• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 53
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
254
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
37

Общо гласове: 291

peppone1
пет авг 28, 2020 9:15 pmESPACE написа:
пет авг 28, 2020 7:46 pmpeppone1 написа:
пет авг 28, 2020 6:55 amESPACE написа:


Ама че глупости #-o
Ще смениш ли плочата най-сетне? Ужасно досадно е да четеш повтарящи се безплодни коментари, останалите поне се опитват да съчиняват, което е напредък, отучи се от този досаден нервен тик, на всяко второ мнение да изплюеш такъв гнусен аргумент. Тези приказки са за по чашка в кръчмата, не са за писане във форум. Трябва да има правила, които да забраняват подобен род мнения, в други технически форуми, те изключват след третия такъв коментар.
Хайде обясни технически защо според теб 2м. кабел няма проблем с определена мощност а ако е по дълъг "няма да издържи". И моля те спри се с тая логорея. По подходяща е за философски форум.
Ти започна този глупав спор, така че ти трябва да обясняваш. На теб ще обяснявам когато се научиш как културно да задаваш въпроси. Ще спра с логореята, когато ти спреш с глупавата си критика.


пет авг 28, 2020 9:24 pmkuger написа:
пет авг 28, 2020 7:46 pmpeppone1 написа:
...................
И нека да обясня и на останалите гладни умове, че проводниците не загряват от индуктивност, начин на навиване и др. като изключим "Скин-ефекта", ккойто за повечето тук е тъмна Индия............
Я малко повече за скин ефекта при 50 Hz, че ми е наистина тъмна Индия :?
Когато далекопроводите са с дължина стотици километри и един килограм мед да спестиш не е малко. За намаляване на този ефект се използват кухи, тръбни проводници.

За къси кабели, обикновено за инсталацията в апартамента, активното им съпротивление се пренебрегва и се дава определена плътност на тока за кв. мм. Тази шаблонна стойност, може грубо да се каже че важи за всяка дължина, с неголеми загуби в кабела, защото, прекалено дългият кабел ще внесе доста големи загуби и уредите ще бъдат недозахранени. И съвсем естествено това сечение ще се приеме за недостатъчно и кабелът ще се наложи да се подмени с по-дебел. Но на места където няма изискване за стабилно напрежение, например в селата, се изгражда така наречената "компромисна инсталация", като далекопроводите по стълбовете се избират с по-малко сечение с цел икономия, а самите проводи по стълбовете както ни е известно са неизолирани и се охлаждат добре във въздуха, още повече през студените зимни дни, когато натоварването е най-голямо. Тогава напрежението спада доста под номиналната стойност и на практика нито можеш да се топлиш, нито нещо да сготвиш на печката.
Последна промяна от peppone1 на пет авг 28, 2020 11:29 pm, променено общо 3 пъти.
sstefanov - майстор
И защо според теб дълъг кабел ще пламне, а по-къс - не?
(логореята компенсира знанията, както обикновено)

Ако не знаеш - сечението се избира според товара и допустимия пад на напрежение, а предпазителя се избира според сечението на кабела, а не обратното.
hidrazin - майстор
пет авг 28, 2020 9:58 pmpeppone1 написа:
..Когато далекопроводите са с дължина стотици километри и един килограм мед да спестиш не е малко. За намаляване на този ефект се използват кухи, тръбни проводници.
Аха, даже да го махнат тоя дефект пускат по далекопроводите постоянен а не променлив ток.
Ама я дай повече за тоя скинхедс ефект...
:partyman:
kuger - майстор
пет авг 28, 2020 11:00 pmsstefanov написа:
Show must go on!
Това добре, но колко ли хорица ще изгорят заради тоя :?
peppone1
пет авг 28, 2020 11:05 pmkuger написа:
пет авг 28, 2020 11:00 pmsstefanov написа:
Show must go on!
Това добре, но колко ли хорица ще изгорят заради тоя :?
Смешко! Държах се достатъчно любезно и отговорих на въпроса ти максимално изчерпателно. "Тоя" ще викаш на синът си, ако обичаш дръж се като човек, а не като маймуна. Недей осира и тази важна тема.

Не съм виновен затова че по една случайност, аз Ви изпреварих с мнение, което трябва да напишете още на първата страница и като първи възможен отговор на анкетата. Дадох ви информация в Уикипедия, четете, учете се и смятайте. Но нямам намерение да се съревновавам с който и да е.

Най-се дразня когато конкуренцията почне да оценява знанията ми.
Последна промяна от peppone1 на пет авг 28, 2020 11:49 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Те са изгорели предварително,щом му вярват на тоя. Кандидат за "мазето.сом "...Какво те кара да мислиш че нулата не е също фаза? Не трябва да се прави разлика между фаза и нула,...". Това също е твое "умно" творение,нали? Съвет от професионалист: спри да се занимаваш с всички включващо напрежение 220VAC. ,преди да си убил някой невинен!!!! Същото се отнася и до съветите ти,измъдрени от Google! :partyman:
krasi92 - майстор
Тоя не е кандидат а маи са го нагонили от мазето.
Lisko - майстор
Баси анкетата.

От какво зависи дължината на Ту-144?
От какво зависи колко етажа има Шератон?

Сечението на кой да е проводник от нищо не зависи освен от този който го произвежда.
И то преди да го произведе. Зависят неща които могат да се променят (от това от което зависят)

Ся, който иска да се напрай на умен ще каже, че зависи например от температурата (температурно разширение/свиване). Има и други начини...
:-D
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 53

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: