Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Според мен промивка с трапезна вода няма да навреди. Тя май е най-малко варовита спрямо изворната и минералната.
film - специалист
Благодаря за идеята, ще проуча

ПП - виждам, че има ниска минерализация, постигната чрез ултрафилтрация и обратна осмоза. Това достатъчно щадящо ли е за двигателя и радиатора?
Как смяташ да промиваш? Струва ми се, че знаеш какво искаш, но не знаеш как да го направиш.
kr1100 - майстор
[quote=film
Знам, че не трябва да използвам чешмяна вода защото оставя утайки и ускорява ръждясването на радиатора отвътре.
[/quote]
Радиаторите много, ама много отдавна не са железни и не ръждясват. Опресни си знанията,
О от какъв зор ще правиш промивка това да не Лада или Москв.-Загрява или няма парно?
Използвай Сан Тера от Кауфланд -10 л лятото беше по 1,80. Сега да е по 2лв 10л - 4 лв те съжарят ли ?
П.П. Ако парното е слаби или го няма - честито - смяна на радиаторче за парно. Въобще не е сложно .
Ако загрява - смяна на радиатор.
За радиаторче парно гледай да не е съвсем китайско / от модел до модел и марка 0 разлика/.
ср мар 18, 2020 5:22 pmkr1100 написа:
...Ако парното е слаби или го няма - честито - смяна на радиаторче за парно. Въобще не е сложно .
...
Що, ко им има на старите?
lov - майстор
Човек да ви се чуди на акъля. Нали няма да караш на вода тоест няма да я загряваш с двигателя. Ръгай маркуча от чешмата в радиатора и промивай.. Най добре е ако можеш да разкачиш някой маркуч от долу да може да се промие добре. Същото и с радиаторчето на парното.
film - специалист
Прикачен файл:
IMG_20200319_094353.jpg
ср мар 18, 2020 5:22 pmkr1100 написа:

Радиаторите много, ама много отдавна не са железни и не ръждясват. Опресни си знанията,
О от какъв зор ще правиш промивка това да не Лада или Москв.-Загрява или няма парно?
Използвай Сан Тера от Кауфланд -10 л лятото беше по 1,80. Сега да е по 2лв 10л - 4 лв те съжарят ли ?
П.П. Ако парното е слаби или го няма - честито - смяна на радиаторче за парно. Въобще не е сложно .
За радиаторче парно гледай да не е съвсем китайско / от модел до модел и марка 0 разлика/.
Не ме разбра - аз мога да си намеря 20 литра дестилирана на нормална цена, но не в моя град. А в тези условия не искам да ходя по големите железарии. Тук един литър е около 2 лв. Ще имам предвид това за сан тера. Колата загрява и има парно, но антифриза става мътен.
Предния път поради незнание източих антифриза и четири пъти пълних с чешмяна вода. След това пускам парното на макс, оставям да загрее, гася и източвам докато почне да изтича чиста вода. Обаче не промих радиатора и маркучите към него. Накрая сипах антифриз, покарах, долях и всичко беше наред. Обаче след 80 км извънградско от розов и бистър, антифриза стана мътен и тъмен.
ср мар 18, 2020 11:35 pmlov написа:
Човек да ви се чуди на акъля. Нали няма да караш на вода тоест няма да я загряваш с двигателя. Ръгай маркуча от чешмата в радиатора и промивай.. Най добре е ако можеш да разкачиш някой маркуч от долу да може да се промие добре. Същото и с радиаторчето на парното.
Това съм планирал да направя. Мислиш ли че тогава отпада нуждата от цялостна промивка докато загрее двигателя?

Прикачен файл

IMG_20200319_095235.jpg
IMG_20200319_095235.jpg (88.29 KиБ) Видяна 2150 пъти
Промий си всичко по отделно с чешмяна вода. Ръгаш маркуча в радиаторчето, изхода в канала.
После, като искаш сипи сан тера и добави лимонтозу. Наливал съм само оцет, но на 3-4 коли една ми е правила проблем с тапи. Демек си е риск.
Оставяш да стопли яко и големия кръг. Караш малко на високи обороти. Карал съм с оцета седмица, моя кола обаче.
Изчакваш леко да охлади и източваш. Следва още една промивка с чешмяна, под налягане, при напълно изстинал мотор. Те тогава, ако има котлен камък и друга отложена гняс, тогава излиза. Оставал съм втрещен. Кола, която не е имала никакво парно, щото е било задръстено радиаторчето, топли като нова.
Ако имащ горещ бойлер наблизо, най добре. Не чакаш да изстива мотора.
Отцежда се добре и наливаш кот ти е на сърце.
Киселината "запечатва" ръждилниците, до степен да не се затлачва охл. система.
След 80 км., антифриза пак ще стане тъмен. Е, по малко от преди.
Направи го, щом си намислил и дано си сръчен, в ръцете!
Според това, което описваш, проблема е естетически. Няма смисъл от упражнението.
Успех!
Не писа ква е колата. С тва мъжко розово G12 отива на дизел ваген, ма кой знае. На БеНВетата е зелен. Найш колко търсих, когат имаше значение, хаха!!
nikolov333 - майстор
Цвета на антифриза дали е важен..? Аз на дизела наскоро доливах и беше син..
film - специалист
чет мар 19, 2020 11:23 amТрифон П.Трифонов написа:
Изчакваш леко да охлади и източваш. Следва още една промивка с чешмяна, под налягане, при напълно изстинал мотор. Те тогава, ако има котлен камък и друга отложена гняс, тогава излиза. Оставал съм втрещен. Кола, която не е имала никакво парно, щото е било задръстено радиаторчето, топли като нова.
Ако имащ горещ бойлер наблизо, най добре. Не чакаш да изстива мотора.
тука имаш предвид отново промивка на радиатора с маркуча, нали?
чет мар 19, 2020 11:23 amТрифон П.Трифонов написа:
Киселината "запечатва" ръждилниците, до степен да не се затлачва охл. система.
След 80 км., антифриза пак ще стане тъмен. Е, по малко от преди.
Направи го, щом си намислил и дано си сръчен, в ръцете!
Според това, което описваш, проблема е естетически. Няма смисъл от упражнението.
Успех!
Не писа ква е колата. С тва мъжко розово G12 отива на дизел ваген, ма кой знае. На БеНВетата е зелен. Найш колко търсих, когат имаше значение, хаха!!
Ами не е естетически проблема, в сервиза, където ми оправяха едни маркучи по охлаждането ми казаха да го сменя, защото цветът му не е добър. Отделно има и утайки на дъното на казанчето. Които не знам от двигателя ли идват или от радиатора. А и станаха 2 години от последната смяна, сегашния също пише да се сменя на две години. Колата е форд фокус газ/бензин. Ако мога ще пратя снимка на антифриза на другата кола да видите, че няма такава мътилка в него, нищо че не е сменян от 8 години. Просто няма течове, а парното си работи и затова не пипаме нищо

Тема "Дестилирана вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: