарен, ако бихте могли да споделите повече информация за проекта, осъществяването му, модела на рекуператора и другите компоненти на системата.
Ще се радвам и ако може да споделите координати на специалиста, изготвил проекта - може и на лично съобщение, за да не се счете за реклама :)
нед апр 26, 2020 11:26 pmbrum написа:
Относно изсмукването на въздуха да става в долният край на помещенията - като гледах проектите на къщата дето правим сега не можах да го оправдая. Та си остана горе.
Предполагам Сте взели това решение заради чисто технологичната трудност за вграждане на част от въздуховодите вертикално в стените?
нед апр 26, 2020 11:26 pmbrum написа:
А това, че долу бил по-влажен въздуха не съм убеден, че е вярно.
По-скоро имах предвид обратното - горе въздухът е по-влажен, а долу - по-сух, защото влажният въздух е по-лек, според източници като този.

Благодаря! :)
brum - майстор
1.5см под вратите май е малко много. Ако въздуховодите са 100мм то сечението им е малко под 80см2. При врата от 80см и просвет 1.5см под нея ще има близо 110см2 отвор. При мен е под сантиметър. СО2 нивата нощно време седят на 600-700ppm.

Целта на по-големите по сечение въздуховоди е да намали шума и съпротивлението при голям дебит по тръбите. Шум от въздуха минаващ под вратите не се чува. Единственият който се чува е от тръбите за постъпващ въздух и то само ако работят на 3та или 4та степен. Та не виждам никаква полза под вратите да има по-голям отвор отколкото на въздуховодите по които идва въздуха.

Относно къде е по-лек въздуха - моя грешка. Чел съм през дума. И за това, че изсмукването на въздуха остана от таваните - правилно са посочени причините. Стените са 15см сухо строителство и няма как да вкараме в тях въздуховод 15х20см.
Ahmakov - специалист
нед апр 26, 2020 11:36 pmdando написа:
По-скоро имах предвид обратното - горе въздухът е по-влажен, а долу - по-сух, защото влажният въздух е по-лек, според източници като този.

Благодаря! :)
Слънцето бавно залязваше на изток...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 19

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: