• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
peppone1
Здравейте, на телоподаващото му беше изгорял трансформатора и трябваше да го пренавия, но когато го включих за проба на максималната осма степен, след няколко минути първичната намотка започна доста да загрява, някъде около 50-60 градуса и го изключих за да не изгори. Премерих консумацията с измервател на мощност и той отчете 3KW, което е ужасно много за работа на празен ход. На следващата по-ниска степен, мощността пада на 50W и трансформатора работи нормално. Магнитопровода е събран от 4 П-образни вити магнитопровода, наредени като един цял Ш-образен магнитопровод. Почистих местата на сглобките от лака, но понеже процепите не са по средата ги сглобих не както беше фабрично, а асиметрично, така че процепите между съседните магнитопроводи да се разминават, с цел минимално разсейване. Пробвах да ги поставя и симетрично, както и да обърна двете половинки на всяка сърцевина, но токът не се намаляше. Проблемът е че при пренавиването съм намалил навивките, от 106 на 100, което не би представлявало проблем за един нормален трансформатор. Причината за намаленият брой навивки е че макарата нямаше странични стени , а беше само парчета от стъклотекстолит на основата и при добавяне на страничните стени от текстолит 1,5мм., пространството се е стеснило, но предвид дебелата жица 2мм., това е загуба само с една навивка на слой, общо две навивки за двата слоя.

Или при развиването нещо съм объркал броенето, но броях навивките още преди да развия намотката, но за проверка, навих старата намотка върху цилиндър с обиколка равна на обиколката на макарата и навивките излезнаха около 115, доста повече. Но понеже намотката се издува когато е навита на квадратна макара, затова го навих и върху правоъгълна кутия с размерите на макарата и там навивките излезнаха около 113, което пак е много. Предполагам че при многократното пренавиване и при изправянето на чупките по проводника, без изобщо да съм го опъвал или търкал, а само с притискане в макарата, той се е източил и е увеличил дължината си. Друг вариант не виждам, просто чисто геометрически няма как 57 навивки да се поберат на един слой, а пред вид че на най-долния слой имаше допълнителна намотка от 6 навивки за предпоследната степен, което е абсурдно, в началото на намотката да се започва с допълнителна намотка, която да отнема от площта на главната. Всички други допълнителни намотки бяха навити най-накрая, а само тази беше оставена най-отдолу. Допълнителните намотки бяха 9, при условие че апарата е на 8 степени, най-вероятно и фабрично се е товарил и и може би максималната 9-та степен не са я свързали.

Нормално ли е такава консумация да има на празен ход, предвид че заваръчния ток е 200A, то за първичната ще излезе 6KW и това донякъде обяснява голямата консумация? Мога ли така да го оставя, но и не ща да рискувам? Пробвах да захраня трансформатора последователно с печка 2KW и напрежението пада на 210V, очевидно това е нормалното напрежение при което трябва да работи главната намотка, като следващите степени добавят с по 30V отгоре и ако за максимална степен свържа допълнителната намотка, при която както казах консумацията е само 50W, да не стане много слаб? На трансформатора му беше изгоряла само една от степените, но пак работеше и доколкото помня, включен последователно с печката, падът пак беше 210V. Термозащитата е на 130 градуса и е изключила едва след като намотката е изгоряла. За вторична намотка съм използвал огригиналната шина 8x3mm., като съм я изолирал наново с текстилен изолирбанд. Вторичното напрежение при максималната степен е 35V, дали не е прекалено високо? Сечението на сърцевината, общо на всичките 4 магнитопровода е 6,5x8cm. Имаше и една екранираща намотка със заземителна клема, която я махнах, защото това не е домашен усилвател с радиоприемник, а един прост заваръчен трансформатор.

Също така притегнах ядрата на магнитопровода с 4 ленти от поцинкована ламарина, която е с добри магнитни свойства, но консумацията не се промени. В един момент мощността падна от 3KW на 100W, най-вероятно от промяна на напрежението в мрежата, което при нас е около 230V, понякога се вдига и до 240V, но много рядко. Просто му трябват с 5-10V да се смъкне за да заработи нормално и най-вероятно за това е била навита първата намотка от 6 навивки, но пък и това да не е първият учебен трансформатор, върху който производителя да е експериментирал. В дупката на макарата има място да се пъхнат 1-2 Ш-образни ламели, проблемът е че те са по-къси и няма да могат да се затворят. Има и трети вариант за още по-голяма мощност и по-високо КПД, понеже броят на навивките на главната намотка e равeн на сумата от навивките на допълнителните намотки, те могат да се свържат паралелно, но производителя не е предвидил този вариант, и така трансформатора отдава около 50-60% от капацитетът си.
Последна промяна от peppone1 на съб авг 29, 2020 5:27 pm, променено общо 6 пъти.
mika - специалист
Нима след статията Ви "Пренавиване на трансформатор" все пак сте объркали всичко? Много жалко. Дано телоподаващото да не е на клиент.
peppone1
чет авг 27, 2020 7:44 pmmika написа:
Нима след статията Ви "Пренавиване на трансформатор" все пак сте объркали всичко? Много жалко. Дано телоподаващото да не е на клиент.
Благодаря за помощта! Грешката не е моя, а на производителя.
sokolov.91 - майстор
:lol: :lol: :lol: да е@ба и тъпия производител, да е@ба. Той ако е знаел, че пепоне ще му рови в изделието.... :lol:
gogo7777 - майстор
Ако си разчартапосал ламелите на вит магнитопровод и си ги редил асиметрично си готов нобелист. Спокойно мога да ти кажа да изхвърлиш целия траф. Вземи медната жица преди това....ще стигне да пиете по една студена вода.
Иначе малко са навивките, калпаво са навити, калпав проводник или има късо между съседни навивки.
За да продължим с мохабета кажи сечението на сърцевината колко е.
Сега от трансформатор си сътворил зумер. :lol:
sstefanov - майстор
чет авг 27, 2020 8:11 pmpeppone1 написа:
Благодаря за помощта! Грешката не е моя, а на производителя.
Странно как е работило преди твоята намеса...
peppone1
пет авг 28, 2020 8:05 amgogo7777 написа:
Ако си разчартапосал ламелите на вит магнитопровод и си ги редил асиметрично си готов нобелист. Спокойно мога да ти кажа да изхвърлиш целия траф. Вземи медната жица преди това....ще стигне да пиете по една студена вода.
Иначе малко са навивките, калпаво са навити, калпав проводник или има късо между съседни навивки.
За да продължим с мохабета кажи сечението на сърцевината колко е.
Сега от трансформатор си сътворил зумер. :lol:
Мохабет не ми се води. Написах максимално подробно какво съм правил за да няма въпроси, но ето че винаги ще има един от последния чин не чул и недоразбрал. Сечението на сърцевината, общо на всичките 4 магнитопровода е 6,5x8cm. Добавих го в темата за да не питат и следващите.
пет авг 28, 2020 10:22 pmsstefanov написа:
чет авг 27, 2020 8:11 pmpeppone1 написа:
Благодаря за помощта! Грешката не е моя, а на производителя.
Странно как е работило преди твоята намеса...
Прав си, работило е -в минало свършено време, след което е изгоряло.

Вие сте заварчиците, дето бяхте големи специалисти в онази тема за заварките, така че очаквам отговор от Вас и справка каква е нормалната консумация на тези апарати, как е работило и как е изгоряло. Но като стана напечено се изпокрихте.
Последна промяна от peppone1 на пет авг 28, 2020 11:17 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Да, все пак е работило. А след твоята намеса какво стана? Колко време проработи?
gogo7777 - майстор
чет авг 27, 2020 6:26 pmpeppone1 написа:
Здравейте, на телоподаващото му еб*х мамата....

Също така притегнах ядрата на магнитопровода с 4 ленти от поцинкована ламарина, която е с добри магнитни свойства, но консумацията не се промени......
Тия поцинковани тенекии се явяват намотки "на късо".... свърза ли ги към маса? В ТС трафчетата с вит магнитопровод има такива екрани от алуминиево фолио, които са заземени с ЕДИНИЯТ край към ламелите.

Как да работи нормално трафа като той самия не е траф, а е някакъв странен дросел. Залепи ли поне междините с графитен лак или си оставил 1001 междини между ламелите от към всички възможни страни?

....като от последният чин....толкоз.
peppone1
Пропуснах да спомена че трансформатора имаше една екранираща намотка със заземителна клема, която я махнах, защото това не е домашен усилвател с радиоприемник, а един прост заваръчен трансформатор. Ще го добавя в темата. Този екран няма нищо общо с магнитопровода, така че нищо няма да промени, но за да ви успокоя ще пробвам, като вържа за екран последния слой с допълнителните намотки.
Ламелите не съм ги разлепвал, не бих сторил такава глупост, нещата после стават непоправими. Графитен лак в междината не се слага, защото ще окъси магнитопровода, слага се феритно лепило с добри магнитни свойства, но не мога да намеря такова, а и трябва да е много фино, понеже всяко лепило увеличава междината. Често пъти поцинкованата ламарина е спасявала положението, но в този случай пренасищането на магнитопровода е доста голямо и тя не може да смогне. Щом на следващата степен токът се нормализира, това изключва вероятността от въздушни междини в сглобката. Просто навивките са твърде малко за това сечение. Може би е изчислен така да си загрява и не знам коя степен е била откачена, дали максималната или друга, тъй като степените са 8, а намотките 9.
  • 1
  • 2

Тема "Телоподаващо Струна 200 -прекалено голям ток на празен ход" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: