Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!
Живеем в къща, с приземен етаж, в който има много влага.
Преди 3 години направихме дренаж и започнахме основен ремонт отвътре. Налепихме в коридора и стаите стиропор 3 -ка, а пода е с гранитогрес. За едната стая закупихме дървено обзавеждане(миналата година), използва се за спалня, а другата е с талашитени шкафове- като офис помещение.
За съжаление , установихме преди 3 седмици, наличие на влага. Матрака миришеше доста неприятно и открихме мухъл на една дъска на спалнята и подматрачната рамка. По стените няма влага или мухъл, само по мебелите. Прозорците са PVC дограма и не са затваряни от май месец. Пускахме влагоабсорбатор, като за 3 часа е събирал по 600- 800 мл. вода. В момента използваме cerezit stop влага, а електрическия го пускаме в коридора и другата стая.
Моля за помощ! Как може да спрем влагата? Мислим да намажем пода и стените до средата с хидроизолация. Необходимо ли е преди това да изкъртим стиропора и да измажем стените с вар?Стените са направени от тухли 1-ка с дебелина около 30- 40 см.
Мебелите, ако ги третираме с препарат против мухъл или за дърво и после ги лакираме отвътре, можем ли да ги спасим? :cry:
Благодаря!
Чираче - майстор
Хидроизолация се прави отвън. Ако я правите отвътре, нищо не се постига. Стените се напояват с влага. За това изкопавате земята около къщата до ниво поне 50 см под основите, измазвате с гладкост хидроизолацията, и след изсъхването и измазвате няколко пласта течна гума. След течната гума полагате мембрана, и правите обратен насип.
Благодаря ви!
Мислим да правим външна изолация с multipor, можете ли да дадете мнение за тези плочи?
Jacomo - специалист
Влагомера какво показва? Как направихте дренажа? Водата от улуците отведена ли е настрани?
Влагомер нямаме, но ще закупим.
Къщата е с наклон към улицата. Дренаж направихме на външната стена от към съседите. От другите страни има навеси. Изкопахме под основите, намазахме с хидроизолация, положихме мембраната и тръбите. Запълнихме изкопа с камък и запечатахме с цимент.
Водата се извежда в септична яма на около 20- 30 метра (може и повече да е )от къщата.
Мислим да правим дренаж и в двора.
Пред къщата има цимент , около 1 метър, с леки пукнатини и ще го разбиваме . Ще изкопаем под основата и ще измажем с хидроизолация, както бе предложено от Чираче. Мислим да използваме плочи multipor за външна изолация.
Последна промяна от Bagsi на чет авг 27, 2020 1:40 pm, променено общо 1 път.
Jacomo - специалист
Не съм специалист, но половинчат дренаж може да привлече допълнителна вода към недренираните основи. Според мен трябва да се изпълни около цялата къща едновременно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет авг 27, 2020 1:04 pmJacomo написа:
Не съм специалист, но половинчат дренаж може да привлече допълнителна вода към недренираните основи. Според мен трябва да се изпълни около цялата къща едновременно.
:supz:
Благодаря ви!
Ще го мислим, защото само отпред пред къщата може да се направи.
Andri01 - майстор
Преди да се прави дренаж,трябва с пробни сондажи да се установи потока на подземните води. Направлението и евентуално силата им. След това се проектира дренажа по дълбочина и направление. При вас може би е направен неправилно и за това не работи задоволително.

Тема "Къща с подпочвени води" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: