Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vaniosl - специалист
Здравейте,имам проблем с една детска акумулаторна кола,която след намокряне от дъжд спря да работи.Колата беше изложена на дъжда в продължение на 10-на мин.По-време на намокрянето не е била включена,както и след самото намокряне не е правен опит за включването и преди да исухне добре.Бях я оставил два дни на слънце и след това се опитах да я включа ,но нямаше ефект,колата не реагира по никакъв начин на натискането на бутона за включване.Опитах се да я заредя и я включих на зарядно в продължение на 12 часа ,но нямаше ефект,колата по никакъв начин не реагира на включването.Разглобих таблото за да видя дали няма някой скъсан,разкачен или окъсил кабел,но на пръв поглед всичко изглежда нормално.Направих няколко снимки,ако може да ми помогнете с някакъв съвет как бих могъл да диагностицирам проблема и ако мога да я оправя или пък ако тотално е умряла да поема за рецеклиране.Ще дам линк към няколко снимки за да може да се види самата инсталация около батерията и в самото табло.Според мен едва ли има проблем по кабелите,защото няма закъсани,скъсани или отпоени кабели.Също така едва ли моторчетата на колата са изгорели ,защото предполагам поне щеше да стартира и да тръгнат другите функции на колата.Има един 15А предпазител ,който трябва да има автоматична функция,ако изключи и да се активира отново след 2-3мин.Не знам дали той може да е проблема.До батерията има още една бяла кутия с някаква платка доколкото виждам,но до там не съм я разглобявал.Колата няма абсолютно никаква реакция на живот.



Поздрави на всички,

Прикачен файл

20200516_145730.jpg

Прикачен файл

20200516_145659.jpg

Прикачен файл

20200516_145653.jpg

Прикачен файл

20200516_145645.jpg
shadow__01 - майстор
Хващай мултиметъра и почвай да измерваш има ли напрежение на акумулатора, ключа за включване работи ли, или е корозирал от водата. Предпазителя включва ли? Общо взето всичко едно по едно дали работи. Ако се налага и на външно захранване я включи за проба само. По снимки не знам как някой ще познае къде е проблема.
Бялата кутийка с платката предполагам е контролера на моторчето. Отвори я и виж да не е влязло вода в нея и огледай платката за следи от влага.
vaniosl - специалист
На батерията имам 13,4V,след бушона отново имам 13,3V мисля,че проблема е в ключето за включване и изключване,на входовете му имам 13,4V обаче на управляващата платка след като замерих местата където са запоени GND и 12V ми даде 0V.Промяна нямаше при прещракване на ключа.Откачих буксите които влизат в ключа и нагласих мултицета на прозваняване,звуков сигнал нямаше и при двете положения на ключа.Това ме навежда на мисълта,че е ключа.Просто не се сещам по какъв друг начин да го замеря самия ключ.
lyubohar - майстор
Ами,ако е с 2 клеми ги даваш на късо.
Или търсиш подобен и сменяш.
shadow__01 - майстор
съб май 16, 2020 7:23 pmvaniosl написа:
Това ме навежда на мисълта,че е ключа.Просто не се сещам по какъв друг начин да го замеря самия ключ.
Допри кабелите които си изкарал от ключа и виж дали ще заработи колата.
Ако заработи значи сваляш ключа и в магазина за нов. Щом си го прозвънил и няма нищо, значи е за смяна. Тези ключове не са направени за големи токове през тях, но явно влагата го е довършила.

Тема "Проблем с детска акумулаторна кола" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: