• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nelina_london - специалист
За паропреградата,нямам "практически"опит,който би се изразявал в поставяне на вата със и без паропреграда и обследване на последствията след време.За таван на 100%трябва ,за стена не съм толкова категорична.
Ако, разчепкам мнението ,че между гипскартона и пароизолацията се образува голям конденз,то без найлон ,този конденз би преминал през ватата и не виждам колко лесно би излезнал през бетонен елемент,например.Естествено има значение каква е външната мазилка,вашия климат и т.н.Ако се притеснявате,кое е правилното решение,лепнете фибран и го измажете.
Последния рекуператор е все същия,описанието не дава голяма информация освен двата вентилатора,кото ако работят на принципа на топлообмена е ОК.
Ето ,много полезна тема

viewtopic.php?f=2&t=13504&start=50
Георги767 - специалист
Здравей,имам 3 броя поставени АЕРОВЕНТ с фрезоване на дограмата.Но имай в предвид,че свежия въздух да влезе от стаята този трябва да излезе. При мен имам централна аспирация, при повишаване на влагата в дадено помещение се включва.Вече 3-та поредна година нямам проблем с мухала.За паропреградата за таван слагай.Аз съм с тази на Кнауф с алуминиевото покритие.Успех с ремонта
naster - майстор
вт юли 07, 2020 1:14 amMAngelov написа:
[...това с паро бариерата също ми е голям въпрос. Четох из доста теми във форуми, питах и познати които се занимават с поставяне на гипскартон и до крайно решение не можах да стигна, може би по убедителни бяха да не поставям. Може да не е правилно, разбира се. Едни казват, че се поставяла само ако си последен етаж или в подпокривното , ако се сложило таква преграда в моят случай , щяло да се задържа влага/вода непосредствено зад картона...
Когато е положена м/у профилите и картона, ватата ще топлоизолира паропреградата и няма да има точка на оросяване, както би имала при неизолирана отвън стена (което само по себе си е компромис, но необходимо "зло" в някои случаи)... Отговорът е, че се полага пред изолацията на външните обвивки на обитаемите части на сградата (включая таваните към подпокривно).
Здравейте, благодаря ви за коментарите и насоките :-D .
След като разгледах вашите коментари и темата която беше препоръчала nelina_london, за което и благодаря, смятам да направя следното:
1. изолация с каменна вата 5см + гипскартон за тавана и стените
2. поставяне на паропреграда на тавана и стените(не съм сигурен и на вътрешните дали се слага ?) - примерно тази https://www.knaufinsulation.bg/produkti/homeseal-lds-5 , бих се радвал и на други предложения
3. използване на микровентилационна клапа за вратата (без фрезоване), но тъй като тя води към остъклена тераса, ще сложа още една и на прозореца на терасата(намира се срещу вратата) - https://www.knaufinsulation.bg/produkti/homeseal-lds-5
4. ще заменя вентилатора на банята с уж по-качествен, спрял съм се на този по бюджетен, но и по-добър от сегашният ни - https://mmotors.eu/produkti/ventilatori ... 150-detail Ако имате наблюдения или други предпочетания, моля да споделите.
Във връзка с т.3 и т.4 в нащата къща почти никога не се затварят вратите между стаите, а и имат просвет (в долната част) 2-3 см. На банята вратат също седи открехната, когато не се използва. За да има смисъл от клапата, предполагам трябва даима такава свобода на въздуха и вентилатора в банята да се включва често или постоянно , а може би трябва да се насоча към такъв със сензор за влага? Ако може да дадете съвет и предложение.

5. в коридора, който е в непосредствена близост до тази стая мисля да поставя влагоуловител, като този например https://vimax.bg/vlagouloviteli/vlagoul ... bison.html

Не знам дали е от значение, към момента ползваме пречиствател https://allergy.bg/shop/airfree-p40-16m ... ez-filtri/ за тази стая и този https://www.daikin.bg/bg_bg/products/MCK75J.html за останалата част от апартамента.
naster - майстор
Вата и паропреграда, (аз съм ползвал лдс35) само за външните стени/таван, или граничещи с неотопляеми, където разликата в Т м/у двете зони би могла да падне до и под точка за образуване на конденз (например бетонова шайба към стълбищна клетка). Това с клапите за проветрение е добро решение, но ще трябва постоянно да работи вентилатор в банята? Вкъщи реших проблема, като премахнах вентилатора с пеперудата и в момента се вентилираме на естествена тяга през комина. Открехваме все някой прозорец, особено когато се готви.
bobivg - специалист
Зимата пускаш овлажнителя ли?
пет юли 10, 2020 5:06 pmbobivg написа:
Зимата пускаш овлажнителя ли?
По принцип има тази възможност уреда, но не я използваме към момента
  • 1
  • 2

Тема "Рекуператор за стенен монтаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: