Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Росен87 - специалист
Захванал съм основен ремонт на стар тухлен апартамент и сега съм започнал банята . И така пред мен стои вечния въпрос къде и какъв сифон да сложа.
Тъй като целя разделяне на суха от мокра част не знам къде точно да го позиционирам така че водата от душа да не мокри цялата баня .
Прикачен файл:
01.png
Нещо подобно съм замислил.

1.Тъй като пода ми е от мозайка която доста трудно ще изкъртя , а пък не ми се иска да вдигам нивото на цяла баня се чудя как да го направя. Дали все пак да не изкъртя пода там където ще слагам линейния сифон с около 5 -6 см и да се вдигне малко нивото на пода , или пък да си надигна нивото само на мократа част която ще е отделена с стъклени врати или нещо подобно.
Какъв тип сифон бихте ми препоръчали?
2.С какво бихте ми препоръчали да си измажа стените тъй като не са много криви ако ги измажа с варово-циментева мазилка дали ще е достатъчно здрава ако я мажа на около 1-2 см? Дали ако я измажа с лепило за изолация и мрежа няма ли да стане по здрава основата за плочките в последствие?
3. Също така тъй като блока е стар и имам само един вертикален щранг за чиста вода който е в банята а вода трябва и в кухнята и тоалетната , а те са далеч от банята навремето са прекара ли тръбите над трегера (успоредно) на вратите на банята и едната спалня . Като пускам новите тръби да ги пусна по същото трасе или да мисля друг вариант? Също така какви ппр тръби бихте ми препоръчали да сложа марка модел?
Благодаря за вниманието.
Росен87 - специалист
Сега имам и "малък" проблем с отвора за врата . Трегера ами след като махнах касата видях че напукан и по средата леко увиснал и се отделил от тухлите над него . След размърдване само с голи ръце почнаха да падат парчето и не след дълго ами успях бе никакви инструменти само с двете си ръце да го разроша. От двете си страни се лежеше на около 6 -7 см тухла имаше арматура 4 мм 5 бр . В последствие и тухлите върху които лежеше тегера от едната страна отлепиха от носещата колона . Мисля да направя кофраж и да излея нов трегер обаче в в момента няма на какво да легне , тъй като от към колоната ми е на 0 с не я същото е и положението и към стената на спалнята . Та въпроса ми с какво или как да си изградя зъб на врата за да легне трегера отгоре? Мислех си за итонг но не знам дали ще е достатъчно здраво ?
Благодаря.
kozl - майстор
Намери си 2 парчета (шишове) дълги по 300мм примерно от армировка > Ф12 или N12. Пробиваш в колоната отвори с диаметъра на шишовете и дълбочина 100 мм и набиваш шишовете в бетона. Към тях връзваш другата армировка на щуреца и изливаш битоня. Тва за 12 см зид. За 25 см по 2 пъти.
Росен87 - специалист
Ако съм те разбрал правилно това е за хоризонталния трегер над вратата? Гледам че навремето не са дупчили носещата колона дали ги е мързяло или не е добре да се дупчи? По този начин мога ли да издам зъба с итонг или пак кофраж , арматура и бетон?
kozl - майстор
нед май 17, 2020 8:53 amРосен87 написа:
Ако съм те разбрал правилно това е за хоризонталния трегер над вратата? Гледам че навремето не са дупчили носещата колона дали ги е мързяло или не е добре да се дупчи? По този начин мога ли да издам зъба с итонг или пак кофраж , арматура и бетон?
Това се нарича шурц
Навремето перфораторите бяха рядкост
Можеш и даже го залепи за колоната с цим.лепило (теракол).
Росен87 - специалист
Благодаря .
По един от въпросите ми в първия пост: Също така тъй като блока е стар и имам само един вертикален щранг за чиста вода в апартамента който е в банята ,а вода трябва и в кухнята и тоалетната , а те са далеч от банята навремето са прекара ли тръбите над щурца (успоредно) на вратите на банята и едната спалня . Като пускам новите тръби да ги пусна по същото трасе или да мисля друг вариант? Също така какви ппр тръби бихте ми препоръчали да сложа марка модел?
На бързо надрасках нещо като план.
Прикачен файл:
Без име.png
kozl - майстор
Не си писал какъв ремонт правиш, ако къртиш в замазката и има достатъчна височина да се скрият тръбите, прекарай водопровода в замазката. После или не дупчи в замазката, примерно за ограничители на вратите или си бележи много точно къде са тръбите. Другия вариант през стените си го писал.
За полипропилена нямам идея. Сега на пазара освен само от ПП и стабилизирани с алуминиева вложка има и с фибростъкло.
Може би от тези с фибростъкло :? А марки доста :?
Росен87 - специалист
Правя основен ремонт. Замаската на пода няма да я махам .Стария водопровод съм го махнал и той минаваше както съм го начертал в мазилката на стените. Чудя се да ли е добре да ги пусна пак по същото трасе както са ги направили навремето металните тръби. Притеснението ми идва от там че минават успоредно над щурцовете на банята и спалнята. Предполагам че няма да е проблем ама знам ли.
miliad - майстор
Ако го имаш изкопано трасето какъв е смисъла да правиш ново и да разбутваш замазката. Отделно при проблем е по-евтино да оправяш стена пред под с плочки.
Разсъждавам си просто.

Тема "Въпроси за ремонт на баня?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: