Всичко за дърводелството
traura - помощник
Здравейте.На пролет мисля да правя ремонт на покрива и ще ми трябват летви за скарата.Та пообиколих по складовете,но всичко,което видях направо ми взе акъла :shock: Пакетите с летви не само но са кой знай колко по ефтини от останалия материал,но са мокри,а и като отвържеш пакета вътре направо е леш-кривотии....с доста кора....Искам да ви помоля за съвет-намислил съм да си купя дъски и да ги набича на селския банцик,но и този материал е влажен и се притеснявам да не се укриви до на пролет.На пролет ли да набича дъските или сега и да ги подредя по някакъв начин--,да могат и да изсъхнат добре(горе-долу)Въобще,кой е правилния начин да съхраня летвите и има ли такъв? :?
crez - майстор
Купуваш сега дъски,подреждаш на равно,сухо и проветриво място на редове като оставяш по1см.разстояния между тях през 1м. слагаш перпендикулярно на дъските еднакви по дебелина летвички с дебелина до 1см. и подреждаш следващия ред, върху последния ред нареждаш някакви тежести(камъни,стари торби с вкаменен цимент и др.) като разпределяш пропорционално тежеста по цялата дължина на дъските. Когато му дойде влемето разбичваш и до 1-2 дни ги ковеш. Гарантирам резултата. Аз процедирам по този начин, действително летвите които се продават са отврат използваш само 40-50% от общото количество останалото е подпалки за печката.
galin.com - специалист
crez написа:
Купуваш сега дъски,подреждаш на равно,сухо и проветриво място на редове като оставяш по1см.разстояния между тях през 1м. слагаш перпендикулярно на дъските еднакви по дебелина летвички с дебелина до 1см. и подреждаш следващия ред, върху последния ред нареждаш някакви тежести(камъни,стари торби с вкаменен цимент и др.) като разпределяш пропорционално тежеста по цялата дължина на дъските. Когато му дойде влемето разбичваш и до 1-2 дни ги ковеш. Гарантирам резултата. Аз процедирам по този начин, действително летвите които се продават са отврат използваш само 40-50% от общото количество останалото е подпалки за печката.
Абсолютно точния и правилен начин. Само дето от чичо ми, който е дърводелец, знам че дебелината и разстоянието между помощните летви зависи от дебилината на талпата (дъската). Той позва основно 4 метрови талпи по 10 см дебелина и 30 ширина и си ги реди по много хитър начин. Гледа накъде им сочат годишните кръгове и ги обръща през талпа. Така ги нарежда на метър ширина на 1-1,2 височина, но за неговия размер ползва летвички от с 2 см квадратно сечение. Също трябва да е абсолютно чисто от трици. Иначе има опасност да посинеят, мухлясат или загният.
Успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И да се обръщат сегиз-тогиз, все пак.

Тема "Въпрос за изскарване и съхранение на летви" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: