Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brassSob - специалист
чет май 21, 2020 8:36 amТрифон П.Трифонов написа:
вт май 19, 2020 8:59 amt3odor написа:
...
ПП Salus it500 и T6R мога да си взема на много по-добри цени от тези тук, около 360лв, вместо тия 500лв., които искат от ХъниУел. Ако някой колега има нужда мога да помогна.

Поздрави,
Теодор
Първите, на които попадам.
https://bgtherm.net/produkt/honeywell-l ... 5%D0%BD-2/
От тук пазаря на отстъпка.
https://www.romstal.bg/%D1%85%D1%80%D0% ... 52117.html
От тези не, но за 35 лв няма да се псувам. Повече няма да търся, че да не намеря и по евтино.
Преди да купиш котлето, от какво се интересуваше- финансовата страна на нещата, качеството и възможни опции на продукта.....?
Поздрави,
Трифонов
Този ИТ500 по принцип цената му е 395 лв. с ДДС за клиент. Като се попазариш падаш под 350 лв. При тези гледам имаха горелка от 3000 намалена на около 1900, а цената и 6-та година е 1500. Абе с две думи всичко е яко нагоре, задраскано и уж на промо.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет май 21, 2020 9:56 amt3odor написа:
Преди да го купя, това ми беше препоръчано от фирмата, която ми го продаде, факт е че вече го имам.

Търся решение за модулуращ термостат.
Добре де, щом са ти го продали за модулиращ, защо не им търсиш сметка на тях, ами търсиш под вола теле по форумите? Ако си прочел темата, а и други подобни, трябваше да ти стане ясно, че няма такова животно "модулиращ термостат" за твоя котел. Ако имаше, най-малкото на нещо щеше да пише Viessmann, а не Salus или Honeywel. Ама щом си упорит - продължавай с търсенето. И не мога да разбера ако ти продадат кола с твърдението, че е 4х4, а се окаже че не е, пак по форумите ли ще търсиш решение и ще си изливаш яда?
Не са ми продали котела като модулиращ, а ми го продадоха като такъв, който ми препоръчват.

Въпроса ми е обикновен термостат on/off (salus it 500) или такъв с open therm протокол (t6r)?

Какви са плюсовете на второто?
LazarGanev - "Велик майстор"
На теория би трябвало с open therm да модулира по стайна температура, но на практика съм сигурен, че пак ще работи он/оф. Това сигурно е 50-тият open therm термостат, който се препоръчва за този котел като модулиращ, но все безуспешно
пет май 22, 2020 2:17 pmLazarGanev написа:
На теория би трябвало с open therm да модулира по стайна температура, но на практика съм сигурен, че пак ще работи он/оф. Това сигурно е 50-тият open therm термостат, който се препоръчва за този котел като модулиращ, но все безуспешно
Изглежда, ще сменя котела. Какъв двуконтурен бихте взели за голям тристаен апартамент, котела стои в помещение на терасата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Condens 2300i W + EasyControl RF Key + CT200
съб окт 10, 2015 6:15 pmbatspetar написа:
Здравейте,моля за съвет, какво управление да поръчам за котел Viessman Vitodens 100 едноконтурен. Предпочитам с модулация и жично.Благодаря предварително.

Значи ситуацията е следната.На комшийката са и монтирали въпросния котел и са и сложили упралвние
Honeywell като това - http://www.jov.bg/product/25/staen-term ... cm907.html , като на него пише че има модулация,но това управление не кара котела да модулира а работи само като ONN/OFF . И освен това котела не иска да превключи да подгрява бойлера със серпентина,а той е почти студен.Този който го е слагал казал че не знае как се настройва упралението,задал и температура на водата за радиаторите и си тръгнал. Може да върне това управление и да и сложат друго,но какво да е.В сайта на намирам Vitotrol 100 , има ли други възможности или е само това.
Помагайте,че все пак е комшийка...:) пък и харна :)
Във вашия случай решениетo е Vitoconnect OT2 - управление по интернет и стаен термостат по Open Therm. Работи, както по-константна температура, така и с външен термостат и е продукт на Viessmann. Може да прави времеви програми, както за отопление така и за БГВ (което е предимство пред останалите OT устройства, които могат да управляват само отоплението).

ПС> Котелът сам по себе си е модулиращ, но по температура на подаващата линия. Ако искате модулиращо управление , т.е. стаен термостат то всички Open Therm са такива, но не всички могат да ограничават максималната температура на котела. За тази цел все повече производители вкарват в контролера на стайния термостат(управлението) функции ограничаващи това. До скоро това не беше възможно, но вече не е така.
пет май 22, 2020 2:52 pmLazarGanev написа:
Condens 2300i W + EasyControl RF Key + CT200
Питане... а как със CT200 ще стане управлението на смесено отопление подово + радиатори. До лколкото разбирам засега CT200 управлява само смарт термоглавите си....тоест само радиатори. Иначе и аз се опитах да взема компетентно мнение за избора на котел тук: viewtopic.php?f=10&t=64618&view=viewpoll но нещо безуспешно. Чудя се между избора на тези марки не само заради качеството и цената ами заразди гъвкавостта при управлението с модулиращ термостат и Интернет свързаност, но на трети страни.

Като гледам модулация по стайна температура е ключов вариант за управление и за постигане на макс икономичност. Идеята ми за инталацията в линка по-горе е коридори/баня/тоалетна/кухня да ги сложа с подово. Всичко да се върже примерно на това:
1) https://www.trifar.bg/c/smesiteli-zonov ... 08rf-35599 с термоелектрически задвижки за всяка стая
2) слейв термостати за всяка стая: https://www.trifar.bg/c/digitalni-termo ... p230-38755
3) един мастър МОДУЛИРАЩ термостат: https://bg.salus-controls.eu/produkti/r ... thermostat
4) един ZigBee hub: https://www.trifar.bg/c/internet-reshen ... e600-35594

Като цяло мисля, че една такава система може да се надгражда много повече от тази предлагана от BOSCH CT200, а и най-малко може да се добави подово. Също така за интересуващите се отвъд управление само на отоолението, една система изградена върху ZigBee протокола за автоматизация ще даде доста възможност за разширяване.

Само не ми е много ясно модулиращия мастър термостат дали се връзва директно към котела или през клемата и тя към котела. Или безжично + някакъв модул за управление, който се връзва към котела. А и питането ми е кой котел би се разбрал най-добре с една такава система за управление

Много се надявам хората с опит по темата да се включат за да мога прецизно да избера котел и система за управление. Ще го оценя, а и много други чудещи се за котел...управление...зоново управление...модулация...интернет свързаност.

Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 20, 2020 3:45 amBgSmacker написа:
пет май 22, 2020 2:52 pmLazarGanev написа:
Condens 2300i W + EasyControl RF Key + CT200
Питане... а как със CT200 ще стане управлението на смесено отопление подово + радиатори. До лколкото разбирам засега CT200 управлява само смарт термоглавите си....тоест само радиатори.
СТ200 управлява само един температурен кръг. За повече кръгове има много други варианти. Темата е много широка, но първо трябва да се изясни заданието, а после да се дават отговорите.
- Първо - аз не виждам смисъл в едно жилище под 100м2 да се комбинират подово и радиатори. Това усложнява и оскъпява излишно както хидравличната схема, така и логистиката
- Второ - дори и да се комбинират 2 температурни кръга, не виждам смисъл от управление през интернет на температурите в баня, тоалетна, коридори и кухня. Достатъчно е да управляваш главните стаи чрез смарт термоглави, а като се стоплят те и изключат термоглавите, ще загасне и котела, с което ще спре и подовото в спомагателните зони. Ако в тези спомагателни зони е по-топло или по-студено от зоните с радиатор, то се коригира температурата на водата в подовото нагоре или надолу, докато се намери баланса. Така или иначе ако затворят радиаторите, то ще остане 20м2 подово, което е макс. 1,5кВт. Интересно ми е как ще накараш Висмана, пък и който е да е котел да работи с тая мощност? Така че подовото нека си остане на управление по температура на водата, а да спира заедно с котела. Ако питаш мене, при правилно оразмерени радиатори не ти трябват и смарт термоглави, а 1-2 обикновени и да си останеш само с СТ200, но това е мое мнение и не искам да го налагам. С СТ200 котелът работи по друг начин - модулира по стайна температура, помпата спира малко след горелката, а когато има и смарт глави работи по външна температура и помпата работи почти постоянно.
- Трето - ако наистина държиш много да направиш това, което си намислил, Салус не е най-добрата система, по-добре разучи NEA Smart 2 на Rehau
Само една корекция- СТ 200 работи по желание на стопанина- по стайна или външна Т, без оглед управлява или не Смарт глави. Аз отоплявам малко жилище. Установих, че работа по стайна Т е по удачният и икономичен вариант. По външна страда дори комфорта- Т подминава заданието.
За големи жилища, предполагам ще е различно.

Тема "Модулиращо управление за Viessman Vitodens 100" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: