Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
Незнам какво съпротивление има резонанса, но вчера като настройвах един такъв звер, от бързане забравих да корегирам честотата и гръмнаха 4 -те транзистора. :) Хубаво работят тези резонансни схеми, но незнам защо 80% от производителите на тези апарати , използват еднотактни схеми . Сигурно има защо. :) Ще правим Бармалейници и това е :-D
Прикачен файл:
rez.gif
rez.gif (6.28 KиБ) Видяна 1727 пъти
АБВ потребител - специалист
съб май 23, 2020 7:47 pmmaddoktor написа:
Сега няма нужда от заяждане и обиди .
След като схемата си я правя за себе си - мога да използвам комбинация от капацитет - за да постигна този който е описан в схемата .
Ако правя уред за продаване - тогава всичко ще е ново .
След като ESR покаже че електролитите са читави - какъв е проблема .
АКо взема един 470uF 400V - ще има същата стойност ако бъде от няколко по-малки стойностти в съпротивлението му .
Дори и да са нови - при бюджетните - имаме разлика в капацитета с проценти .
Докторе, какво стана, тръгна ли електрожена :) Значи капацитета на входа е пропорционален на мощноста, и аз слагам на всеки 10 А входящ ток, 470 мф кондензатор. Това значи ако имаш 20 А на входа при максимална мощност, два кондензатора по 470мф. Това е за ДВУТАКТОВИТЕ СХЕМИ, за еднотактите е малко повече. Досега не съм имал проблем. При по малки капацитети заминава греца, при по големи се увеличава тока на изхода, и почват да греят повече транзисторите и диодите.Това е.Трябва да се гони баланса.За схемата която правиш,ако имаш на входа 20А максимален ток ,3х470мф са достатъчни, и ще работи. Ако гониш по голяма мощност ,трябва да ги увеличиш. :)
АБВ потребител - специалист
пон апр 13, 2020 10:58 amraim433 написа:
пон апр 13, 2020 7:48 amАБВ потребител написа:
Наистина имах желание да помогна ,но ще е голямо придизвикателство това начинание, в този твой случай. Има тук спецове по електроника ,нека те да кажат нещо. :) И аз в началото като теб, исках да скоча директно на десетото стъпало, но не стана.Като за начало се научи как се работи с осцилоскоп,какво трябва да гледаш на това екранче и др. После другите неща ,стъпка по стъпка. С проба грешка излиза много солено. Успех!!! В руските сайтове има доста информация, и много книги на тема силова електроника, хем ще понаучиш и език.
Аве братле ако не ти се помага недей да пишеш какво да науча аз първо Аз много добре знам как да работя с осцилоскоп. Ти явно голямо самочуствие имаш от колкото познания в електрониката. Лаладжия...
Да аз по природа съм си лаладжия,така не давам хората да говорят повече от мен :-D Като оставим простотията, ти докъде я докара с твоя полумост, сигурно вече паткаш часно с него. :) Намери ли резонанса ,какво стана???
АБВ потребител - специалист
Някой да има идея от какво може да е това??? :) Значи при подаване на захранване, осцилатора на шима работи,но на двата изхода на чипа няма никакви импулси. И диода на температурата свети постоянно. Апарата е някакъв китаец,160 А с 12 мосфета в силовата верига. Смених чипа с нов и пак същата работа.
Прикачен файл:
платка2.jpg
платка2.jpg (94.75 KиБ) Видяна 1636 пъти
Прикачен файл:
платка1.jpg
платка1.jpg (84.08 KиБ) Видяна 1636 пъти
sstefanov - майстор
Ти си невероятен, щом започна и да ги ремонтираш!
АБВ потребител - специалист
:) То човек докато не опита,няма как да стане иначе. :) Нямам схема на управлението и малко трудно ще излезе проблема. Знам че температурната защита блокира шима ,но как точно??? :) Това е въпроса. Между другото,този апарат е върнат от специалист,с думите: Нищо не става от това,купи си нов.
kabel96 - специалист
нед юли 12, 2020 7:07 pmАБВ потребител написа:
Някой да има идея от какво може да е това??? :) Значи при подаване на захранване, осцилатора на шима работи,но на двата изхода на чипа няма никакви импулси. И диода на температурата свети постоянно. Апарата е някакъв китаец,160 А с 12 мосфета в силовата верига. Смених чипа с нов и пак същата работа.
платка2.jpg
платка1.jpg
Същия апарат същия проблем.Два от транзисторите са с странни преходи.След замяна работи вече година.
АБВ потребител - специалист
Колега , свалих и проверих всички транзистори по малката платка,всички са изправни. Проблема се оказа ценеров диод, дребна работа ,но занимавката е голяма. Управлението го оправих,всичко си дойде на място. Сега трябва да видя драйвера , че няма никой на гейтовете на мосфетите. Много глупаво направена машина, 30 елемента ,за да управляват един транзистор. И като няма схема ,става интересно. :) Аз с 20 елемента, управлявам целия електрожен, :) китайска му работа.
АБВ потребител - специалист
Машината тръгна,но се появи и друг проблем. Излезе някакъв пушек от единия силов траф,веднага го изключих.Явно нещо на късо,утре ще го прегледам.Иначе след това като изолирах силовите трансформатори всичко работи както трябва.Явно там има нещо. На един Колега е апарата и ще го зарадвам,беше се отчаял ,че ще се бърка 500лв за нов. :supz: Има ли мерак ,се намира и начин. :)
АБВ потребител - специалист
Оказа се окъсена вторична на един от трите трафа. Направени са отвратително. Вообще не е мислено. Макарата се разпадна,сега направих нова,утре навивам и трябва да тръгне вече. :) Като гледам направията на тези играчки,това не е направено за сериозна работа. Да изгориш една кутия електроди в годината, може. :) Между другото доста марки използват тази схема на Китайците,само кутийте и надписите са различни.Дори има и турски инвертори , и много други със същото сърце. :)

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: