• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
пет юли 31, 2020 10:26 amnpace написа:
чет юли 30, 2020 6:43 pmkrasi92 написа:
Не е
Два кабела до две шини със съответното разстояние между тях - да.
Но какво е предимството на два кабела до една шина пред един кабел до същата шина?
Питам искрено, не се заяждам или нещо подобно.
mironcho написа:
Подкрепям STS - двата проводника до заземителя. Без да се прекъсва този от горния етаж.
Този червен нюанс усети ли го? Едно слабо място по-малко. Отделно, ако са две отделни партиди, те може да са захранени от различни фази. При два отделни проводника евентуалната утечка ще се сумират (разбирай и изваждат) в заземителя, а не някъде по трасето.
tzetz009 - специалист
:? Стига , Ве ! Вие ме убивате ! Едно слабо място повече !?! Вярно е , че минимумът от прекъсвания е определящ за сигурността , но технологично е много трудно да се работи без такива ! Аз самият се старая и полагам големи усилия , но понякога на практика стават е'ни други работи .
То бива перфекционизъм , ама да "скачате" от 10 на 16mm² заради СЪВСЕМ неправилно тълкуване на Наредбата :shock: !!! Направо изхвърлихте в Коша "ЪП"-натата темата за " електроинсталация без разклонителни кутии " !!! Колко пъти се прекъсва защитният жълто-зелен проводник от ТАП до последният контакт според нея тема !??? Някой да е броил (наум :cool: ) ???

(Преди два дена се нарадвах на "подготовката" , която един познат ((пълен лаик)) ми е подготвил за да ме "улесни" и имам по неговите планове 7(седем) прекъсвания на защитният проводник до последния контакт и се чудя какво да го правя и как да не ми помага повече ! :lol: И ми е стар познат и не мога да го отсвиря .)

( До сега не съм "пускал" и прекъсвал защитно заземяване в бойлерно табло и не мисля да пробвам!)

:partyman: :partyman: :partyman:
mironcho - специалист
ср юли 29, 2020 11:25 ampani4eto написа:
... Ситуацията е следната: къща на два етажа със захранващи проводници 10мм2.
...Втория етаж също ще се захранва с 10мм2. и до таблото на първия ще слиза проводник за заземяване 10мм2 и се обединява с зазм. проводник 10мм2. на първия етаж и питането ми е - до шината на земното проводник с какво сечение е необходим --16мм2: 2х10мм2 или 25мм2. ...
При сечение на захранващите проводници до 16мм2 защитния проводник трябва да е със сечението на захранващите. Следователно отговорът е: 10мм2 са достатъчни.
За препоръката да са два отделни проводника - за предпочитане е когато е възможно защитните линии да се изпълняват звездообразно, а не верижно.

Коментар по бъдещото разделяне на партидите. Това обикновено може да се се случи, ако имота е документално разделен (нотариален акт за всеки етаж). Не знам дали ще стане без тях, ама вероятността да Ви разиграват от енергото е голяма. Това е различно от комбинацията трифазен и монофазен електромер за един имот.

Ако станат два отделни по документи имоти имайте предвид, че комуникациите на единия (електричеството си е точно такова) не може да минават през другия. От тук следва, че захранването и защитния проводниик на втория етаж не могат да минават през първия (може отвън по фасадата).
Може тези изисквания да Ви се струват пресилени, но довода да няма бъдещи разправии между съседи за крадене на ток си е съвсем реален и дори само заради него е силно препоръчително от електромера до таблото на всеки имот (етаж) да отиват видимо отделни линии .
peppone1
Заземителния проводник не трябва да отива до таблото и да е свързван с неутралният проводник. По този начин изграждаш пак двупроводна инсталация, но с резервна нула. Заземителят трябва да е изолиран от нулата, но проблем е че зануляване идва и от водопровода, като трябва и той да се изолира чрез подмяна на тръбите с полипропиленови на възможно най-голямо разстояние извън обсега на къщата. Едва тогава може да се свърже ДТЗ, в противен случай тя пак ще работи, разчитайки на съпротивлението между нулевият и заземителният проводник.

Ясно е че в градовете не можем да подменим цялата двупроводна инсталация от трафопоста до абонатите и каквото и да правим, ще имаме псевдо трипроводна инсталация, с два еднакви паралелни неутрални проводника идващи от едно и също място и изпълняващи една и съща функция, което е безсмислено и единственото й предимство е че може да се свърже ДТЗ и като прекъсне единият неутрален кабел, то другият поема защитата, а когато прекъсването стане в точката на разклонението, уредите в дома неизбежно се офазяват.
Изображение
mironcho - специалист
Всички тези разсъждения можеш да си ги запазиш за себе си, а не да ги натрапваш менторски, защото не са верни. Най-малкото щом наредбата го позволява (схема TN-C-S) значи може :axe: , а нея са я мислили глави по-умни от мене и от тебе!

Изобщо знаеш ли за какво е служи защитния проводник? Какво правим с трипроводни линии където не е нужно ДТЗ?

За размисъл - сушоар (или нещо друго) с двупроводен захранващ кабел, включен в контакт защитен с ДТЗ. По някаква причина (влага или каквото и да е) през тялото на държащия го човек минава ток към земя и ДТЗ-то изключва. Къде в тази сметка е твоята фалшива защитна нула, нима ДТЗ-то му пука за нея?

Защо си обърнал картинката наопаки :? авторски права ли :lol: :lol:
MIRO_073 - майстор
peppone1 незнам по какво си специалист, но определено не си за този раздел.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за заземяване на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: