• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
brum - майстор
Въпросите са два:
1) Има ли нужда от някакво усилване на щендерните стени за да може да се монтират кухненски шкафове на тях?
2) По колко и какви крепежни елемента е добре да се сложат за горните шкафове на кухнята (108см високи, най-широките са по 90см)?

И малко повече подробности - строя си къща. Вътрешните стени са щендерни по системата Knauf W112. Външните стени са с обшивка от двоен гипсокартон и между тях и керамичните тухли има 150см вата. Търсех информация по интернет за това, но не можах да намеря нещо конкретно. Стените още не са направени, та не е късно да се правят корекции по тях ако е необходимо.

И малко информация за кухнята. Кухнята е от тази тема. Горните шкафове са високи по 108см. Най-широките са по 90см. Лявата и средната част на кухнята лягат на вътрешни стени (щендерни). Дясната част ляга на външна (обшита с двоен гипсокартон).
Прикачен файл:
1.png
1.png (41.81 KиБ) Видяна 2641 пъти
Прикачен файл:
2.png
2.png (23.71 KиБ) Видяна 2641 пъти
miliad - майстор
Сложи първи ред от 10мм осб и върху него втори пласт от гипскартон.
Монтажа на кухнята е песен после. Здравината е достатъчна.
brum - майстор
ОСБ-то предполагам по-трудно се троши и крепежните елементи ще държат по-здраво. Но как е от към живот?
vesel - специалист
Може да се заложи парче масивно дърво (между профилите) вътре в конструкцията, там където се очаква да се захванат крепежите за горен ред.

Друг вариант е да се ползва регулируемо окачване на кухненските шкафчета върху шина.
Изображение
Тогава въпросната носеща шина може да се монтира с повечко (подходящи) крепежи, като се целят и металните профили в стената.

Изображение

Темата е обсъждана много пъти в годините назад. Ето например този пост -> viewtopic.php?t=43454#p525085 Там е предстенна обшивка, но важна е идеята.
naster - майстор
Вместо картон, се пускат две "ивици" масивна дървесина в горния и долния край на бъдещите шкафове, около бъдещите крепежи. Американците го правят така, но при тях повечето "щендер" е от дърво.
brum - майстор
Гледах спецификациите на производителят и там дават максимална ширина на шкафовете от 80см. Май на някакъв такъв вариант ще заложа - импрегниран дървен профил зад картона. Не искам обаче да режа профила, та ще помисля над вариантите за закрепване.

Шината за кухненски мебели не ми допада. Искам шкафа да е плътно на стената.

Третият вариант който мисля е шкафове с масивен гръб (18мм). Така ще мога да сложа повече крепежи, а не само два горе и два долу. Профилите в стената са през 40см и ще мога за всеки от тях да се закача. И други предимства дава - здравина на шкафовете и по-малко провисване при долните редове.

И четвъртият който обмислям е комбинация между първият и третият. Зад 2та реда картон слагам 18мм плоскост (ПДЧ, МДФ, ОСБ). В същото време шкафовете са с 18мм гръб. Ама тук май е малко предобряне...

Прикачен файл

spec.png
vesel - специалист
При монтаж с шина, шкафчетата са плътно до стената, нищо не стърчи. Още повече, казваш че профилите са гъсто разположени и можеш да хващаш за тях.

Ако ще подлагаш нещо под картона, заложи на масивно дърво, не тикай пдч или осб.

Гръбчетата от 18мм пдч само ще ти добавят тежест.

Каквото и да избереш, да не забравиш да ни покажеш снимки, че да има материал за следващите творци :-D
brum - майстор
Ще снимам :) .

Между другото загледах документа до край и има нещо което му викат статична опора. Използва се за по-тежки елементи. Не мога обаче да добия представа какво точно е това. Някой може ли да покаже снимка как изглеждат тия неща (примерно за монтаж на тоалетна окачена на стената)?

Прикачен файл

Screenshot from 2020-04-06 12-18-16.png
miliad - майстор
И от темата за кухнята ти, съм забелязал, че обичаш сложните решения.
Относно как се държи ОСБто. Подсещам само че активно се ползва в изграждането на сглобяеми дървени къщи. Вреди му само влагата- ама тя ще вреди и на цялата ти конструкция и дълго преди да изтърве ОСБто ще имаш други проблеми.
Идеята да се сложи цял лист е че няма да се чудиш - ама сега къде да сложа/беше укрепването, не е необходим супер-дупер специален крепеж а най-обикновен винт за дърво. Дори и след години да решиш да сложиш аксесоарче за стената където дупнеш хваща.
muhala - майстор
Плати си да ти измажат кухнята с варово-циментна мазилка и не се занимавай с глупусти.
  • 1
  • 2

Тема "Кухнениски шкафове на щендерни стени?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: