Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Грубо сметнато кръчмарската имаш 18kw инсталирани радиатори, ма те са на тия киловати при определени условия ДТ60, които реално и да искаш нямам как да ги използваш по този начин, а ти искаш да сложиш 25kw печка.

Грубо сметнато като камината движи на някви 60C и поддържаш 24C в стаята, ще ги ползваш с около ДТ31, или ще си около 50% под обявената мощност - около 9Kw казано в цифри и ти пак мислиш за 25Kw печка :roll: .

Тия 9Kw мощност от радиаторите и те ще ти идват множко (поне тъй си мисля), щото ако нон-стоп отдават 9kw тия радиатори, се движиш с разход 2кг. на час, 3,5торби на денонощие.

Туй е моята кръчмарска сметка. Решил си да се отделяш ОК, радиаторите ги имаш, няма кво да ги мислиш. За печката хубаво си помисли. Избора си е твой. после да не се чудим как да я ограничаваме, че вдига градус за нула време.

Тоя над мене е с 21Kw камина и има няма 10kw радиатори и 150л. бойлер...... намаля, намаля, ма се намаля до едно положение.
Последна промяна от morfei1 на чет май 07, 2020 3:55 pm, променено общо 1 път.
majo79 - напреднал
чет май 07, 2020 2:46 pmmorfei1 написа:
Тоя Димитър мисли като всички останали. Питай го има ли на идея как работи преоразмерен радиатор с термоглава в дадено помещение с по-малко загуби, спрямо инсталираният радиатор? Ще ми се да чуя отговора.

Щом Митко мисли да стопли 70кв. етаж с 25kw мощност.... аз съм безмълвен. Дано да е добър с пущането на тръби, правенето на дупки и подвързването на системата и преправяне и, щото иначе не те чака нищо добро.

Аз с горелка 25kw, скопена на 10kw топля 2x70кв.м. в момента. Зимата за всеки случай я пущам на 12kw. Ей заради такива майстори къде смятат по този начин.

Кажи му на Митето, че 16Kw са 4кг. на час x24 са 96кг. на денонощие или близо 3т на месец, или 18тона на сезон. Можеш ли да издържиш на този разход? Питай го дали му се вижда малко, ма то него ко да го питаш ти си тоя дето ще плаща накрая. :wink:

Повярвай ми, и среден разход на час от 1кг. (около 5kwh) няма да те устройва за тази квадратура като разход, а ще гониш нещо от около 0.5кг средно на час на сезон, за да ти се вързва сметката на към 2.5т за сезон.
Между другото току що ми звънна Димитър и човека ми каза че съм между 10кв и 16кв камина, даже и той остана учуден защо монтажниците са ми наговорили тия неща, еми явно ще се окажете прави, обясних му на човека че водим спор по този въпрос и според мнението на доста хора тия 25кв са нерентабилни , та май ще е 10кв , извини ми се че не е дошъл той лично да види за какво точно става въпрос , понеже хората му били в района и за това е изпратил тях , надявам се вече всичко да се е изяснило .
morfei1 - специалист
Браво на Димитър, за разлика от монтажниците му, с които визирах него! Вземам си думите обратно по негов адрес умен човек ще излезне, и да предупреди монтажниците си да не ръсят акъл като не разбират, тоест не смятат, да оставят това за началника :partyman: !
чет май 07, 2020 2:46 pmmorfei1 написа:
Тоя ........мисли като всички останали. Питай го има ли на идея как работи преоразмерен радиатор с термоглава в дадено помещение с по-малко загуби, спрямо инсталираният радиатор? Ще ми се да чуя отговора.
...
ср май 06, 2020 2:15 pmmorfei1 написа:
От преоразмерени радиатори глава не боли, ма да не се прекалява.
А сега де, не моа та рАзбера! Кое от двете и при какви условия поотделно?
Всъщност, казуса е отопление на пелети, та- Как се оразмеряват радиатори, при отопление с твърдо гориво?
ср апр 29, 2020 7:06 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бе ни та знам как ги искара толкос киловати, ма на око ги вадя 8-9 киловата, при 65/45-22.
Освен туй, как ти доди на акъла да питаш 25 или нам ко си, след кът 25 са топлили двата етажа?!!!
Дисятка Бижу. 10.
Веднага след запитването.
Ако тая не го стопли, ще му платя 16ка или 25ца и ще си взема бебока.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет май 07, 2020 7:13 pm, променено общо 1 път.
Здравейте казвам се Георги Димитров и съм въпросният монтажник на Димитър Кисьов, прочетох нещата който са написани и останах очарован 😁 така ето как стоят нещата , ходих на въпросният оглед огледах нещата, и човека ми сподели че са му препоръчали камина 10-сятка , аз му казах че за тези квадрати + евентуална престройка от 40 квадрата след време няма да му свърши работа , за това му препоръчах или 16 или 25 но след консултация с моят шеф , работя в тази фирма от 13 години и мисля че съм достатъчно компетентен в тази сфера ,естествено човек се учи докато е жив, и така и стана доколкото прочетох той му е звънал и са се разбрали . Явно е станало някакво недоразумение, благодаря ви и приятна вечер . :supz:
чет май 07, 2020 7:12 pmБрикетчо написа:
...благодаря ви и приятна вечер . :supz:
Трянайси години?!!! Брао Брики, ма пишеш още недоразумения.
Приятна вечер!
morfei1 - специалист
чет май 07, 2020 7:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
А сега де, не моа та рАзбера! Кое от двете и при какви условия поотделно?
Всъщност, казуса е отопление на пелети, та- Как се оразмеряват радиатори, при отопление с твърдо гориво?
-Когато радиатора е добре сметнат спрямо загубите на помещението през по-голяма част от отоплителния сезон вентила на главата ще е прилично отворен, водата ще си циркулира добре, радиатора ще топли с цялата или почти цялата си повърхност винаги за да поддържа желаната температура. Когато радиатора отдава непрекъснато топлина, комфорта е по-голям, въпреки че темп в стаята е един и същ или в рамките на 0.5C.

-Когато радиатора е стабилно преоразмерен и със същата тази глава, в същата тази стая, ще работи on/off или ще е on, но вентила ще е отворен в много по-малък процент, защото отоплителната площ на радиатора е доста по-голяма от нужното за покриване на загубите, съответно помещението ще се затопля доста по-бързо от необходимото и се налага вентила да затваря или почти да притваря. Циркулацията на вода ще е ограничена, съответно котела ще вдига темп по лесно и ще изключва. През повечето време радиатора ще е топъл само от горе или наполовина в най-добрият. Когато цялата система/радиатори e изградена на този принцип се получава един он/офф режим на котела, еля ако се водиш и по вода. Стайния термостат, намаляне темп на котелната вода, спъването на горелката са някви начини да се справиш с "проблема". Щот понякога и от много имане боли главата.

Краният ефект и по двато начина е един и същ, в стаята ще бъде топло. За големия радиатор ще си платил повече, ще заема повече място, ще топлиш повече вода за първоначално темпериране на системата, но ще ти позволи да се топлиш евентуално с по-нисъка темп на котелната вода.

Моята система е по-скоро от втория тип и за мен не е добър вариант за система, която работи 7/24h. За режим on/off и работа по график е ОК, за да компенсираш максимално бързо загубите които си натрупал от времето в което системата не е работила. Ако сега трябваше да избирам радиатори, не че първите съм ги избирал, определено щях да си сложа поне един-два размер по-малки и съм убеден, че системата ми щеше да работи по-добре и ефективно

Не е сирене да го отрежеш. Много зависи кой как си ползва отоплението, но добре сметната система винаги е за предпочитане. За съжаление ние или поне АЗ, сме потребители които поради грешките на майсторите сме започнали да се интересуваме повече от колкото трябва и сме решили по някакъв начин да се справим с грешките без да преправяме вече изградената инсталация за която сме платили не малко.

С твърдо гориво не съм се занимавал нямам и намерение. Това което знам за него е, че там сметката трябва да е още по точна, щот няма как да компенсираш грешката с термо глава или нисък градус, не че не може, но не е добра идея.
Последна промяна от morfei1 на пет май 08, 2020 1:30 pm, променено общо 1 път.
пет май 08, 2020 1:03 pmmorfei1 написа:
...
Краният ефект и по двато начина е един и същ, в стаята ще бъде топло. За големия радиатор ще си платил повече, ще заема повече място, ще топлиш повече вода за първоначално темпериране на системата, но ще ти позволи да се топлиш евентуално с по-нисъка темп на котелната вода.
...
За съжаление ние или поне АЗ, сме потребители които поради грешките на майсторите сме започнали да се интересуваме повече от колкото трябва и сме решили по някакъв начин да се справим с грешките без да преправяме вече изградената инсталация за която сме платили не малко.
Морфи, крайният ефект за стаята да, но за камината НЕ.
ТЯ трябва да работи при температура на водата не по ниска от 60, дори и повече. Някои тек говорят за ефективност на горивният процес. Хубу, дано знаят при какви условия изгарянето е пълно и колко от тези са осигурени в горкото им горивно съоражение!
Масова грешка е презапасяването с мощност на източника. Ти също си пример за това.
Понеже нямаше как да го избегна, проектирах инсталацията си с буфер.
Знаеш много добре, от многото ни разговори.
Също така, отказах се от модулацията. Газ до ламарината и до червено и после пауза. Зачервиш ли Ремуса, сажда няма.
При каминка Грейко колко ше го осигурат това?
Защо само аз са стремя към това, а секи новорегистриран иска да е.е наполовина и жената да не кръшка?

Та, питах та нещо- преоразмерени, че от много глава не боли или- абе не съвсем преоразмерени? Или вече клоним към- бе да не ва боли главата, смятайте си!
В два случая си давал противоречиви препоръки.

Морфи, насякъде е различно.
Ако са прибирам у къщи само да спа, ше са топла на ток.
Ако съм по с претенции и семество, дека е нужен и по голем бойлер, ма работим и в събота до обед, котелът ше ми е двойно преоразмерен.
Ако имам голямо семейство, за което коНфорта е задължителен и му държа края, ше си намера фирма, да сметне както си му е реда и сичко да е точно.
Ти попита ли какви са навиците на обитателите, запозна ли са с изискванията им, че препоръча на база собственият опит?
morfei1 - специалист
пет май 08, 2020 1:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ти попита ли какви са навиците на обитателите, запозна ли са с изискванията им, че препоръча на база собственият опит?
Ко да питам кат той си го е написал. 25kw горелка с 35kw Виадрус и работа на график, понеже или става топло поради липса на регулиране на темп. или разхода е прекалено висок и се цели икономия, или просто така им е кеф да се топлят щот им е такъв Lifestyle-a :-D . Радиатори му ги сметнахме няколко човека, няколко пъти, брат му има и той горе-долу толкова радиатори най-вероятно, ма него тва не го грее в случая с избора му. И на 100% да работи цяла зима примерно 10Kw камина (ако приемем, че идва малка), няма да е доволен накрая от разхода ама хич писах по рано, а пък купувайки по-голяма.... нещата се влошават, а не се подобряват. Ясно ти е що тая 10kw ще бичи нон-стоп на макс и няма да може да влезне в модулация. Та в този ред на мисли, навиците му са без никакво значение, щот и да иска на пелети под 10Kw мощност с водна риза няма как да си купи, поне не ми е известно да са взели да правят по-малки камини с водна риза.

Не знам само що останах с впечатлението, че етажа е към 70-80кв. пък прелиствайки назад в темата, не успях да го открия да е написано :?
пет май 08, 2020 2:04 pmmorfei1 написа:
...Ясно ти е що тая 10kw ще бичи нон-стоп на макс и няма да може да влезне в модулация. Та в този ред на мисли, навиците му са без никакво значение, щот и да иска на пелети под 10Kw мощност с водна риза няма как да си купи, поне не ми е известно да са взели да правят по-малки камини с водна риза.

Не знам само що останах с впечатлението, че етажа е към 70-80кв. пък прелиствайки назад в темата, не успях да го открия да е написано :?
Щот, по последното, ти и още няколко, се обръщате нещата по аналогия с ваща си сага, хахааа.
Пак не са замисли в колко излизат на работа, в колко са връщат, колко души са, от тях млади, стари, невръстни....
Ще влезне в модулация, Морфине и то през повечето време от отоплителният сезон, десятката. Ти самият казваш, че средно за сезона, загубите ти са 5 киловата. Та да не бяха и на двата х 70 квадрата. Тоя има и вътрешна изолация .
Грешно и многословно.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: