Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
Нали съм ги нарисувал че минават...
Значи ламарината не опира плътно до ризата - а да кажем на два пръста от нея...
veselint - специалист
Дори и да опитат в горния край в ризата, не е проблем, между глидерите има достатъчно място да се промушват газовете.
съб сеп 05, 2020 9:15 pmveselint написа:
Дори и да опитат в горния край в ризата, не е проблем, между глидерите има достатъчно място да се промушват газовете.
Те това е от първа ръка. Може би една идея луфт, че да "облизват" (хаха) газовете всеки един сантиметър на 2ра равномерно.
filmatoplo - майстор
При Веобразната форма се дава възможност газовете да преминат през всички отвори на скарата без особено съпротивление ,там догарят още частици ,и да се почиства по лесно без да се разглобява конструкцията .Ако това е чугун или огнеопорна керамика изгарянето на цастиците ще е по пълно и нагоре ще има по чисти газове по чист топлообменник ,по добро усвояване ,икономия на гориво. :wink:
veselint - специалист
Филме,много по-добре от мене знаеш,че за да се изчисти хубаво топлообменника, трябва да се разглоби конструкцията.Почистването без разглобяване е половинчата работа за мързеливи хора.По стените на ризата, се събира достатъчно прахоляк ,който нарушава топлообмена и трябва да се изчисти ,за да усвоява тоя туч топлината.Мойта камера е облицована с огнеупорни тухли,има ламарина над пламъка преди долната скара и пак качва достатъчно прашище на горе.Тази година съм със слънчогледови пелети и предполагам че пепеляка ще е двойно повече от дървесните.Котела преди го чистех,на седмица две ,тази зима живот и здраве ще видим на какъв интервал ще иска чистене.
ves-ko - специалист
съб сеп 05, 2020 1:49 pmfilmatoplo написа:
Липсват плочите ,това ли е замисъла .
Прикачен файл:
118983287_756101965182_n.jpg
118983287_756101965182_n.jpg (35.49 KиБ) Видяна 1457 пъти

Точно това е замисъла. Мислех да сложа още една висяща от пред, но ми се струва, че ще станат твърде много.

съб сеп 05, 2020 1:13 pmfilmatoplo написа:
:? Купил си 21 век нов Виадрус ,отивам да пия един Нурофен и идвам :) .
Да нов е и е от 21-ви век. Последен от вида си :) . Вече не се произвежда. А нурофена едва ли ще ти помогне :)
Докато решавах какво и как да е, ми трябваше нещо доста по-силно :)

Всъщност това е по-скоро по принуда, в предвид мястото, с което разполагам. Изчетох доста по темата от фурума за отопление (а и не само) преди да се спра на този котел (с всичките му предимства и недостатъци). Проблемът по-скоро е, че трябваше (исках) да е с 6 секции, но този е с 5 и това беше единствения вариант (а със 7 и повече - не се събира).
съб сеп 05, 2020 6:15 pmfilmatoplo написа:
... Мое мнение, но по-добре ще е на кутия ,пепелта ще остава долу и реално в топлообменника на Виадруса ще ходят само горещи газове. ...
Да, идеята е чудесна, но за съжаление и това е неприложимо (при мен). Мога да го повдигна с не-повече от 10-15 cm, което е крайно недостатъчно за кутия. Обмислям варианта за економайзер (а защо не и въздухоподгревател :) ), ама това по-нататък.
filmatoplo - майстор
:) Действай си смело .Горелката Грейко 20 ли беше.
ves-ko - специалист
нед сеп 06, 2020 8:27 amfilmatoplo написа:
:) Действай си смело .Горелката Грейко 20 ли беше.
Да, 20 star.
За 2 етажа х 80 кв.м. (без изолация) + 150 л. бойлер трябва да е достатъчна.
Зимата ще покаже :)

Между другото идеите за тунинга са заимствани предимно от форума, за което благодаря на всички, които са споделяли успехи и неволи.
filmatoplo - майстор
Плочите ,оригинал чугун ли ще са или ти ще ги правиш .
нед сеп 06, 2020 12:47 pmfilmatoplo написа:
Плочите ,оригинал чугун ли ще са или ти ще ги правиш .
Мисля, че Вес вече си е направил нещата от черно желязо, както показа на по предната страница. Видно е, че е решил да тунингова с един допълнителен вертикален и един хоризонтален ход, но не е сложил хоризонталната ламарина, над двете изправени, заради снимката или просто още не я е направил.
Едно, че излиза по евтино, а е и малко по леко, въпреки сериозната дебелина. На 5 или 6 ми прилича.
viewtopic.php?f=10&t=52217&start=1470#p1038736

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: