Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон юли 20, 2020 6:27 pmfilmatoplo написа:
:) Яко ,ами проблема е решен .
Слагай масата!
шоп - майстор
пон юли 20, 2020 5:27 pmLazarGanev написа:
Естествено, че всмукателен трябва да е вентилатора, шопа предполагам се е объркал.
Не съм се объркал. Питащият иска да сложи всмукателен вентилатор на върха на комина.
Обаче камината си има вече един смукателен вентилатор на изхода и!!!
Какво ще се получи ако някоя нощ вентилатора на върха на комина спре и се яви пневматична спирачка.
Оригиналния вентилатор на камината ще нагнетява димогазове по трасето и все някъде по тези 5 м комин ще изпусне и е възможно да задуши спящите хора.
Бихте казали черногледство, но като пожарникар съм слагал доста тела в черни чували при отравяне с въглеродни окиси:-(
пон юли 20, 2020 7:37 pmшоп написа:
... черни чували при отравяне с въглеродни окиси:-(
Шопе, не всявай паника! Ма много си лош.
Има логика, в това което казваш, макар никой да не е измерил стойностите на такава спирачка. Аз, като пожарогасител, още нямам данни за починали поради коминен вентилатор. Общо взето съгласявам се с теб.
Предложих просто да похарчи пари за 5 метра качествен димоход и ще си реши проблема. Техниката, колкото и да е технологична, понякога отказва.
Комшия си премахна пасивната въртяща се шапка на комина, поради задръстване и отказ на горкото твърдотопливно съоражение десетина метра по долу. От кога се каня да ги снимам гордите комшийски комини и да ви ги покажа...
шоп - майстор
Ако бях на мястото на питащият щях да преместя камината.
12 метра комин би трябвало да тегли като хала.
Според мен проблемен е 5те метра участък. Предполагам е хоризонтален или почти хоризонтален. Ако има и 2-3 колена това си е сериозен проблем и предпоставка комина да не тегли.
пон юли 20, 2020 7:55 pmшоп написа:
Ако бях на мястото на питащият щях да преместя камината.
12 метра комин би трябвало да тегли като хала.
Според мен проблемен е 5те метра участък. Предполагам е хоризонтален или почти хоризонтален. Ако има и 2-3 колена това си е сериозен проблем и предпоставка комина да не тегли.
Е, та той си го каза бре. Кое да е друго? То от там си му изпуска. Би могъл да уплътни или смени с "плътни".
12 метра студен комин си е леко заспала хала. Това се случва точно в преходните сезони, когато печките се припалват от дъжд на вятър.
LazarGanev - "Велик майстор"
Един вентилатор няма как да бъде спирачка, той няма такова съпротивление! Съпротивлението идва от тези 5м хоризонтален участък, аз такова нещо не бих допуснал. Печката трябва да си е колкото може по-близо до комина. Но щом е допуснато да има такъв дълъг хоризонтален участък, то поне можеше да е с по-голям диаметър, примерно ф130, за да има по-малко съпротивление и пак не съм сигурен дали ще е достатъчно. Но 12м вертикал хич не са малко и може би ще се справи. С вентилатор на розетката също е добър вариант. Шопе, като си толкова черноглед пожарникар да те питам друго - както казахме всичко може да се повреди, нали? Ами я си представи, че през същата "онази" фатална нощ, не се повреди допълнителния вентилатор, който иска да монтира питащия, ами се повреди оригиналният вграден вентилатор на камината - тогава каква роля ще играе допълнителния - фатална или животоспасяваща за спящите при камината :wink: ? Иначе си прав, че колкото и да са автоматизирани пелетните камини, човек винаги трябва да има едно наум и да не се доверява напълно на автоматиката! Не е добре да се спи в помещението, не е добре да се пуска дистанционно или с програматор, колкото и да ни се иска да се възползваме от технологиите. Колкото и да е автоматизирана, пелетната камина не е нито нафтов, нито газов котел, а е съоръжение на твърдо гориво с множество механизми, които могат да дефектират в неподходящ момент и е добре да е винаги под наблюдение.

ПП. писали сме заедно с шопа и Трифон
шоп - майстор
пон юли 20, 2020 8:18 pmLazarGanev написа:
Един вентилатор няма как да бъде спирачка, той няма такова съпротивление!
Виждал съм вентилатори задръстени от сажди, нагар и налепи до такава степен, че блокират.
Буквално задръстени и забити на 100%
пон юли 20, 2020 8:18 pmLazarGanev написа:
Шопе, като си толкова черноглед пожарникар да те питам друго - както казахме всичко може да се повреди, нали? Ами я си представи, че през същата "онази" фатална нощ, не се повреди допълнителния вентилатор, който иска да монтира питащия, ами се повреди оригиналният вграден вентилатор на камината - тогава каква роля ще играе допълнителния - фатална или животоспасяваща за спящите при камината :wink: ?
Без да съм 100% сигурен няма да изигре никаква роля. Ако оригиналният вент на камината се повреди би трябвало контролера да угаси камината. И не съм сигурен какво ще стане, защото никъде не съм чел да се куплират два димовентилатора последователно.
Ако имаш инфо го сподели.

П.П. аз имам видарус с горелка екоенергия. Там имам нагнетателен вентилатор куплиран със смукателен димовентилатор.
НО... Всичко се намира в котелно и там няма спящи хора.
filmatoplo - майстор
:) Да ,не може да им се доверяваме -седя си един ден на диванчето и спира тока :) след 5 минути идва отново -и камината пуща пелети на догарящата жар ,и след малко -не тръмна ама почти -горящи пелети по килима и пушек :wink: добре че бях у нас ,че комшиите щеше да видят колко бързо идва пожарната. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 20, 2020 8:33 pmшоп написа:

Без да съм 100% сигурен няма да изигре никаква роля. Ако оригиналният вент на камината се повреди би трябвало контролера да угаси камината. И не съм сигурен какво ще стане, защото никъде не съм чел да се куплират два димовентилатора последователно.
Ако имаш инфо го сподели.

П.П. аз имам видарус с горелка екоенергия. Там имам нагнетателен вентилатор куплиран със смукателен димовентилатор.
НО... Всичко се намира в котелно и там няма спящи хора.
Да, контролера ще тръгне да гаси камината, ще спре подаването на гориво, но като не работи вентилаторът на камината, в горивната камера ще се натрупат неизгорели газове и отровният въглероден окис и ако няма достатъчна естествена тяга да ги изсмуче, ще стане опасно. В тоя случай допълнителният вентилатор само може да помогне. Колкото до куплирането на два вентилатора - разбира се, че се ползва и ти сам си дал пример за това :wink: . Ползва се често и в много котли, например в Пелетерма. А имената им "всмукателен" и "нагнетателен" сме им ги дали ние, в зависимост от разположението им в горивната камера, иначе те всички си имат всмукателна и нагнетателна част. :cool:
filmatoplo - майстор
Това се ползва в много котли -двата вентилатора ,и няма нищо нередно и опасно.Коминната тяга си преминава през вентилаторите ако те не работят .Пък който го е страх от спиране на тока има юпиеси ,датчици за димни газове и така :wink: .

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: