Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Росен87 - специалист
Здравейте .
Не знам дали темата ми е за тук. Започвам пълен (цялостен ) ремонт на апартамент тухла старо строителство строен някъде през 70-те години .
За в момента съм изкъртил плочки врати и други стари излишни неща и мисля да премина към подмяна на дограмите. И стигаме до питането ми . Старата дограма е до тавана на нула е тоест няма трегер , щурц или както там се казва. Как да сваля нивото надолу с около 15см?
Свалям дограмата изграждам с нещо и после ми слагат дограмите (лошото е че известно време ще стоя без никакви прозорци ще се напълни с гълъби) или се слага дограмата закрепва се по някакъв начин и после се изгражда?
Това е за сега въпроса ми дано някой ме е разбрал какво питам.
Благодаря предварително.
timo1 - специалист
нед апр 19, 2020 9:07 pmРосен87 написа:
Здравейте .
Как да сваля нивото надолу с около 15см?
С уширител.
iliya_i - майстор
Точно за промяна на нивото на прозорците, понеже са част от фасадата, а тя пък е обща част на сградата, нещата не опират просто до подпиране с щурц и надзид. Ще ти трябва да минеш през архитект, общо събрание и общината.
muhala - майстор
Разбрах те. На баба ми блока е така. Моя също е стар, даже по-стар, но над прозореца има поне 25см.
Вариантите са два.. поне аз ако го правя.
1) Сваляш си сам дограмата. Лепиш итонг за бетона над бившата дограма, подпираш с прътове. Дгамджиите идват и си взимат размери.
2) Без да сваляш нищо, викаш фирмата на оглед и им обясняваш какво искаш. Правите уговорка да монтират дограмата без да я хващат горе (те така и не го правят). После пак лепиш итонг.

Според мен обаче, ще усереш външния вид на сградата. Точно такива изпълнения доста ме дразнят.
Росен87 - специалист
нед апр 19, 2020 10:57 pmmuhala написа:

Според мен обаче, ще усереш външния вид на сградата. Точно такива изпълнения доста ме дразнят.

Така си мислих защото не си виждал в какво състояние е в момента фасада на блока. Има къде къде по грозни изпълнения от сорта на дограма от винкел също така и терасите не са зидани а са затворени с ония бели гофрирани пластмаси и някои съседи да си ги сменили с ламарина тук таме вече и с ръжда , а да не говоря и в какво състояние е и мазилката на терасите на целя блок (рушаща се ) та не мисля че ще осера чак толкова пейзажа като си сваля нивото на дограмите с 15см .
Дали ще е добре закрепена цялата дограма ако не се фиксира отгоре изобщо и дали няма да се посуче като почна да я зидам после?
Дали няма да е по добре като мия монтират да запълнят разстоянието с фибран и пяна нещо като сандвич?
miliad - майстор
Викни си дограмаджиите да си вземат размерите и се разберете какво искаш.
Вариант 1: с уширител горе. Има 10-12 см високи, удачни са ако ще слагаш външни щори.
Вариант 2 :итонг. Уточнявате с колко ще подлепиш, те ти дават височина на зидарски отвор който трябва да спазиш и отиват да си правят дограмата. Два дни преди монтажа събаряш старата дограма, подлепваш и анкерираш итонга, съхне един ден, и се монтира на готов отвор. ВИНАГИ, ВИНАГИ, ВИНАГИ прозорците се анкерират и горе. Изключение са само малки прозорчета.
Ивайло.Иванов - напреднал
Аз преди време имах същият проблем.
Свалих старата дограма и почистих тавана - до плочата. Слет това залепих итонг на 15см. Всяко блокче го хванах с 3бр. дюбели 10-240мм.След това подмазах страничните тухли защото бяха много зле - и след като оформих хубаво отвора викнах да вземат размери за дограмата. Вече 4год. нямам проблеми.
Савет - намери хубаво и качествено циментово лепило - аз съм доволен от "Ангро" ( харесва ми съотношението цена-качество )
С фибран като сандвич също може да стане но мисля че няма да е толкова здраво. Прозореца като се отваря има вибраци и може да спука след време
naster - майстор
Ако го правя за себе си, бих използвал готов армиран шурц в цялата ширина на зида, по-вероятно двоен ред. След демонтаж на дограмата щурцовете се вкопават, за да легнат по 10-15 см в/у зидарията, или се ползват шишове от арматура, ако прозорецът граничи с колона. Отгоре се зида с материал по избор и запенва с ПУ пяна към горната плоча.
Росен87 - специалист
Все още не съм сменял дограмата трябва да съборя едни циментови первази пред дограмата и тогава. А дали и как ще сваля нивото все още не съм решил. Сега да питам за нещо коренно различно просто за да не пускам друга тема. Въпроса ми е на тема ВИК. Тъй като блока е стар и в апартамента има само 1 вертикален щранг за чиста вода в банята , а съответно ми трябва вода и в кухнята и тоалетната. Та старите тръби минаваха над трегера на вратата на банята после над трегера на вратата спалня след това влизат в спалнята и от там през стената към кухнята и тоалетната. Минават по дължата на трегерите. Та въпроса ми е да ги пускам новите по това трасе над трегера или да мисля друг ? Голяма мъка ще е да измисля нещо друго но ако не е добре за тръбите няма как ще се мисли. Също така какви ппр тръби ще ми препоръчате да сложа модел производител.

Тема "Сваляне на ниво на дограма и др." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: