Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Много време следя Форума и черпя идеи и съвети, но не открих тема по конкретния ми казус. Моля ви за съвет!
От скоро имам вила в гр.Плиска.Преминах през доста ремонти и още ми предстоят, но дойде време и за двора.Знаете двор без зеленина не е двор, а зеленина без вода не става.Имах доста сериозен проблем с откриването на подпочвени води, виках какви ли не търсачи, сондьори и шамани, и от 5тия опит стигнах до така мечтаната вода.Геологията е следната: до 4ия метър е пръст и на долу до 50тия(стигнах и се отказах), скала.сондажите ги правих с мото сонда със свредел Ф145 и ПВЦ тръба Ф110.Единствената дупка с вода е 15метра дълбока като водата излезна на 4тия метър(между пръстта и скалата) и го продължих до 15м.В момента имам 11м воден стълб, но като пусна помпата изхвърля 100тина литра и после трябва да чакам около 8-10 часа за да се напълни пак.предното лято точих доста редовно с очаквания да си направи резервоар или нещо подобно, но без ефект.Скалата е доста твърда и не може да се копае по обикновен начин, всички съседи с кладенци са правени от преди 50-60 години с по 8 метра дълбочина, като всички са били с използването на взрив за разбиване на скалата.
След доста лутане и сметки как да мина най безболезнено(ефтино), стигнах до там, че ще изкопая шахта до сондажа в която ще сложа една цистерна, която ще пълня от сондажа и ще поливам от нея градината.
Трябва ми вашето компетентно мнение как да се изпълни автоматизацията.В дупката имам потапяща помпа която веднъж трябва да спира когато няма вода в сондажа и втори път когато е пълна цистерната.Второ, най вероятно ще има хидрофор от цистерната който ще полива тревата по зададено време и през останалото време ще се напомпва за капково напояване.
Не съм много запознат с помпи,поплавъци и релета, за това Ви моля за по простички обяснения.

Благодаря!
lpoik - специалист
Аз едно време правих същата гимнастика,но от сондажа изкарвах по две кофи вода.Принудих се да изкопая кладенец за да се събира повече вода.Пролетно време се събираше 6 кубика,лятото по 3 кубика,но като полея градината чакам 2 дена да се възтанови водата.Събираш бригада и правиш кладенец,колкото по широк толкова по добре.Успех. Знам хамалогията не е малко,но това е единственото решение. :partyman:
nilro - специалист
https://www.deplan.bg/c/predpaziteli-za ... niva-19885
Ще ти трябват и 6 броя сонди
3 за сондажа и 3 за бидона
lov - майстор
С изкопаването на кладенеца ще е същата работа.Повярвай повече вода няма да изкара.
Лично мнение но варианта с резервоар е по удачен от гледна точка както на финансиите така и на хамалогията. Може да се изкопае с багер което много облекчава нещата. И ще е относително по чиста от колкото в кладенеца защото ще има възможност да се утаи.
Относно автоматиката с ниво сигнализацията има готови решения за тази цел. Не давам директни предложения защото нямам поглед какво се предлага в по евтиния ценови клас предназначени за битовия сектор. Надявам се колеги които са се разправяли по скоро да ви предложат нещо.
ESPACE - майстор
Твоя проблем е от съвсем друго естество, модератора ще го реши!
Здравейте,
имам подобен проблем със сонда 30м , като горното ниво на водата е на около 7м. и дебита и е 200л/ч. Сегашното ми решение е малка центробежна помпа 370W превърната в джет с ежектор от един дълбоко засмукващ хидрофор.
За управление на помпата използвам саморъчно направен контролер с Arduino.

Прикачен файл

IMG_20190716_163521_s.jpg
IMG_20190716_163521_s.jpg (68.97 KиБ) Видяна 1698 пъти

Прикачен файл

IMG_20190613_170214_s.jpg
IMG_20190613_170214_s.jpg (36.23 KиБ) Видяна 1698 пъти

Тема "Помпена система за сондаж с малък дебит" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: