Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Vincent - помощник
Искам да направя нова мазилка на стена, която пострада серизно след земестресението в Перник преди 8г. На долния етаж стената не се дублира, а има стъклен портал което най-вероятно е и причината да се напука много сериозно по диагоналите от двете страни. Стената е правена с тухли 1-чки и вароциментова мазилка, която в момента се рони ако я разчовъркаш с нещо. Решил съм съм да изкъртя старата напуката мазилка и да направя нова, която да е подсилена с мрежа. Имам колебания какви материали да използвам, ако може да ми помогнете с избора и да кажете колко см. е оптимално за замаската. Размера на стената е 4м х 2.6м

Вариант 1 – фибростъклена мрежа с гипсова мазилка
Вариант 2 – армирана мрежа и циментова замаска

Целтна ми е стената да стане максимално здрава и до някаква степен да се компенсира липсата на продължение на долния етаж. Първоначално мислех че е по добре да ползвам гипс, защото е по лек. В момента се двоумя сериозно защото мисля, че армираната мрежа с цимент ще заздрави повече стената, макар и да стане по-тежка мазилката.
шоп - майстор
Мазилката изпълнява декоративна функция, не разчитай че ще укрепи стената. Ако пукнатината е в зидарията, мрежа и каквато и да е мазилка няма да спрат пукнатината ако тя расте или има ново земетресение.

Иначе съм работил и с двете. С гипсовата поне според мен се работи по-лесно, а циментовата е по-здрава и държи на влага. Например в мазе за мен е безценна.
Руди - майстор
Смятам, че хастарна мазилка със стъклофибърна мрежа
ще укрепи стената, особено ако се изпълни двустранно.

Тема "Избор между гипсова и циментова мазилка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: