Най - вълнуващия въпрос зимно време.
besnia3 - помощник
Здравейте домашни майстори, от години чета форума в хиляди теми и винаги съм си намирал решение на проблемите. :-D До днес когато имам най-простата идея но с финансов проблем.
За зло или добро съм от Кнежа (субтропика на европа :x ), и слънцето пече зверски до късна есен, а зимата експедициите до южния полюс ни ползват за тренировка. Както много мой съКнежане зимата се топля със парно на фалщиви донбаски въглища, заради което имам бойлер със серпентина.
Идеята ми е да си монтрам плоско колекторче само за лятото, само за бойлера. Предвид парното не желая да е вакумен за хиляди левове, а предвид малкия разход, не е нужно да е 5 квадрата мед. Относно разположението имам идеалното място- недостроен втори етаж на къщата ми е оставен само на бетон, а точно отдолу ми е банята. За помпа ще сложа една стара от перла05 със фотореле, за да не топля природата нощем. :?
Търсих във всички възможни сайта за турските алуминиеви ezincИзображение,
но всички са свършили наличностите (как ще ми "върви" определен продукт пък няма да го доставя в количества? :finga: )
Имам кола и време, и ако знаете къде все още се продават некви от 200 лева, не се стискайте - споделяйте.
Не настоявам да е марков, оригинален, със сертификати, касови бележки, фактури, или гаранци, все неща заради които цената става 6575487468 лева. Сякаш ще устиска на ореховите градушки последните години (ама кокосови), или все едно ще ми дадат нов ако не отецелее. :butthead:



EDIT: Извинете че не описах бойлера- Diplomat GC 80 VTR
Изображение
- Габаритни размери ш/в: 450/ 860мм. ;
- Обем: 80 литра. ;
- Вертикален монтаж. ;
- Мощност: 2500 W. ;
- Изводи ВиК - 1/2''/3/4''. ;
- Топлообменик (серпентина) с десни изводи. ;
- Тегло: 39кг. ;
- Максимално работно налягане: 6 [bar]. ;
- Захранващо напрежение 230V ~ 50 [Hz]. ;
- Нагревна площ на серпентината - 0.37 кв. м. ;
- Време на загряване на водата (15-80ºС) (min) - 120. ;
- Гаранция: 5 години. ;
- Течно емайлово покритие. ;
- Изолация от безфреонов полиуретан 30 мм. ;
- Неръждаем ел. нагревател с никелирано покритие. ;
- Механично управление. ;
- Терморегулатор. ;
- Ключ. ;
- Метален възвратно-предпазен клапан. ;
- Анод (Mg+Al+Zn). ;
- Термометър. ;
- Индикаторна лампа. ;
Последна промяна от besnia3 на ср юли 15, 2020 9:09 am, променено общо 1 път.
vlax - майстор
Тука има много хора,които професионално се занимават с това и може да ти помогнат,но трябва да дадеш максимално информация,ако може и със снимки.Почни с бойлера марка,модел,колко литра,хоризонтален-вертикален,каква е серпентината и къде е.Щом искаш да е евтино и банята ти е под плочата и е къс тръбния път и денивелацията е малка има повече варианти.За помпата от Перла забрави,не че не става,но не е добър вариант.Само да спомена,че моята помпа е от лек автомобил за 12 V за 10 лв от автоморга и работи повече от 20 години без проблем.Сега помпи колкото искаш и цените не са като едно време.Едно време и колекторите струваха майка си и баща си,сега не е така.Ти търсиш най-евтиното и като вариант може и някой колектор втора употреба,тука има колеги, които се занимават с това и могат да ти намерят нещо добро и да го купиш от тях.Този въпрос трябваше да го напишеш пролетта, а не сега средата на лятото.До сега да си направил системата и да се радваш на топла вода,но здраве да е . :)
:partyman:
besnia3 - помощник
ср юли 15, 2020 8:55 amvlax написа:
За помпата от Перла забрави,не че не става,но не е добър вариант.Само да спомена,че моята помпа е от лек автомобил за 12 V за 10 лв от автоморга и работи повече от 20 години без проблем.
Колега, редактирах темата с инфо за бойлера, а за помпата мерси за идеята :prayer: - имам 2 от астра ф (2 и 3 бара) и една чисто нова от сеат ибиза (2 бара с "многото пласмаса" като на голф 3).
Относно тръбния път ще е максимално 6 метра в посока, понеже не е удачно да плясна панела по средата "в нищото" (селски диалект).
Ще го реализирам (скивай кви думи знам :rolleyes: ) със пекс-ал-пекс тръби (разбих ли ви :rock: ), ИиИи следва въпроса коя е по-подходяща?
speka_rs - майстор
Щом трябва да е ефтино и маркучи стават за кратко време .
lov - майстор
То като премине сезона на турските панелите ги даваха барабар с помпата само и само да върви търговията. :lol:
Вносителя им е или беше ''Ерато'' - Хасково. Звъниш директно и питаш. Помпите бяха китайчета ''Тайфу'' Още ползвам една такава на парното на къщата. 65 лева им беше цената защото съм купувал отделно. Та не си го причинявай това да пресаждаш слагаш помпи от перални авто морги.
По същия тоя път съм минал преди много години и съм писал и показвал във форума и не само аз. Тъй че порови във старите теми. Системата си ми работи и до сега безотказно. Два алуминиеви панела и 120 литров бойлер. Потърси показвал съм и измислен и правен от мен преливен възвратен клапан. Относно тръбите. С РЕХ-ва тръба съм и още са здрави като се има в предвид че тъкмо ги вкараха в България и никой нищо не знаеше тогава за тях. Но към момента има подобни тръби на прилична цена с медна вложка които са за тази цел. И при това късо трасе няма и да разбереш разликата и не си заслужава. Вече има всичко на пазара.
Относно фото релето. Няма да работи освен ако цял ден не пече яко слънце и на края пак ще си загубил голяма част от топлината. И ако толкова те влече на самоделки и разбираш от електроника купи си един кит за сглобяване на треморегулатор. И с малко преправяня на схемата може да се получи и работещ диференциялен термостат. Моя още си стои в кутийката на гърба на панела.И пак не си го причинявай това цените са драстично на долу за частите които вече ги има готови.
Да се има предвид, че 2 квадрата панел прегрява 80л. бойлерче, ако не се ползва топла вода през деня, та дори му сработва ел. защитата. После чуденка що след един ден без слънце не работи на ток.
Hoвoceлckи - майстор
Миналата година купувах "онлайн" (от Стара Загора) меден корейски за 260лв. Много ли са ти?
Нямаш ли някаква възможност да го монтираш по-ниско от бойлера и да си върви на самотек?
lov - майстор
Те толкова са и турските. Не знам корейчето как е но за турските са направени добре и работят. За работа на термосифон се иска поне метър и нещо разлика и тръби поне 3/4''. А болерчето като го гледам не е с долна серпентина и няма да има осезаем ефект.
Трифон П.Трифонов написа:
Да се има предвид, че 2 квадрата панел прегрява 80л. бойлерче, ако не се ползва топла вода през деня, та дори му сработва ел. защитата. После чуденка що след един ден без слънце не работи на ток.
Трифоне как ме замисли моя бойлер повече от 10 години не е пробван да загрява на ток. :lol:
ср юли 15, 2020 4:05 pmlov написа:
...
Трифоне как ме замисли моя бойлер повече от 10 години не е пробван да загрява на ток. :lol:
Ми такъв опит имам с точно същата конфигурация- 80л./ 2 квадрата панел. Дънеше го до 93 през лятото.
Нали знаеш- един спуска с осмица, друг си знае рапел рака?!
lov - майстор
Айде аз обичам класиката докато ти припари на трибуквеника. :lol: Надали си виждал някой да го прави. Аз съм карал всичките по лагерите поне веднъж да пробват и да видят какво е :shock:
А иначе наистина довечера кат поизточа водата ще видя Днеска още по пладне бях подминал 90-те. Съмнява ме че не съм с долна серпентина но все пак има такава вероятност. Аз съм с два панела по 1.8 и 120 литра.

Тема "Евтин плосък слънчев колектор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: