• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
вт май 05, 2020 6:38 pmnautilus33 написа:
Днес взех арматурата и почнах да връзвам, обаче изкочи проблем с прътите за колоните. Още вчера ми казаха, че не могат да ми направят куките накрая, защото машината не може да огъне с такъв малък радиус. Казах им да ми ги направят Г-образни, както петите в долния край. Като мислех да се опитам сам да ги огъна с тръба, но желязото е яко и не успях. Да обаче, като навързах една колона се получи това от снимките. Предполагам, че мога да успея да ги усуча така в горния край, че като навържа колоната два пръта по дългата или късата страна да образуват в горния си край П. По-добър вариант ли ще е отколкото да ги режа, така че да станат прави пръти в горния край и доколко важни са куките?
Никакво рязане, остави ги така. За да може колоната да се пълни ги завърти да се припокрият(разминат) на дългата страна и направи 2 „П“-та от Ф6.5 да влязат в колоната 30см на тясната страна (15см); горните бигли (най-горните 40см от колоната) да са на макс. 10см разстояние.

вт май 05, 2020 6:38 pmnautilus33 написа:

Също ме интересува армировката на стъпката- само на дъното на изкопа ли да сложа мрежа, или да редя хоризонтални парчета през 15-20см?
Само на дъното, през 10см в двете направления да стане скара, повдигната с камъчета на 8см от пръстта.
nautilus33 - майстор
Разбрах. Ще изкопая още стъпките тогава, защото в противен случай, колоните ще надстърчат над плочата, щом трябва да вдигна на 8см над почвата.
Междудругото днес навързах две колони сутринта, и бая се ядосах. Вчера не съм мерил нищо, но днес мернах биглите и вместо 10х20, са ми ги огънали 13х20, коя крива, коя с гърбица, общо взето все едно някой се е учил да работи с бигляра. Та, ще трябва или да увелича леко ширината примерно на 18см, 18х25, или да оставя така, но биглите ще се покрият с макс. 1см бетон в такъв случай.

Междудругото, арматурното желязо има ли някаква специална закалка, защото петите долу няма как да ги изправя, освен ако не го нагрея да омекне леко, за да мога да огъна.
BLUEPUPIL - майстор
ср май 06, 2020 3:36 pmnautilus33 написа:
Междудругото, арматурното желязо има ли някаква специална закалка, защото петите долу няма как да ги изправя, освен ако не го нагрея да омекне леко, за да мога да огъна.
Не разбрах защо ще ги изправяш.
вт май 05, 2020 6:38 pmnautilus33 написа:
Казах им да ми ги направят Г-образни, както петите в долния край.
Ако са огънати навътре, както горе, а не навън както трябва да е за стъпка не ги пипай, остави ги така, само гледай средните пръти от скарата да са над „Г“-то.
nautilus33 - майстор
Искам да ги огъна, защо в момента като съм направил П-образите от горната страна на колоната, долната страна на колоната, там където петите трябва да са обърнати по диагонал се е получило като на картинката по-долу, черното е биглата, оранжевото перите на прътите. Това е колоната погледната отдолу. Четирите пети са в различни посоки. Просто като са огъвали прътите, не са ги огънали както трябва долните и горните Г-образи и едните, или долните или горните, трябва да ги огъна наляво или дясно, без значение. Но ако и така мое, както са на картинката, ще ги оставя така. На всяка от колоните петите сочат в различни посоки.

Изображение
BLUEPUPIL - майстор
ср май 06, 2020 4:58 pmnautilus33 написа:
Но ако и така мое, както са на картинката, ще ги оставя така. На всяка от колоните петите сочат в различни посоки.
Не си играй, давай така.
nautilus33 - майстор
ОК. Утре ще доизкопая още за стъпките, след като трябва да повдигна с 8см и в събота ако всичко е наред ще излея стъпките и долната плоча. В понеделник почвам с кофража на колони и трегери и после и на горна плоча.
BLUEPUPIL - майстор
Направи сметка за кофража на колоните и гредите (ако ще има такъв) откъм съществуващите стени и съобрази нещата с позицията за насаждане на колоната. Огъването после не е препоръчително.
nautilus33 - майстор
Не, не смятам да кофражирам откъм стените, мисля, че няма смисъл, макар че ще ми е по-трудно да укрепя кофража да не поддаде, но мислч, че ще се справя. Иначе днес налагах вързаната арматура за колоните в изкопа за стъпките и гледах колко точно да изкопая. Върха на арматурата на колоната трябва да е на около 2см под горния край на плочата, нали, т.е. да остане на 2см под бетона на плочата след като се отлее? Както и горните пръти на гредите да са вътре в колоната, вързани за горния край на П-образите на колоните.
nautilus33 - майстор
Напредвам леко, но се сетих, че съм забравил важен детайл при горната плоча. Трябва да оставя отвор 30х30см откъдето ще излезе комина. Как се процедира с арматурата в такъв случай?
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
777.png
777.png (2.51 KиБ) Видяна 1396 пъти
Прикачен файл:
888.png
888.png (3.42 KиБ) Видяна 1396 пъти
Прикачен файл:
10000.jpeg
10000.jpeg (9.55 KиБ) Видяна 1396 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Изливане на под и плоча" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: