• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
rossenboy - специалист
Здравейте колеги. Хванали сме се със тъста да ремонтираме една стая в 100 годишна кирпичена къща и стигаме до пода - той се явява таван на мазето, което в миналото също е било обитаемо, но вече не е и няма да се ползва. Та този под представлява дъски, директно заковани върху гредите - няма изолации, пълнеж и т.н. Направо си се вижда долу в мазето като погледнеш от стаята. Моята техническа мисъл роди следната система - подмяна на изгнилите и счупени дъски на пода. полагане на един слой балатум (имам излишен, поне да не влизат пепели и насекоми. Тъй като дъските са доста изметнати и неравни над балатума мисля да сложим 2 см XPS(фибран) за евентуално обиране на неравностите и отгоре OSB 18 mm, което ще се хване с видии за гредите. Върху OSB ще се реди ламинат най-вероятно върху 3-5 мм подложка. Дали ще се получат нещата по този начин? А ако се ползва 2 пласта по 9 мм OSB с разминаване по - добър вариант ли е? Който е правил някакви такива упражнения бих помолил да посочи възможни грешки и капани, за да не откривам топлата вода наново.
Последна промяна от rossenboy на вт май 26, 2020 1:36 pm, променено общо 2 пъти.
шоп - майстор
Ако гредите са здрави според мен добре си го замислил.
naster - майстор
Технически, според мен не е грешно. Не знам подов ХПС доколко може да се използва за обиране на неравности... Ако битовият стил на старата къща го налага, бих сменил дъските, където има нужда, а отгоре бих наредил едно дюшеме. Изолация може да се направи между гредите откъм мазето с вата.
kr1100 - майстор
[quote=naster Изолация може да се направи между гредите откъм мазето с вата.
[/quote]
А ако има много влага в мазето?
rossenboy - специалист
вт май 26, 2020 4:18 pmkr1100 написа:
[quote=naster Изолация може да се направи между гредите откъм мазето с вата.
А ако има много влага в мазето?
[/quote]

Именно евентуалното наличие на влага провокира използването на балатума и фибрана (отделно гледах че 18 мм OSB е влагоустойчиво, каквото и да значи това). Дюшемето ми се струва по-пипкава (майсторска) работа, а и по-скъпа, а ламината е ширпотреба и поне съм се научил донякъде.
chapara - майстор
Ще има гниене някъде от запарване с тоя балатум, или гредите ако мазето е влажно, или ОСБ то. Те хората навремето не са имали модерни матеряли, но са имали ум в главата за времето си. Изпълнявали са топлоизолация с кал и в нея кокошкарска мрежа против мишки. Разни вати и други изолации са рай за гадините, особено в селска къща. Не казвам да го направиш с кал, а давам тема за размисъл. Може пълнеж от перлит бъркан с цимент и в него ситна мрежа като идея. :? :roll:
naster - майстор
Нали се е ползвало някога за живеене това сутеренче, да го наречем. Няма ли начин да се вентилира, за да не се допуска влага: 1/100 до 1/150 прозорче(та) от площта на помещението, ако е възможно. Ватата под гредите може да се опакова с пародифузно фолио, например. Левче/левче и нещо на квадрат плюс един такер, и няколко ролки армирано тиксо тип 3М.

А и балатум/линолеум плюс ХПС ще създадат преграда за влага към помещението, но вече ще е преминала в конструкцията, т.е. гредите и дъските. Перлит, бъркан с цимент не бих доближил до гредите, заради водопоглъщането му и бавното съхнене.
rossenboy - специалист
Сутеренчето(мазето) и в момента е отворено (има отвор за врата, т.е. постоянно се вентилира) и гредита на тавана/пода от едната страна, от към мазето са открити и съхнат ако се наложи. Влага може да дойде от въздуха, но гредите са "отворени"_от долу, така че може да си изсъхват колкото си искат. Балатума ще е от другата страна, спирайки (евентуално) влагата да влиза през пода/гредите в стаята. Но ако мислите че ще създаде проблем, може и да не го слагам ( просто балатума беше старото покритие на пода и така и така го има наличен), макар че като наслагам фибран и OSB пак запечатвам циркулацията и май е все тая.
naster - майстор
Дали точно този "баламатум" не е бил причина за гиненето на дъските. Според мен, по-ефективно е да се изолират дъските с вата и мембрана отдолу с един такер, а отгоре нови дъски и/или дюшеме. 1 лист фибран 2см на дребно е 2-3 лева, осб3 е още 30-40 лева за лист...
chapara - майстор
Ще се повторя за ватите, рай за мишки и други гадини :idea: :!: , особено като помещението от долу е отворено. Имам стара селска къща и имам наблюдения. Мишки преминават през 50 см. каменен зид зидан за уплътнение с кал :-D Такава къща се обслужва по друг начин. Имал съм и мишки и съсели и каквото се сети човек за през зимата. Тогава се населват за да иззимуват въпреки че не се живее постоянно и като цяло е с външната температура, а и не се оставя нищо като храна. Но всеки взима сам решенията си.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на пода (гредоред)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: