• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Christo - майстор
пон апр 27, 2020 12:24 pmlov написа:
ср апр 22, 2020 3:07 pmstridata написа:
........................... ако изключим лиственицата която не гние столетия!
Познаваш ли дървесината. Ела да ти подаря дъските лиственица дето ми затваря канала на гаража. Добре импрегнирани в горещо масло на има няма 20 години почти половината вече са на тор и съм ги подменил.Не знам що се водите по писанията на някой си. Но принципа е следния и не се делете от него. Колкото по бавен е прираста на дървото толкова неговата дървесина е по качествена и по устойчива. Единственото добро на лиственицата е че е с по малко съкове и въпреки че е иглолистен вид не отделя смола. Та става за облицовки на сауни. :-D То май точно от това им приложение им е излязло името че уж не гниела.
Комшу,
Преди година ходих в Петербург. Возихме се по каналите и домакините ни разказваха, че най-напред облицовката е правена от колове и дъски от сибирска лиственица - гола дървесина, без масла, без лак. На места още имаше остатъци от старите стени. Не вярвам да са се наговорили с американците да лъжат еднакво. На близо нямат каменни кариери, бетон също не е имало. Така е било до началото на двайсти век.
lov - майстор
Съжалявам но това са фактите. Някъде половината дъски са си на мястото та може да се види. И аз така тогава четох че държала на влага. А приказката за прираста ми я казаха още тогава ма нали уж сме по умни и четем какво било написано по дебелите книги. Не е и да нямаше други специалисти да ми се накара що такъв убав материал ще го развалям. :lol: Но сега с чиста съвест мога да им кажа да хубав е материала но става само за декорация и за нищо повече. :)
Една седмица им се разправях да грея масло и да мажа. А обикновена чамова дъска пак там само че на комшията в гаража и няма нищо даже и без никаква обработка.

Сега не искам да споря конкретно защото има и сибирска лиственица а тази моята е европейска. Сибирската може наистина да е по устойчива не знам и не споря, но както виждаш мога да го подкрепя факта нагледно изпитано на собствен гръб. И това са дъски които не са накиснато във вода а само капак. Та не ми се и мисли ако са постоянно във водата.
А ти поне си ми наръки минаваш и ти давам една да си правиш само заключенията. Не се притеснявай имам достъп до най различен дървен материал да затворя дупката. :-D
Даже сега се занимаван да правя един плот за масичка от лепена акация защото я глася за на вънка.
bigshop - специалист
Няколко цитата, които може да обяснят славата на лиственицата:
" практически вся историческая часть Санкт-Петербурга стоит на лиственничных сваях".

В Венеции в 1827 году, т.е. спустя 1000-1400 лет после строительства, часть свай была обследована и установлено, что сваи из лиственничного леса, на которых основана подводная часть города, как будто окаменели.

В Амстердаме заметили, что обнажение свай, доступ воздуха грозит их разрушением.

Для сравнения про петербургские деревянные сваи:

"Осваивая под жилую застройку участок на Заозерной улице, строители раскопали фундамент одного из газгольдеров, снесенных в советские времена. «Удивительно, но мы обнаружили деревянные сваи в идеальном состоянии, — рассказал «ВП» Николай Евстратов, директор по строительству компании-застройщика. — Правда, как только они оказались на воздухе, произошло их стремительное разрушение. То же самое происходит и с лежнями, когда начинается их аэрация, когда откачивают грунтовые воды».
radius - майстор
Другари, няма как да заменя чама с лиственица, дайте нещо по темата.
lov - майстор
Е аз нали съм по темата. За мен твоята работа е горещо масло и един бързо съхнещ алкиден безир от горе. Имам такова изпълнение дори без безира на една барака обшита само с капаци. Няма стряха и си я вали здраво. Вече е на над 20 години като омасляването го правих нейде по средата защото хич не ми беше до нея даже и ако се гътне.
А това с допълнителното безиросването го правих на една градинска пейка. Че даже после и лак на водна основа им сложих от горе дето никак не си пасват химии за едновременна употреба. Па държи нищо че си е на двора. А на нея ако се налюпи няма да ми е трудно да го сваля нали са 7 дуски. Докато при теб на оградата ще е проблем.
Последна промяна от lov на пон апр 27, 2020 5:30 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Търся и визия, иначе маслото съм го събирал с години, ама много едно такова зацапано стои с него.
А що алкиден безир (предпочитам чисто ленено масло), за да съхне по-бързо или прави по-устойчив филм върху дървото, заради алкидната компонента?
lov - майстор
Бързосъхнещия безир е безцветен и напива и запечатва дървото да не пие вода. Дълго ще стане да обяснявам като химични процеси. Само не бъркай понятията ленено масло и ленен безир. Не знам защо много народ не разбират разликата. Безирите са частично окислени и полимеризирани масла. И Когато е направен от ленено масло му казват ленен безир та за това казвам че не едно и също. А дали е от някакво друго масло пак е безир но вече с някакво си друго търговско наименование. Сложно е като химия и не е да нямат малко по различни качествата нов случая за нас е без значение и ще ги карам малко под общ знаменател за да разбереш разликата. Самата направа на безирите използва едно основно свойство на маслата да се окисляват от кислорода във въздуха и техните молекули да правят едни по дълги вериги както и да се залепват към дървото. При естествените масла този процес я по ярко изразен и дори намазано едно дърво само с масло при него тези процеси си настъпват същите процеси и траят по дълго в времето. А нефтените и синтетични маса той е значително по бавен но въпреки това рано или късно се получава едно и също. Ако е само масло в дървенията тя си цапа и макар че си защитава дървото. Отделно полимеризацията или съхненето както му казваме увеличават защитните свойства. И е по добре този процес да стане по бързо. И за това се произвеждат и тези безири. А процеса е елементарен висока температура. Маслото се впръсква през дюзи на мъгла в присъствието на катализатор мед.. В алкидните безири наистина има и такива вещества но те са точно по тази причина да на края да стане по добро слепването на молекулите и към импрегнирания материал. Има и добавени разтворители които частично стопират този процес но след тяхното изпаряване процеса си продължава интензивно. А самите разтворители помагат за по дълбокото проникване в дървесината.
А относно маслото. Аз имах достъп до отработени компресорни масла и ползвах такива но в тях няма сажди които са основен замърсите при двигателните и са почти безцветни. Двигателни масла могат да бъдат избелени почистени от саждите в тях и в домашни условия. Варят се заедно с вода като се добавя сярна киселина и после всичката тази мръсотия остава във водата а чистото масло е от горе и само се отлива след като са се уталили достатъчно. Порови в нета за точните рецепти и най вече при руснаците. Само с филтриране не става защото частиците са много малки. Трябва си и малко химия. :)
п.п. Пак казвам писал съм най общо за да не ме налазят химиците с неточната терминология. :lol:
А и точно тези алкидните безири се произвеждат най вече от такива отработени вече масла.
BLUEPUPIL - майстор
Като сте почнали химията, ето я най-важната съставка за третиране на дървото срещу влага, гниене и гадини- арсенова киселина!
EDI - майстор
А колко е лесно да ги оставиш естествени и пак да изкарат толкова време. :lol:
radius - майстор
:lol:
Edi, ти си в ролята на дявола. Поне един байц бих им изба(й)цал.
Lov, аз говоря за варено ленено масло, но доколкото разбирам, не е ефикасно, колкото безир.
То сега всеки говори за масла,щото е модерно, нищо че са бъкани с химия и най-вероятно са си безири. Затова ми е трудно да се ориентирам, примерно едно масло на Осмо, с доста съставки, на какво прилича спрямо продукт на друг производител.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Дълготрайна обработка на нова чамова ограда - с какво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: