Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Въпроса ми беше продиктуван от това че искам да разбера с какви характеристики трябва да е помпата ( потопяема) която ми е необходима. Кладенеца ми е дълбок 16м. В него има вода 1.4 м тоест от водното огледало до ниво земя е 14.6м. След това има изградена тръбна система в градината от 20 м. на която е поставен маркуч с дължина 20 м. Тръбната система в градината и маркуча са 1 цол. Само да поясня че градинат е равна.
Hursa - майстор
чет май 14, 2020 10:29 pmangelstefanov написа:
След това има изградена тръбна система в градината от 20 м. на която е поставен маркуч с дължина 20 м. Тръбната система в градината и маркуча са 1 цол.
Тръбната система - какво представлява. Какъв дебит искате да получите.
Нямам определен дебит просто изскам нормално да си поливам градинката. Досега ползвах стара ВИДА спусната в кладенеца и съм поливал цялата градина (около 700 квадрата) без да свърши водата в кладенеца.
kozl - майстор
пет май 15, 2020 8:10 amangelstefanov написа:
Нямам определен дебит просто изскам нормално да си поливам градинката. Досега ползвах стара ВИДА спусната в кладенеца и съм поливал цялата градина (около 700 квадрата) без да свърши водата в кладенеца.
Виж какъв е модела на помпата, която си ползвал, за да може да се избере потопяема помпа по характеристиките на Видата.
Примерно като тази помпа
Характеристиките са показани в табличен вид и за Q=0, Н=63 м, това е максималния напор на помпата и маркуча трябва да го издържи. Но аз примерно визирах Q= 60 л/мин и Н=45 м.

Писах лекция за избор на помпа, но съм просрочил времето на сесията и лекцията се затри при повторно влизане във форума.
Да явно форумо не търпи дълги лекции :-D
Помпата е стара и ръждясала. Търсих някакви табелки по нея за да се орентирам в избора на помпа, но няма никакви.
kozl - майстор
Не знаеш дебита, който ти е необходим. Не е ясно колко е работния напор на поливната система и така нямаш данни и за напора.
Е как да избереш помпа :?
Пробвай с центробежна помпа назаем. От изхода до кладенеца монтирай в последователност кран водомер и манометър. Помпата трябва да е такава, че да ти работи поливането нормално дори да има в резерв налягане и да може това да се получава при притворен кран. В противен случай ако крана е отвинтен докарй и поливането не е добре - пробната помпа не е подходяща. Търсиш с повече дебит (Q) и по-голям напор (H).
От водомера отчиташ обема за определено време работа. Дебита за избор на помпата Qп ще получиш като разделиш обема на времето. Напора ще отчетеш по манометъра Нм, като 1 бар е прибл.10 метра. Напора за помпата Нп=Нм (отчета от манометъра в бар*10)+0,16*14,6 (загуби на напор в маркуча 1" от кладенеца)+14,6 (Нг геодезичен напор) +10 (резерв)
Последна промяна от kozl на пет май 15, 2020 9:46 am, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
Може да прегледате каталога им за да я потърсите, да видите характеристиките и. Ако произвеждат още същите.
miroki - майстор
Тази вида как е работела до сега? Някаква шахта да не би да има? Или е била спускана на въже?
Ако се ползва спускане или шахта има много голям избор от помпи.
Написано е най-важното 15 метра стълб.
Беше спусната с въже на около 7м. от водното огледало. Нямам нито водомер нито манометър за да измеря тези характеристики на всичко отгоре нямам и помпа защото сегашната умря. 😂.Затова търсех да разбера горе долу с какви характеристики трябва да търся потопяема помпа при такива размери на кладенеца, тръбната система и маркуча. Явно ще търся центробежна помпа от приятел и ще купя водомер и манометър да видя какво ще измеря.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Какво значи умря?
Електрически ако е изгоряла, може да се пренавие.
Що ще се занимаваш с експерименти.
При Кумпика пренавиват, в Първомайци също.
И от двете места съм доволен.
Единият път Кумпика ми взе 10лв, щото бяха прекъснати две жици от намотката.
Последно я направихме 3-фазна, цапнах една защита и толкоз.
Сигурно е над 40г. помпата и си бичи.
Не те знам дали имаш 3-фазен ток. С тез центробежни изключватели само проблеми.

Тема "Какво точно е напор." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: