• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
vasilev - специалист
според мен лак на водна основа.На МИЛЕСИ е много добър избор но има и БГ които също не са лоши.Трябва обаче независимо от марката да бъде за дървесина изложена на природни условия-като дограма парапети огради и др.
Преди три години правих дървена порта и използвах лака на Оргахим и за сега нямам забележки.
И още нещо -на снимката се вижда че вратите са чамови а на чамовия м-л красотата е в чеповете и жилите така че е по-добре да останат натурални-т.е без байц. Успех :thumbs:
housedoktor - майстор
Никога....технология от средните векове.... :lol: Използвай водорастворими лакове.На Оргахим са разкошни и на добра цена
peshev-ko - специалист
Колеги,само искам да подскажа,че не студа и "севера" влияят на лаковете а UV лъчи от слънчевата светлина.Именно това е причината яхтен,паркетен и др. лакове да стават на "юфка".
mim - специалист
ако ви притеснява качеството на "съвременния" ленен безир, то може да си го направите лесно
ленено масло (не от аптеката или поне не вносно, и не на таблетки :-D ) + туткал
на 1 литър ленено масло около 5 супени лъжици туткал на кристали
подгрява се леко на водна баня сместа, за да се разтвори туткалът добре, после се прецежда от боклуците и си го ползвате

в най-лошия случай може да си намерите съставките в магазините за художници (предполага се че там ще е по-скъпо от железарията), а може да има и готов ленен безир

смърди ужасно! командировайте домочадието на почивка за уикенда поне, и не казвайте на жената какво ще правите с тенджерите й :-D
silllveto - Майсторица
Вместо безир, свекър ми ни посъветва да минем първо с Нитроцеулозен лак. Отгоре сложих водноразтворим. На една врата обаче имах безир и водноразтворимият лак стоеше на капки, поправимо е.
vasilev - специалист
нитроцелулозния лак след време се напуква и тогава започва едно търкане и шлайфане :scared: не ми се мисли
а колкото до стичането на лака върху безира мисля че е съвсем нормално защото доколкото знам върху безир се нанася само безир или блажна боя
EDI - майстор
Нитролака затваря порите на дървото и не се получава проникване и импрегнация, после от вътрешната влага лака се надига.Технологията става евентуално само за мебели за вътрешна употреба и ниска влажност.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
silllveto написа:
Вместо безир, свекър ми ни посъветва да минем първо с Нитроцеулозен лак. Отгоре сложих водноразтворим. На една врата обаче имах безир и водноразтворимият лак стоеше на капки, поправимо е.
Егати логиката, откъм дървото да е твърдият лак дето запечатва порите, а отвън мекият лак.
Лакът връз безира е стоял на капки, защото не сте безиросали правилно. Топъл безир за да влезе, излишното се избърсва, съхне дълго време и чак тогава лак.
silllveto - Майсторица
Бе той свекър ми е любител дърводелец. Също така чете много и има опит. Направил е страхотни неща и по принцип съм склонна да му се доверявам за доста неща.
  • 1
  • 2

Тема "Ленен безир - кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: