• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Напишете въпрос свързан със санирането.
fbr - майстор
пет фев 28, 2020 1:39 pmschuldiner написа:
За разлика от останалите думи е с български произход.
Абе не е с твърде български произход, ама както и да е.


Етимология
Заета през тур. çardak от перс. چارطاق „навес, сайвант, заслон“ (букв. „на 4 стълба“), چارطاقي „мезонет“. Заета и в сръб. чардак, унг. csárda „навес, кръчма“.
naster - майстор
Всъщност на К0.00 е бетонова настилка с колони (прекъсната е пред зида, за да не образува термомост, въпреки че рандбалките са непрекъснати) - веранда, а горе е покрита тераса (пак веранда) в/у долните колони :) Двуетажна веранда? Чардак можиби :)
schuldiner - майстор
пет фев 28, 2020 2:01 pmfbr написа:
Абе не е с твърде български произход, ама както и да е.
Напротив, твърде български, доколкото има връзка източноиранци-прабългари, ама да не спорим. Щото не се знае дали не произлиза от чертог, дето си е съвсем старобългарска дума.
Сигурно на колегата му се е сторило селско да напише в офертата чардак, та го заменил с по-европейското лоджия... а балкон нецензурно му звучало.
Тераса е, но и балкон бива. Верандата е със собствен покрив - колониална архитектура, дге. Може на горната тераса веранда да казваш. И кьошк става. При нас са първа-втора-трета тераса, макар на практика едното да е балкон.
Прекъснатият термомост е супер, то и Цилков подробно обяснява някъде. И въобще поздравления, че си се навил на тераси, вече са рядкост.
ПП Пробвай с калкулатора си 2,8х9м 18 см бетон + мозайка за 2,4х9 м стена вертикални четворки, от която 1/2 дограми двуслоен обикновен пакет с най-смотания профил пвц. И пода, и тавана са към тераси. Да няма термомост? Абсурд.
zaksofon - специалист
Привет на всички! Да кажа и аз нещо по темата... Аз си направих външна изолация - (6 см EPS) преди вече станаха 8 години. Писах първата зима, че няма ефект от нея, мислех си какво ли не и защо така, накрая стигнах до извода, че може би е нямало нужда от нея на 40 см зид от единична тухла. След това смених стъклата на всичките 9 прозореца у дома с 4 сезона, както и направих сух под с 10 см мин вата на пода на таванското. Къщата е на два - три с таванското помещение от по 70 квадрата етажи, изложение север/запад/юг. Този месец, тъкмо приключих с най-новия ремонт - вътрешна изолация (върху лепения картон, сложих нов с 5 см мин вата - с дълги дюбели през топките лепило). Това го направих в хола - 30м2, спалня и кабинет - 20м2 и коридор с вътрешни стълби (не знам колко е, само таваните), общо 35 листа гипсокартон. Както и върху стария ламинат в хола, който беше с 5мм подложка и самия ламинат 8 мм, поставих още 1 см XPS + 1 см ламинат. Не съм пипал само детската, там направих изолация на тавана с 3 см XPS + декоративен 1 см EPS., но и преди и сега, там изстива най - бързо.
Но какво исках да кажа де... Ефекти от всички изолации до тук...
1. От външната - 6 см EPS Рйофикс не усетих ефект.
2. От 10 см минерална вата на пода на таванското (на покрива няма изолация) - 2-3 градуса ефект.
3. От смяна на стъклопакетите (двоен) 4 сезона (дограмата е Вайс - пвц, 4 камерна) - 2-3 градуса +.
4.От вътрешната изолация, мисля около 2 градуса +, но е рано да се каже, че тъкмо боядисах.
5. От изолация на пода в хола(първи етаж) , също е рано да кажа, но мисля че и от там икономисвам нещо си, а и вече не е студено на краката ако си без чехли.
Забравих да кажа, че се топля с котел 35 кВ, с реторна горелка, в случая с въглища, но мога и на друго гориво, ако има. Другата седмица ще монтирам три японски К2У - та, висок клас, за пролет и есен. В този ред на мисли, прилагам две графика от термостата, който беше сложен в детската (без вътрешна изолация, изложение юг/запад - 2-ри етаж 11 м2 и хола същите условия, но с вътрешна изолация, изложение север/запад, 1-ви етаж - 30м2. Външната температура около няколко градуса над нулата беше, но при всички положения, не беше студ. Вижте как изстива едната стая и как другата и си правете извода за изолациите. Поздрави!

Прикачен файл

received_196879724885305.jpeg
Хол - 30 м2
received_196879724885305.jpeg (63.43 KиБ) Видяна 2452 пъти

Прикачен файл

received_1902067259937414.jpeg
Детска - 11 м2
received_1902067259937414.jpeg (65.68 KиБ) Видяна 2452 пъти
Фитилчо - майстор
пет фев 21, 2020 11:58 pmV1978 написа:
Я малко да заям :snakeman:
Интересна тема, даже много интересна, на повече от година, а само десетина са се похвалили :?
Логиката сочи, че хиляди би трябвало да обясняват как се пекат в адска жега и пускат климатика на охлаждане през зимата, защото изолацията е супер-хипер-мега-гига ефективно и готино нещо.
Така и не разбрах масовата психоза по топлоизолациите. Много ми прилича на търкане на билетчета от лотарията - всеки се надява на чудеса. Не живеем в Сибир или Аляска, зимите тук са относително меки. Странно ми е - инвестират се хиляди левове и много усилия в "изолации" за да се икономисат 50лв на месец за ток за Януари и Февруари.
Не знам....
Дали повечето случаи не са като един роднина в Драгалевци, който даде над 10 000лв на тумба м@нгали да му нацвъкат фасадата с 10см фибран и за целия отоплителен сезон "спести" 1 (един) тон пелети на стойност 400лв. Да е жив и здрав - след 25-30 години ще си върне "инвестицията" (опаа.. забравих, че "излолацията" няма да изкара 25 години). Сега като го попитам дали е доволен от изолацията, отговорът е само един празен поглед... и тишина.
То се заяжсда човек, който разбира!
Ти нямаш ПОНЯТИЕ какво точно се случва....
Нека да позная- живееш в апартаменче?
feikot - специалист
И сега какво излиза,на добре измазана къща от тухли единички да не слагаме изолация,а само хубава дограма ли ?
Не мисля,че е правилна логиката,да зимите не са като в Аляска,но е важно да не ти е сутринта носа на чушка,а да ти е топличко цяла нощ,дори и да е минус 5 отвън.
Аз мисля да сложа 10 стиропор вън,вътре само шпакловка и тавани 10 см изолация,че е гредоред.На тавана мисля да сложа само осб да може да се ходи. Къщата е с перфектна мазилка на 60 години без милиметър пукнатина.
Svetoslavoff1 - майстор
ср окт 21, 2020 7:58 pmfeikot написа:
И сега какво излиза,на добре измазана къща от тухли единички да не слагаме изолация,а само хубава дограма ли ?
...
И двете дядо попе, и двете :).
На селското ни къще ака вила сложих 10(2х5см) ЕПС и съм доволен. Зиме по-бързо се отоплява и акумулира топлината, а лете е по-хладно.
krasi92 - майстор
Като смениш дограмата и не санираш/минимума за българия е 8 см./ може да събереш доста конденз през зимния сезон.
feikot - специалист
Мисля 10 см. ЕПС да приложа
Фитилчо - майстор
чет окт 22, 2020 2:44 pmfeikot написа:
Мисля 10 см. ЕПС да приложа
Всичките ми разговори с различни хора досега , извода е да сложа вата! Въпреки по дебелата цена. Изплаща се във времето
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Външна изолация на къща - разлика преди и след" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: