• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Не съм горския бре. Дай ся още 5 лева :)
arxd129 - специалист
нед юли 12, 2020 9:32 pmkuger написа:
Обясни значението на термина "шунт".
Ако оставиш поразеното място така ще си имаш заложена малка бомбичка.
шунтиран = свързан паралелно

ПС.
В медицината му казват 'байпас'.
Офтопик.
На сърцето, примерно: Колкото и да е странно някому, сърцето трябва да се кръвоснабдява от някъде - ама не с онази кръв, която изпомпва-изтласква. А с току-що изтласкана вече кръв, която кръв да отиде не в камерите на сърцето, а кръв, която да снабдява с кислород самия орган 'сърце'.
И когато пътят, доставящ въпросната кръв се запуши - вариантите са два: Поставя се стент (един или няколко) за да "разшири" пътя за кръвоснабдяване на органа, или се прави байпас (заобикаля се запушения път, прави се обходен път). Има и трети вариант: Така наречената 'ротаблация'. Но.... Хептен ще излезем от темата.
Край на офтопика.

Ами да се върнем на недостатъците при шунтирането в елтехниката. Щом отричате шунтирането в елтехниката - бихте ли споделили въпросните недостатъци. Благодаря. :)
DMN - майстор
arxd129,
дай ни последна надежда - нали не работиш в медицината?
:partyman:
arxd129 - специалист
пон юли 13, 2020 11:52 amDMN написа:
arxd129,
дай ни последна надежда - нали не работиш в медицината?
Не работя в медицината. :)

Но да работиш в медицината - грях ли е! :shock:
Рано или късно - всеки ще се осланИ на медицината. Факт.

Да се върнем на паралелното захранване, в случая ми. :)
Благодаря.
DMN - майстор
arxd129 написа:
Не работя в медицината.
:prayer: Оф...успокоих се :) .
Абе викам си - тоя човек каквито ги върши и пише в този форум, ако работи и в медицината...
arxd129 написа:
Но да работиш в медицината - грях ли е
За повечето, които пишем в този форум - наистина ще е грях, ако работим в тази сфера :) .
:partyman:
lov - майстор
пон юли 13, 2020 11:15 amgogo7777 написа:
Не съм горския бре. Дай ся още 5 лева :)
А ся стана ти навик горския ша почне и той да иска. :lol:
arxd129 - специалист
пон юли 13, 2020 12:13 pmDMN написа:
успокоих се :)
Ами това е добре. :)

Ама … така или иначе имам озянен участък от около 10 см дълъг. От сечението на кабела (2.5 мм2) да приемем че съм "отнесъл" с коронката около 50% (няма чак 50 процента, но да приемем че е 50%).
Та ползвам си озянения участък - въпреки че е озянен, въпреки че е с намален капацитет. Да го ползвам ли?
И за да ползвам пълноценно участъка СЛЕД озянените 10 см, не би ли било полезно (или би било вредно - не знам, затова питам) да свържа с 15 см парче ПВ-А2 2.5 мм2 двата НЕОЗЯНЕНИ участъка?

Бих бил много благодарен, ако споделите защо тази идея не се подкрепя от съфорумниците; явно има нещо глуповато в тази идея.
Бихте ли споделили?
DMN - майстор
arxd129 написа:
да приемем че съм "отнесъл" с коронката около 50% (няма чак 50 процента, но да приемем че е 50%).
Та ползвам си озянения участък - въпреки че е озянен, въпреки че е с намален капацитет. Да го ползвам ли?
Така както си го описал(макар, че винаги съм казвал, че една снимка никога не е излишна) - според мен изолирай наранения участък и си го ползвай така :) .
iliya_i - майстор
пон юли 13, 2020 1:07 pmDMN написа:
arxd129 написа:
да приемем че съм "отнесъл" с коронката около 50% (няма чак 50 процента, но да приемем че е 50%).
Така както си го описал(макар, че винаги съм казвал, че една снимка никога не е излишна) - според мен изолирай наранения участък и си го ползвай така :) .
Така, както си описал, в началото:
съб юли 11, 2020 11:44 pmarxd129 написа:
Да поясня: Нацеленият кабел е мостов. 3х2.5 мм2. На самостоятелен кръг. С предпазител 25А. Извън ДТЗ. Трябваше да захранва кухненски плот. Еднинствен извод на кабела - твърда връзка; под нивото на термоплота.
Тези 2.5 мм2 на 25А са близо до предела си при 100% сечение. Ако са останали на 50% ще трябва много да внимава булката да не пусне 2 котлона едновременно.
За това пак повтарям: кърти и сменяй до здраво, преди да си сложил шкафове.
Абе цялата тая работа с къртене на един метър канал и една разклонителна кутия, сменяне на кабела, съединяване в кутия на ниво горен шкаф с Wago и гипсиране няма един час работа. Кво толкуз я мислиш?
Наставянето на кабела и съединяването, пускане на паралелен кабел и т.н. ще ти отнемат повече време, без да е ясно колко качествено ще го направиш. Какво толкова жалиш мазилката зад шкафа?
Трябва ти каналче 2.5 см. широко. Ако дръпнеш кабела по-силно отдолу, то само ще се изкопае. :-D
arxd129 - специалист
пон юли 13, 2020 1:07 pmDMN написа:
arxd129 написа:
Снимка ще покажа. Няма да е скоро; че съм на работа. Другата седмица ще покажа.

Да го ползвам така.... Ммм…. Озянения участък едва ли ще понесе 25 ампера??
20 ампера по 220 волта = 4.5 киловата.... Само с два от котлоните ще довърша стореното от коронката. :sad:

А за байпаса - нищо??? :cry: :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема ""Нацелих" един кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: