• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:

... в тази ситуация няма да се копае на 3,50м, а на около 2м.
Aма цената на кофража, бетона, армировката и пр. остават същите.

Ти си сложил на пода на мазето плоча 20см, защо ти е толкова дебела не знам. Руди ти каза, че под нея трябва да предвидиш още 60см за основи, а аз бих ти сложил 100см, ако няма как да превържа междинно някоя колона. Например тази в средата на външната стена на еднораменно стълбище, тангентиращо на външната стена.

И това дето си го писал за евтината хидроизолация го забрави. След 10-15 години макс. почваш наново да хидроизолираш.

Вярно е че на БГ пазара няма мембрани с гаранция 50 години и проектен живот 100, ама все ще измислиш нещо.

вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
По всяка вероятност ще трябва да мина на вариант носеща конструкция от железобетон и стени от четворки.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
Иначе мазето си е като всяко нещо - има си плюсове и минуси. Въпросът е да направим "информиран избор", както се казва.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
Дебело подчертавам, че всички параметри ще ги определи проектантът. Тези съм ги взел "на око" от подобен проект и ги използвам само за грубите сметки. В този ред на мисли, коментари от сорта на "как реши, че еди кое си ще е еди колко си" или "ти да не си проектант", са излишни.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
Естествено, че проектантът ще каже за това, писах го няколко пъти вече.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
Реалистично (за моя случай) мисля, че може да се намалят дебелините на плочите и стените, може би арматурата също. То така си е бункерче :) Но още веднъж - това само специалистите могат да го кажат, не аз.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
6. За проект и всички необходими документи за строежа аз съм предвидил 10 000лв. Реалистично ли е?

Отивай и ги давай тези пари на „специалистите“ и да се свършва този конструктивно-изолационен водевил с привкус на изстрадало мазе. Което, като гледам накъде вървят работите, като нищо ще се сдобие със стълби 19х25 и широчина 90см. За междуетажното стълбище се обзалагам още от сега, че височината на стъпалото ще бъде от 80-те години, между 17 и 18см.
вт фев 25, 2020 11:20 amV1978 написа:
Ако администраторите на форума преценят, да се намесят
:arrow: Подкрепям!
Темата има нужда от яснота. А не от строителните метаморфози на автора залитащ между две крайни състояния. Носещи стени без обрамчващи колони и липса на топлоизолация.
V1978 - специалист
@BLUEPUPIL

"Aма цената на кофража, бетона, армировката и пр. остават същите"
Съжалявам, но никога не съм писал, че цените на кофража, бетона и арматурата и пр. се променят с дълбочината на изкопа. Други са ми опасенията при дълбок изкоп, написал съм ги ясно (нали обичаш да цитираш).

"Темата има нужда от яснота. А не от строителните метаморфози на автора залитащ между две крайни състояния. Носещи стени без обрамчващи колони и липса на топлоизолация".
Носещи стени / липса на топлоизолзция не са крайни състояния, защото касаят коренно различни неща, които нямат нищо общо по между си.
Крайни състояния в случая могат да са:
1. изцяло носещи стени / никакви носещи стени
2. никава изолация / пълна изолация
Строителни метаморфози...
Носещите стени отпаднаха като вариант, най-малкото заради тухлите. Специално ти благодарих за информацията тогава. Мисля, че това го изкоментирахме вече, не знам защо се връщаш пак на това. (всъщност ясно е защо).
Топлоизолацията - също се надявах, че сме приключили темата (поне тук). Няколко пъти вече апелирах дискусията за топлоизолациите да се премести в подходящ раздел. Няма никаква връзка с основите/мазето, но както и да е...

Постване на различни цитати извадени от контекста, от вече обсъдени и приключени въпроси не помага на никой (може и друг да чете темата, не само аз), но както и да е....
Ти си знаеш най-добре.

Иначе - принципно да, админите могат дори да заключат или изтрият темата по тяхна преценка.
Ако тя придобие такъв характер, по добре да се изтрие наистина.
nikolov333 - майстор
Не го приемай като заяждане, но и основите заедно с плочата под тях е добре да се топлоизолират, а не четох да си го предвидил. За тях фибрана май е единственото решение..
V1978 - специалист
@nikolov333

Изолация на надземната част съм предвидил. Не я писах умишлено, за да не изместим пак темата към изолациите :)
BLUEPUPIL - майстор
пет фев 28, 2020 1:52 pmV1978 написа:

Носещи стени/липса на топлоизолация не са крайни състояния, защото касаят коренно различни неща, които нямат нищо общо по между си.
Крайни състояния в случая могат да са:
1. изцяло носещи стени / никакви носещи стени
2. никава изолация / пълна изолация


V1978, Разглеждаш крайните състояния линеарно, като приемаш, че се намират на една ос и винаги е нужно да се споменава, че са 2бр. Това е начин за опростяване на нещата с цел по-лесното им възприемане. Няма лошо, но приеми, че след като изписахме толкова страници и сме „навътре“ в темата не е нужно както вече споменах:
пет фев 28, 2020 1:24 pmBLUEPUPIL написа:

Не съм направил уточнението, че ......, защото наивно си мислех, че вече сме „навътре“ в темата и няма нужда от многословие.


И е напълно допустимо да споменем само едното крайно състояние, другото би трябвало да се подразбира.
Ако трябва да усложним малко работите, напълно е приемливо от гледна точка на социалната наука, да има „еднораменно“ крайно състояние, което няма противоположност за уравновесяване от другата страна на „люлката“. И тогава посочените от мен две крайни състояния не стоят на една права линия, а имат формата на „V”.

Aз обаче продължавам вече 13 страници да не разбирам ясно целите, които преследва автора на темата.
пет фев 28, 2020 1:52 pmV1978 написа:

Иначе - принципно да, админите могат дори да заключат или изтрият темата по тяхна преценка.
Ако тя придобие такъв характер, по добре да се изтрие наистина.
Няма нужда да затриваме тема в която се написаха доста полезни постове, само защото автора не съумява да дефинира точно какво иска.
пет фев 28, 2020 1:52 pmV1978 написа:
основите/мазето
Не си дал основни късове информация, а искаш точни и ясни отговори.
Наклон, почви, ниво на подпочвените води, склонови води, динамика на водите, свлачищни процеси, сеизмично ускорение, податливост на почвите към втечняване (soil liquefaction), суфозия и пр. и т.н.
egomen66 - майстор
Интересна философска тема..... :popcorn: :lol:
V1978 - специалист
@BLUEPUPIL

Постарал си се, имаш ДОБРЕ. Можеше да вкараш и нещо за паралелните вселени, да е още по-загадъчно, но и така става, ще минем само с неевклидовата геометрия. Хората вече си приготвиха пуканките – нормално е , не мога да ги обвиня.

„основите/мазето” – Браво, имаш прогрес и в подхода към цитатите. Досега вадеше цели фрази от контекста, сега само отделни думи. В следващия си пост сигурно ще „цитираш” по една-две букви.

...

“Aз обаче продължавам вече 13 страници да не разбирам ясно целите, които преследва автора на темата.”

Не ги разбираш, защото не искаш да ги разбереш (другата хипотеза е свързана с IQ, така че няма да я разглеждам). Целите на темата са пределно ясно формулирани в първия ми пост от нея. Проблемът е, че тези цели не се връзват с твоите представи за този форум. Форумът не се казва „БГ-Проектант” или БГ-Архитект”. Казва се „Направи сам”. Това предполага, че хората, пишещи/питащи в този форум обикновено не са специалисти в областта. Това от своя страна предполага задаване на неточни (дори глупави) въпроси, бъркане на термини, изискване на пояснения и т.н. и т.н. и т.н. Ти обаче разглеждаш форума като поле за изява. Изказваш се като последна инстанция, каквато не си. Искаш да блеснеш с професионални познания, затова често жонглираш със специфична терминология, дори когато това е напълно излишно. Не можеш да впечатлиш никой с това. Избрал си си ролята на едноокия в царството на слепците (ако въобще знаеш смисъла на тази фраза) и тя ти харесва. Не съм аз единствения, който ти пише подобни неща (порових се малко из форума), нито ти си единствения с подобно поведение тук. Тук психолозите трябва да коментират твоя модел на поведение – вероятно не можеш да блеснеш особено на професионалната арена, затова търсиш друго поле за изява със занижени общи критерии (този форум). Аз ще се въздържа от коментар.


Както и да е, аз приключвам участието си в темата. Колкото и да не исках, тя неизбежно последва съдбата на всички подобни теми в този форум.

Специални благодарности на всички, които се включиха с желание да помогнат (Руди, nikolov333, naster, Dessie). Дано не съм пропуснал някой.



----------- КАТО АВТОР НА ТЕМАТА, МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ ДА Я ИЗТРИЯТ -------------
D103314 - специалист
Да,за съжаление последва съдбата на моята тема.....а се надявах да не е така...успех с филма: Нова къща от гола поляна :supz: :rock: :supz:
BLUEPUPIL - майстор
пон мар 02, 2020 11:09 amV1978 написа:
Тук психолозите трябва да коментират твоя модел на поведение – вероятно не можеш да блеснеш особено на професионалната арена, затова търсиш друго поле за изява със занижени общи критерии (този форум). Аз ще се въздържа от коментар.
Тук позна, никъде не мога да блесна, кръгла нула съм, и съм на тежки антидепресанти, чувствам се ужасно и единствената ми утеха е да осмивам такива като теб за да си вдигна самочувствието.
Лошото е ,че си позволяваш да обиждаш дори самият форум.
пон мар 02, 2020 11:09 amV1978 написа:
Както и да е, аз приключвам участието си в темата. Колкото и да не исках, тя неизбежно последва съдбата на всички подобни теми в този форум.
Приключваш я, ама след като получи отговори на повечето си въпроси и сега се правиш на обиден. Напротив, искаш да приключиш темата, иначе щеше да дадеш точни отговори на поставените от мен въпроси и темата щеше да продължи. Добро извинение да не покажеш снимки и коментари от строителният процес.
В този форум освен само да получаваш трябва и да даваш.
Нечистоплътните истории ги надушвам отдалеч и не мога да ги трая.

Питаш за екстремни строителни практики, дават ти се учтиви и любезни отговори, ти се цупиш. Започваш философски спор, чиито генезис вещае предизвестена загуба. Този път вече побесняваш. Почваш да ме обиждаш, и най-важното не можеш да понесеш позицията на питащ(молител). Гордостта не е добродетел, смири я малко тази душа.
След като имаш нетрадиционни стр. хрумвания е добре първо да придобиеш базови стр. познания и после да дойдеш във форума, да дискутираме неяснотите около предстоящият градеж.
Тук се сещам, че идеята ми да развием образователната част на форум строителство продължава да е актуална.

Питаш за цени за мазе. И става ясно, че цената за еднаква площ и обем мазе може да Х, но може да и 2Х. Двойна разлика! Зависеща от нещата, които съм постнал, като уточняващи.
Много хора четат темата и ги интересува приблизително колко ще им струва и те да си направят мазе. Трябваше да се зададат точните въпроси, да се получат детайлни отговори и щеше да се очертае една реалистична картина.
И сега понеже автора на темата се прави на ощипана мома, пак ще ги пишем работите в друга тема, да ги доизясняваме. Нямат край тези „процеси“.
пон мар 02, 2020 11:09 amV1978 написа:
----------- КАТО АВТОР НА ТЕМАТА, МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ ДА Я ИЗТРИЯТ -------------
Tемата не е твоя, за да манипулираш постовете си или пък да затриваш постовете на другите с идеята за тотално редактиране или премахване.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср мар 04, 2020 12:09 pmBLUEPUPIL написа:

Tемата не е твоя, за да манипулираш постовете си или пък да затриваш постовете на другите с идеята за тотално редактиране или премахване.
:supz:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Строеж на къща от нулата - актуални въпроси/отговори/цени за 2020г." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: