Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
raim433 - напреднал
И преди малко отворих на бащами инверторчето да му хвърлям едно око и забелязах полу мост. И другото което той е с тороидален траф двутактен. Първичната цяла намотка а вторичната 2x4 май беше. Т както и да е. Нямаше дросели нито първичния нито вторичния и тъй подобни, дирекно си беше към емитера на единия Тр и на колектора на другия Тр. Инверторчето е на РЕДКО 140А. Измери честотат 50КHz беше.
АБВ потребител - специалист
На баща ти инверторчето е сътворено по малко по различен начин :) има токов трансформатор, който ти ограничава тока в първичната намотка.Ако го правиш така ,съвсем ще се огелпиш. И ще отидат още доста транзистори :) Направи силовата част както е на онази схема,обаче трябва и да се променят стойностите на кондензаторите и дросела иначе няма да стане, защото ти е малък трафа, и ще работи на друга честота. Така по този начин според мен по лесно ще настроиш инвертора. Ще започнеш с малки капацитети ,и ще ги увеличаваш, докато се получи правилния ток. Но внимателно пипай ВИНАГИ, и като правиш проби ВИНАГИ изпразвай входните кондензатори,когато пипаш там ,с един голям резистор ,докато постепенно спадне напрежението. Ако те закачи този заряд ще те трясне много здраво, и последствията може да са лоши,винаги внимавай за това. :)
raim433 - напреднал
Благодаря ти много за съветите по ТБ. Но в този инвертор и не видях токов траф, познавам добре токовите трафове. Но как то и да е ще опитам с твоята схемичка. 👍
emsy - специалист
пет фев 28, 2020 11:14 pmraim433 написа:


Колега извинявай но какво имаш предвид за изолиране на скопа от мрежата.
:?
Т.е. да го захраниш през разделителен трансформатор - най добре!

АБВ потребител написа:
За уреда с който мери честотата си прав,но за разделителния траф не. Не се прави така. При късо винаги протича много голям ток и в двете намотки ,и ако няма някакъв товар да го ограничи ще има бум. Трябва му траф с коефицент на тр. 1/1 на 230в , и товар от първичната страна на определена мощност,за да ограничи тока при евентуално късо на вторичната. :) Но така направена схемата няма да стане.

Е това е най добрия начин, ама аз казвам да сложи 2 маломощни тр-ра , при които и да стане късо да не могат да дадат голям ток ( примерно 3-4 А). Трафчета могат да заминат :) ама поне няма да има големи поразии по силовата част :D
АБВ потребител - специалист
Или е т.трансформатор, или е шунт. Огледай и на вторичната страна. :) Тази схема не е моя, а на Вадим Негуляев, един много добър електроинженер. :partyman:
raim433 - напреднал
Тока в първичната намотка на празен ход горе долу колко Ампера трябва да бъде за ориентация.
raim433 - напреднал
Погледнах пак за токов траф на Редко видях го имаго. Сори :roll:
raim433 - напреднал
Колега АБВ дай някакви стойности за дросела с кондензатора и какъв диаметър проводник да ползвам.
АБВ потребител - специалист
Кондензаторите 150нФ х 2000в последователно-паралелно, дросела Е-55 навиваш 10 навивки от 4мм2 , лакирана тел в лакотръба за изолация, или колкото навивки хване на един ред навивки.
Последна промяна от АБВ потребител на нед мар 01, 2020 8:20 pm, променено общо 1 път.
raim433 - напреднал
Драйвера ми е готов работи добре. Имам предвид кондензатора последователно с дросела нали разбра. Трафа като гу пуска първоначално с 50к херца и не свиска. :roll:

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: