Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Том Джоунс - помощник
Добър ден!
Строим парно с камина на дърва с водна риза два броя - в апартамент и в къща в Подбалкана. Изчетох доста от форума, все пак имам няколко въпроса.
Тръби - какви? За медни няма да има пари, така че предполагам полипропилен с алуминий, но вид, марка? Или други някакви? Евентуално и откъде да ги купим - онлайн или някъде около Велико Търново.
Начин на свързване - всеки радиатор (или поне всяка стая) с отделна тръба и колектори (два броя) или по една обща тръба с намаляващ диаметър? Или една обща тръба за топлата вода, а после отделни и колектор (един брой само) преди помпата?
В къщата токът спира често и понякога за дълго, ще се опитаме да направим системата поне малко термосифонна - предполагам с общи по-дебели тръби без колектори до втория етаж (камината е на първия) - дали наистина е по-добре? Там ще трябва и антифриз (пропиленгликол) - дали ще се отрази на термосифонните качества?
speka_rs - майстор
Моето мнение за тръбите ППР със стъклофибърна вложка. Ако дадеш и някой чертеж на цигарена кутия, може би ще е малко по лесно да ти помогнем.
А за термосифона и антифриза, не виждам защо да има проблеми.
шоп - майстор
Няма да е лесна комбинацията термосифон и колектори. :)
янко - специалист
Не мога да дам съвет за вида инсталация и тръбите,но не купувай от ефтиното,после следват проблеми
torbalan - Дървен философ
вт сеп 01, 2020 1:44 pmТом Джоунс написа:
...поне малко термосифонна...
:)

Това е като "Малко бременна" :)

Защо ще трябва антифриз?
Зимно време няма ли да се обитава постоянно?


Тръби - имам доста добри впечатления от FV Plast. Чешки.
silent - майстор
Моята е с някакви евтини тръби с алумиева вложка даже не знам какви са ....нямам проблеми вече не знам колко години....
Заредена е с антифриз и поцинкованите фитинги...тройници най вече са навити с кълчища и силикон Виктор рейнц....пак нямам проблеми....
Дотук противно на всеобщото мнение за незапзването на три основни правила....евтини тръби...поцинковани фитинги, антифриз и и кълчища нямам проблеми а да не говорим за катастрофа...
Според мен вероятно има логика в гореспоменатите изисквания но се преекспонират твърде много....по- добре работи бавно и качествено или намери такъв човек...
Изграждането на термосифонна инсталация е трудно не винаги възможно.... не е за всеки и е доста по-скъпо от един Юпиес да върти помпата докато няма ток и загасне печката ....
Том Джоунс - помощник
Обиколих няколко фирми, продават ППР със стъклофибър Пещан (сръбски) и ПЕ-Р с алуминий Хака Геродур (швейцарски), като на вторите пише 95 градуса. Фитинги за тях препоръчват месингови, притеснява ме само, че стесняват диаметъра.
Антифризът има по-голям вискозитет и поема по-малко топлина от водата, макар и разликите да са минимални.
Чертеж ще направя, но общо взето в апартамента радиаторите са под прозорците, тръбите ще минават през четири стаи последователно по трите външни стени, вкопаване само под вратите към терасите. В къщата голяма стая с камина, от едната ѝ страна малка с радиатор, от другата две неголеми, като те са на по-високо ниво - метър и нещо над първите. За тези двете стаи искам термосифонна система, другата е без значение. Нагласил съм повече радиатори за тях - при Д60 да покриват номиналната мощност на камината, а при Д70 - максималната. Иначе радиаторите и за двете системи покриват максималната мощност на камините под Д50.
Антифриз за къщата само - не се обитава постоянно.
torbalan - Дървен философ
Ако не се обитава постоянно - сериозно се замисли заслужава ли си хамалогията.

Също така си сметни загубите, че тези камини не са особено мощни. Да не се окаже, че камината си гори, а в апартамента студ.
silent - майстор
При печките на дърва мощноста е малко условна....и силно зависи от това колко дърва мяташ....кофтито е че при печка малка мощност кубиците летят за същатат топлина постигната с печка с голяма мощност и много по малко разход на дърва...така че едва ли ще стои на студено друг е въпрода колко дърва ще изгори...
Пиша го то личен опит...
andy_forresite - майстор
Месинговите фитинги не стесняват нищо. Те си отговарят на размера, за разлика от PPR тръбите. Примерно PPR Ф32 е с вътрешен отвор 20.8 мм най-често. Докато една муфа или коляно от месинг 1 цол вътре си е 2,54 см, така че някой стеснява, но това не са месинговите фитинги :)

Тема "Изграждане на парно - няколко въпроса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: