Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
thegmin - специалист
Здравейте,
Взех си старо кемперче и това лято обикалям с него. :supz: Искам да му сложа охлаждане, обаче да го направя хитро и леко. Идеята ми е да купя комплект от някой автомобил и да го монтирам с втори ремък. Има място за компресора и изпарителя отпред тъй че сме супер. Ще ми се обикновено вътрешно тяло 7ца или 9ка да сложа за кондензатор. Обаче, като спирам на къмпингче с 220волта искам да работи и на ток. Не виждам обаче такива комбинирани компресори. Има ли такова чудо? Или някак да се монтира втори електрически компресор, но не ми е ясно как да се вържат двата. Дайте идея как да се случи. :prayer:
Поздрави от смокиня
MamaMy - майстор
Какво пречи да се вържат последователно? Нали си имат клапани вътре. Ще пропускат налягането и докато стоят. Фреона им е еднакъв, остава само да уеднаквиш маслото, че да не се пресекат нещо.
thegmin - специалист
ср авг 12, 2020 5:38 pmMamaMy написа:
Какво пречи да се вържат последователно? Нали си имат клапани вътре. Ще пропускат налягането и докато стоят. Фреона им е еднакъв, остава само да уеднаквиш маслото, че да не се пресекат нещо.
Сега се замислих че ще трябва да де сложи и 220в перка на изпарител. Трудно ще намеря място обаче.
lov - майстор
Слагат се в паралел но освен това се налага и много друга автоматика. Един бивш колега още в ония години си беше направил такава работеща система. Но удари по белия свят и му загубих дирите.
Рови по руските форуми може и да намериш.
MamaMy - майстор
Не е толкова огромен проблема. На стандартен климатик всички релета се дублират. Оригиналните остават за 230в, а допълнителните за 12в. Относно перките също има решение. Слага се една 12в. а когато се ползва 230в се работи през трансформатор и изправител. Неудобството ще е ,че трябва доста як траф, но то за каравана е силно необходимо да има такъв. Човек ако се хване сериозно, за всичко има решение. Има едни хладилни бусове дето ги ползват месарите. Може да се прегледа един такъв. Гледам, че имат кондензатор на тавана. Абе има решения много. Какво ще избереш зависи от твоите финансии.
Динко, благодаря за поправката!
Последна промяна от MamaMy на чет авг 13, 2020 7:42 am, променено общо 1 път.
resistbody - майстор
Объркал си кондензатор и изпарител, но няма значение...
Тоя филм е най-лесен със хлаилен агрегат от някое пикапче или малко бусче, има варанти където са с 12+220в ел.двигатели на общ вал и там с ремък към компресора... монтираш си го на тавана и готово, само трябва да намерш място за вътрешния агрегат.. ако е плосък таванен става иначе много ще ти пречи.. абе и мнгоо трудно ще намериш такъв.. аз ако намеря ще го купя на секундата..
А в коша може да сложиш втори генератр да храни мотора на тавана..
a_stoev - майстор
И накрая ще ти е по лесно и надеждно да имаш два климатика. Лошото е че външното ще яде много място.

Тема "Климатик за кемпер с 2 компресора" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: