Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
nautilus33 - майстор
Обръчите ще стане така сигурно. Но стойката, която се хваща към обръчите не знам дали ще може, но защо пък не. Просто сигурно трябва да увия медната тел по друг начин. Щото и аз си мислех нещо такова, само че без запояването, пък после се сетих, че може да се запой. Ще опитам първо без медна тел да видим, хем да придобия малко опит. Ти, ако се сетиш нещо пиши.
gogo7777 - майстор
lov написа:
Hoвoceлckи написа:
Негасена солна киселина не е най-безопасна. Защо трябва да сваля цинка? Какво ще му пречи колофона? Мойте уважения към теб, но като не практикуваш нещо, не задължително са го отричаш!
Така е. Поялници, припои, платки, флюсове и тем подобна друга техника съм я гледал само на картинка. :lol:
Развесели ме много да знаеш Още се чудя от каква работа съм си изкарал стажа за пенсия. :?
И аз се чудя......да даваш акъл да ползва не гасена солна к-на щото аджеба се гасяла с цинка и немало нужда да е гасена е много смешно, Химике. Ти гасил ли си димяща к-на някога? И защо се гаси за да се ползва за запояване.....знаиш ли, Професоре? Много акъл ръсиш на последък....имаш ли го? :lol:
Hoвoceлckи - майстор
Абе големи калайджии се правите, ама не разбирам какво ви пречи цинка? Запоявал съм доста поц. ламарина (правех едни водосъдържатели) и точно унищожаването на цинковото покритие водеше до скоропостижното им протичане поради ръждясване, та се работеше в особено щадящ режим към него. Същото важи и за улуците.
Лов, ако си си правил трудовия стаж със знанията от МЕИ-то, още до-ооста годинки трябваше да бачкаш (като мен :-D ). Нямам намерение да се заяждам, но понеже не спираш да се самоизтъкваш, ще си позволя да отбележа, че ако наистина си бил добър в електрониката, колко стаж реално имаш по специалността си? Не, че не ми е ясно след като си събрал трудов стаж за пенсия като пожарникар :wink:
lov - майстор
Никой не го съветва на работи с концентрирана солна киселина. И никой не го кара да сваля цинка. Трябва му малко киселина колкото да свали повърхностния пасивиращ слой.
Интересна тема,

Аз също искам да си направя шини за лампиони, та няма ли да стане с телоподаващо? Задължително ли трябва да е поялник?

Този тук ги пердаши с телоподаващото без проблем? Може би телта е друга?

Поздрави
koveslav - майстор
За цинка ти разясниха,но защо трябва да е поцинкована тел? Не казвай,че защото такава има по двора.Трябва да я изправиш идеално,за да я ползваш.И после неясните за теб калайджийски истории,накрая ще питаш и с какво да я боядисаш. Иди до някой магазин за заваръчни материали и си вземи няколко пръчки тел-добавъчен материал за аргон за черно sg2.Продава се на пръчки дълги 1м с най-различни диаметри, от 1,6 до 3,2мм има навсякъде и е идеално изпънат.7-8лв е килото,няколко пръчки са майтап цена.От него можеш да да си направиш всичко и да го калайдисаш или завариш и боядисаш без проблеми с покритието.
Hoвoceлckи - майстор
То цинка разяснявахме на друг преди 2 - 3 години :wink: той само ползва темата. Аз на заваряването съм лаик, но до колкото знам цинка пречи по принцип ... (за разлика от при запояването).
koveslav - майстор
ср мар 11, 2020 9:42 pmHoвoceлckи написа:
То цинка разяснявахме на друг преди 2 - 3 години :wink: той само ползва темата. Аз на заваряването съм лаик, но до колкото знам цинка пречи по принцип ... (за разлика от при запояването).
Цинка пречи,но ако е само поцинковано става.Поцинковни тръби например се заваряват безпроблемно.Пуши,мирише,но става.Заварява се,цинка изгаря наоколо и изчезва покритието.Не е чак да пречи на заварката,говорим за заварка за здравина,не за плътност.После трябва да се обработва антикорозионно.Въпроса ми беше дали въобще има смисъл да се прави от поцинкован материал подобно изделие,което няма никога да види влага.
Lisko - майстор
вт мар 14, 2017 3:50 pmHoвoceлckи написа:
"С аспиринче" - с щипка на носа :idea: :-D
Най-добре въобще да не се диша една минута докато се дига пушек, а и малко след това.
Аз даже правя крачка назад и чак тогава дишам. Иначе те пресича много гадно. :evil:
kr1100 - майстор
@ IvanAdamov - За нитове да си чувал случайно ?

Тема "Запояване на поцинкована тел?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: