Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nexa - напреднал
Дамм признавам ,че доста съм объркал сметките . Ако от необходимите 12кВт се отиде на вариант 14-15кВт
за да се застраховам ? Цената и разхода им по тех.данни са близки
Понеже детската се пада най -далечната точка ,затова реших да са два радиатора ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, 10кВт са предостатъчни! Това са над 3 чувала на денонощие или 20лв/ден, 600лв/месец. Не ти е достатъчно ли?
вт май 05, 2020 5:50 pmnexa написа:
...
Понеже детската се пада най -далечната точка ,затова реших да са два радиатора ...
Аха. Аха ама погрешно.
На всеки радиатор слагаш вентил за термоглава, а на изхода секретен кран.
При напълно отворени вентили се прави баланс на системата чрез секретните кранове.
Чети тука, че да ти стане ясно как да си подбереш радиаторите.
http://www.termosilikat.com/
В общият случай се поставят под прозорците.
Ще потърся и клипче за баланс на инсталацията.
Да попитам за тръболяка- колекторно или попътно ще свързваш радиаторите?
Ето клипчето.
sokolov.91 - майстор
нед май 03, 2020 11:06 pmnexa написа:
Здравейте ,предстои ми ремонт на етаж от къща ,а едно от основните неща е топлоинсталацията.
Бих искал да събера мнения и най-вече съвети за монтажа на инсталацията .
Колко , какви и къде да бъдат монтирани радиаторите ?
Какви тръби и с какъв цолаж да бъдат те ?
Има ли нещо специфично което трябва да се спази при монтажа на колекторната кутия ?
И всичко което не би трябвало да пропусна ... Ще кача и опростена схема на етажа
За самата камина ме посъветваха да бъде с мощност 18 до 21 kW
външните стени са дебели 40см , но тази година няма да имам възможност да правя изолация отвън
ще има само около 20см вата на таваните засега.
Гледай сега аз каквоо ще ти кажа.
Във всяка стая слагаш радиатор, панелен, тип 22, h600 толкова бройки колкото са ти прозорците в дадена стая и също толкова дълги. Освен в хола. Там под двата прозореца по 80см. + колоната 30см. сложи един цял радиатор 2200 / 2300 / 2600 и камината ще е там гледам и тя ако ще отдава топло - екстра. В банята не виждам прозорец, ама до нея има някакво помощение с прозорец... В банята си сложи 10 алуминиеви глидера на h500 най-далече от душа това е то. Всеки радиатор опроводяваш със стабилизиран със стъклофибри полипропилен 25ца или pexal-pex 20ка до камината. Там минаваш на колектор и колектора го свързваш с камината със по-голям размер тръба - например с 32ка. Всеки радиатор свързваш по диагонал за предпочитане - студена долу, топла горе отсреща. На всеки радиатор термовентил с термо глава на топлата и секретен кран на студената. Всеки радиатор с ръчен обезвъздушител над студената вода. Всеки радиатор с поне 1% наклон (обезвъздушителя да е най-високо). Термо главите правилно монтирани (хоризонтално). Радиаторите 10см поне от пода.
Това горе долу. После палиш, балансираш както Трифон е показал с клип и се грееш.
morfei1 - специалист
Язе с 2x70кв.м максимума ми е 12kw на час през най-студеното до сега за всички 4-5 сезна в които съм ползвал системата.

Тая зима не можах да хвана средно 9kw разход на час през най-студените дни при положение, че се подържат 24-25C - 7/24h, а хубавата дограма и изолацията са мираж. Къщурката като цяло ми е доста енергийно НЕефективна ако мога да се изразя по модерният начин :).

С 10Kw печка ще си почти двойно преоразмерен спрямо макс загубите, които ще реализираш на час според мойта кръчмарска сметка, ма айде нека по български да има 50% запас, пък останалите 10kw ко ще ги правиш идея си нямам..... :?

От преоразмерени радиатори глава не боли, ма да не се прекалява.
nexa - напреднал
изводите на камината са 20ф или 25 ,защо трябва да се върже с колектора на ф32
бях се решил да правя всичко с алумин радиатори :(
чет май 07, 2020 10:38 pmnexa написа:
изводите на камината са 20ф или 25 ,защо трябва да се върже с колектора на ф32
бях се решил да правя всичко с алумин радиатори :(
Изводите на камината са 1 цол, а ППРа, дето ти го препоръчва Сокола...
http://europlastica.bg/products/wavin-ekoplastik/PN20
Ми то кък няма да ти са риве?!! Оно требе и да са чите.
nexa - напреднал
[/quote]
Изводите на камината са 1 цол, а ППРа, дето ти го препоръчва Сокола...
http://europlastica.bg/products/wavin-ekoplastik/PN20
[/quote]
Разбрах
с алумина нали уж се ползва по - малко вода в системата ? в проценти каква е разликата спрямо панелни ?
следователно намаляваме обема вода извън водната риза в кой да е момент от отоплителният цикъл
LazarGanev - "Велик майстор"
пет май 08, 2020 1:16 amnexa написа:
Разбрах
с алумина нали уж се ползва по - малко вода в системата ? в проценти каква е разликата спрямо панелни ?
следователно намаляваме обема вода извън водната риза в кой да е момент от отоплителният цикъл
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j& ... ns9sMBx6gm
nexa - напреднал
Днес пообиколих и се спрях на това

Прикачен файл

IMG_20200508_234221.jpg

Тема "Съвети при инсталация на парно отопление с камина на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: