• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolov333 - майстор
Днес наляхме до кота-83см и продължаваме с кофраж от ОСБ-11мм нагоре + фибран 25мм на рандбалките и 50мм на ивичната до кота -23см.. Горе-доло е танто за кукуригу, но поне ше имам равни стени на основата + някаква топло-изолация и най-големия плюс според мен е, че ше наливаме плочата заедно с пояса, дай боже в петък, че жената и детето реват за море,а времето май се скапва. :|

Прикачен файл

IMG_20200914_182701.jpg

Прикачен файл

IMG_20200914_182820.jpg

Прикачен файл

IMG_20200914_182840.jpg
Руди - майстор
Добре върви строежа според мен,
бързичко излизате от основите.
Дръжте темпото и пиши в тефтера кое
колко излиза.
nikolov333 - майстор
Бързам доколкото може, с по-малко компромиси.. :-D Излязохме от най-опасната зона от обрушването на стените на изкопа с минимално замърсяване на бетона при отливането на стъпките и първите 50см от основите, където бяхме без кофраж.. Прахосмукачката ми едвам издържа.. :lol: Идеята ми да комбинираме осб и фибран вместо кофраж е много практична, защото в крайна сметка се балансира като разходи спрямо бетона, а има и няколко други плюса.. Оставащия кофраж ще изгние, а фибрана си е изолация на основата и стените от кота -83см и вече няма да имам пръст в пояса. Бетона е учудващо добре като консистенция и плюс добавката и вибратора в ивичните, мисля, че ще е як.. Използвам мрежата на ивичните и биглите на рандбалките за опора на лентовите дистанционери 15ммм, понеже във фибрана "пеперудките" потъват и не ми вършат работа.. Работа върви доста бързо и утре подравняваме нивото под плочата, Арматурата ще я навържат бързо, но зависим от доставката на материала за подравняване и разнасянето му, ако успеем утре. Реално, ако се напънем, можем да излеем едновременно пояса заедно с плочата, общо около 40м3 в петък преди дъжда, но започвам да се преуморявам, понеже втора седмица работя без почивка и може би ще го оставим за понеделник, че бързата кучка.. :cool: :partyman:

Прикачен файл

IMG_20200915_205550.jpg

Прикачен файл

IMG_20200915_150159.jpg
egomen66 - майстор
Беше хубаво да трамбоваш вътрешните карета..
Но сега е малко рисковано...
За да се трамбова...трябва ивичните основи да са добре стегнали...
Здраве да е...
С времето ще се убедиш , колко излишно се задълбочаваме...
Важното е да се спазват основните строителни норми и правила...
Доста залитаме...и аз съм го правил...
:partyman:
nikolov333 - майстор
Вътрешните карета са супер здрави понеже от миналата година ги тъпчем с камионите с материали и пролетта валя доста, та нямам притеснения за тях, но въпреки това поисках от конструктора да проектира първата плоча със застъпване върху рандбалките и ивичните основи, заради чернозема под нея. Реално последния бетон който ще изливаме ще я замонолити заедно с пояса и ще са буквално едно цяло като плоча с ребрата надолу и мисля, че няма да имам проблем с нея.. :partyman:
Разходите за сега се очертават около 100лв.за кв.м с труд и материали от изкоп до първа плоча, което ми покрива очакванията... :-D
Руди - майстор
Не знам колко здрав ще стане кофражът с
тая комбинация фибран и ОСБ, дано не се
деформира или недай боже счупи някъде
при вибрирането... Подпирайте и стягайте
нагъсто.
nikolov333 - майстор
За "подземната" част от кофража мисля, че няма да има проблем, а за 15-те см над нивото на земята мислих да ги шкарпираме със засипка около метър в страни от борда, но като казваш да стягаме, ще взема задължително мерки, че 25м2 бетон + нервите са ми скъпи.. :-D Интересно ми е какво налягане ще упражни бетона върху бордовете на плочата при дебелина 10-12см и площ 208м2..? Мисля да заложа на греди 10*10см. по периферията, но укрепването им не знам как е правилно да се направи ? :?

Прикачен файл

IMG_20200916_215237.jpg
schuldiner - майстор
ср сеп 16, 2020 9:47 pmnikolov333 написа:
Интересно ми е какво налягане ще упражни бетонът върху бордовете на плочата при дебелина 10-12см и площ 208м2..?
На практика никакво. Може и с греди 10х10 без никакви колчета да удържиш, ама за всеки случай поне през два метра... Вчера декофрирах колона 25х25 на 2,20 м, колегите забравили да навият винтовете на страниците - едната страница се държеше на два рапида 45 мм. Не е отворила, щото няма двеста кила напорът, а винтът се къса при 500. При тебе, малко наизуст, е не повече от десет - двайсет кг на метър.

ПП доста често правя пояси 15-20 см с едностранен кофраж и не изтичат след първоначчалното формоване с пердашката. Т.е. без кофраж дори може да се работи.
nikolov333 - майстор
И майсторите ми казват, че няма да е проблем, но "страх лозе пази".. :-D Понеже ще слагам добавка за пластичност в бетона и ще го вибрирам с вибратор и вибромастар, предпочитам да си взема мерки.. Най-малко за оформяне на прави краища на плочата.. :partyman:
Руди - майстор
Греда 10х10 по контура, укрепена с колчета няма да навреди.

Калкулатор за натиска върху кофража (руски):
http://www.modostr.by/calculator
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 29

Тема "Въпроси за статута и строежа..овреме!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: