• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
storming - специалист
И аз това си помислих, но ключа който свалих само едната му страна е цъкалка, другото се движи свободно, не че е гаранция, че са "сложили" правилния ключ хората преди мен.
Предполагам ще разбера дали е двоен като изкарам ключа за лампата на стаята, нали? Ако са 3 кабела значи е.
После със сигурност ще ми трябва помощ за връзването :)
bijonisler@gmail.com - специалист
нед мар 01, 2020 12:33 amstorming написа:
Днес докато пребоядисвах балкона, забелязах че не отива ток до лампата. Цъках и двата девиатора, докато не ги махнах и не видях че не са вързани.
За моя изненада обаче в едната кутия имаше 3 кабела (нормално), а в другата 5??, Ключа на тази с 5те кабела е единичен, така че няма какво друго да се командва от там, поне така мисля. Някакви предположения?

IMG_20200229_110227_compress53.jpg
IMG_20200229_110238_compress63.jpg
Така както виждам два от проводниците са оголени а другите са изолирани,да не би конзолата да я е използвал за разклонителна кутия.Необходим ти е уред и прозваняване.
storming - специалист
Оказа се двоен девиатор, както предположи Новоселски. Меко казано, чува ги нещата :)

В отсрещната кутия на втория девиатор, бяха вързани само 2 кабела, третия изолиран и ключа си се е ползвал като нормална единичка.

Сега проблемите са два.

Да намеря девиаторен ключ с две активни страни и по-големия, да видя кое как ще се свърже.
bijonisler@gmail.com - специалист
нед мар 01, 2020 9:20 pmstorming написа:
Оказа се двоен девиатор, както предположи Новоселски. Меко казано, чува ги нещата :)

В отсрещната кутия на втория девиатор, бяха вързани само 2 кабела, третия изолиран и ключа си се е ползвал като нормална единичка.

Сега проблемите са два.

Да намеря девиаторен ключ с две активни страни и по-големия, да видя кое как ще се свърже.
Ако това е двоен девиатор тогава къде е дтугия ключ за терасата
storming - специалист
Ключа с 5те кабела е двойна, намира се в спалнята до врата за балкон. Единия единичен е до вратата на спалнята, а другият до втора врата за балкона от към хола.
Сложна инженерна мисъл е текла.
Да ги звъня ли, ко да ги правя.
Сега двойния девиатор ще ми се различава от останалите контакти...че серията е стара :cry:
kozl - майстор
нед мар 01, 2020 9:37 pmstorming написа:
Ключа с 5те кабела е двойна, намира се в спалнята до врата за балкон. Единия единичен е до вратата на спалнята, а другият до втора врата за балкона от към хола.
Сложна инженерна мисъл е текла.
Да ги звъня ли, ко да ги правя.
Сега двойния девиатор ще ми се различава от останалите контакти...че серията е стара :cry:
Това до вратите към балкона предполагам е за осветлението на балкона. Другите девиатори в спалнята за кво осветление са?
И щом в конзолата има 5 проводника за 2 девиатора, предполагам фазата е изведена в тази конз.кутия - намери я.
нед мар 01, 2020 9:20 pmstorming написа:

Това обаче смърди на втора фаза за девиатор :?
И да не би в спалнята до вратата към коридора да е сериен ключ, а в конзолата с 5 проводника два от тях да са за ламБата на балконя :? Ма па къде е нулата :?
А защо двата от 5-те не са изолирани, а другите три са :?
Оти ква е логиката на девиаторния кръг в спалнята от врата коридор/спалня до врата спалня/балкон - да се гаси ламБата в спалнята, като се излазя на балконя ли :?
storming - специалист
Може би аз ви обърквам с обясненията. Ще опитам отново.

Имам балкон на който се излиза от две стаи - спалня и хол.

Когато излизаш от хола на балкона до вратата на балкона (вътре в хола) има девиатор с 3 кабела, който трябва да контролира балкона.

Когато влезеш в спалнята (през нормалната врата) до нея (вътре в спалнята) има девиатор контролиращ спалнята с 3 кабела.

Минаваш през спалнята и до вратата на балкона (вътре в спалнята) се намира тази кутия с 5те кабела, която според мен контролира с едната си страна балкона, с другата спалнята.
На тази кутия, както и ключа до вратата в хола изобщо не бяха вързани. Защо двата не са изолирани нямам идея (мисля че ги мерих и бяха нули).

Ключа на спалнята беше вързан само с два от кабелите бяха вързани.

Предполагам предните са нямали двоен ключ за двойния девиатор и за това изобщо не са го вързали (а и на въпросния балкон нямам плафон, седи на кабели).

Може би след като купя двойния девиатор ще кача схемата му да помагате.
kozl - майстор
пон мар 02, 2020 9:39 amstorming написа:
Може би аз ви обърквам с обясненията. Ще опитам отново.

Имам балкон на който се излиза от две стаи - спалня и хол.

Когато излизаш от хола на балкона до вратата на балкона (вътре в хола) има девиатор с 3 кабела, който трябва да контролира балкона.

Когато влезеш в спалнята (през нормалната врата) до нея (вътре в спалнята) има девиатор контролиращ спалнята с 3 кабела.

Минаваш през спалнята и до вратата на балкона (вътре в спалнята) се намира тази кутия с 5те кабела, която според мен контролира с едната си страна балкона, с другата спалнята.
На тази кутия, както и ключа до вратата в хола изобщо не бяха вързани. Защо двата не са изолирани нямам идея (мисля че ги мерих и бяха нули).

Ключа на спалнята беше вързан само с два от кабелите бяха вързани.

Предполагам предните са нямали двоен ключ за двойния девиатор и за това изобщо не са го вързали (а и на въпросния балкон нямам плафон, седи на кабели).

Може би след като купя двойния девиатор ще кача схемата му да помагате.
1. Имаш ли жълто зелен проводник в инсталацията (трипроводна ли е)?
2. Провери в спалнята колко проводника имаш към осветителното тяло.
3. Ако в конзолната кутия в спалнята при врата коридор ("нормалната врата") имаш фаза за девиаторен ключ, то в конзолната кутия в която предполагаш, че е за два девиаторни ключа, а 1 от тях да е за спалнята, то трябва там да има 6 проводника за два девиаторни кръга, а и за да ти свети ламБата в спалнята требе нещо в тази кутия да е свързано, а оно изолирано и несвързано :wink:
Та предполагам, че при "нормалната врата" е предвиден сериен ключ, а девиаторния кръг ти е само един - този за балкона с ключове в спалнята и в хола до балконските врати за общия балкон.
А защо в козолата има 5 проводника :? Загадка :? :? :?
Имам подозрение, че в бързината балконския плафон е изведен в конзолата вместо в РК, но тогава е забравена нулата нейде в некоя разпределителна кутия.
И как установи, че на оголените проводници имаш нула? С пробна лампа към фазата ли?
storming - специалист
С фазомер 8-[

Иначе на лампата в спалнята са 2 кабела.
На другите въпроси сега не мога да дам отговор.
Ще ги боря, когато остане време.
kozl - майстор
С " фазомера" може да търсиш кой проводник е фаза, но не и нула.
Кабела може да е сноп от много проводници.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Свързвяане на девиаторен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: